אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תשעה חודשים ירדו לטמיון: כל קרנות ההשתלמות הפסידו באוקטובר צילום: שאטרסטוק

תשעה חודשים ירדו לטמיון: כל קרנות ההשתלמות הפסידו באוקטובר

אלטשולר שחם, שגייס השנה 10 מיליארד שקל, ירד לתחתית טבלת התשואות אחרי המפולת במניות הטכנולוגיה. אף שמנהלי ההשקעות צפו כי 2018 תהיה המשך ישיר ל־2017, התשואות בה צפויות להיות מאכזבות

06.11.2018, 06:41 | רחלי בינדמן

לחצו כאן לערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט

הירידות החדות בשוקי המניות בעולם באוקטובר מחקו כמעט את כל התשואה שהשיגו קרנות ההשתלמות מתחילת השנה. מנתונים שהגיעו לידי "כלכליסט", עולה כי קרנות ההשתלמות רשמו בחודש שעבר תשואה שלילית ממוצעת של 1.8%, ומתשואה ממוצעת שהושגה בין ינואר לספטמבר של 3.3%, נותרה תשואה של 1.4% בלבד מתחילת השנה.

קראו עוד בכלכליסט

מי שבלטה לרעה היא הכוכבת של הגיוסים בענף הגמל בשנה שעברה – חברת הגמל של אלטשולר שחם, שבשליטת גילעד אלטשולר וקלמן שחם. מהנתונים שהגיעו לידי "כלכליסט", עולה כי קרן ההשתלמות של בית ההשקעות ירדה מהמקום השמיני בתחילת שנה, עם תשואה של 3.18%, למקום האחרון עם 0.87% בלבד. התשואה הזו היא לפני דמי הניהול, שהם 0.8% בממוצע באלטשולר. בכך למעשה התשואה אפסית.

אם עד לפני חודש אלטשולר עדיין הובילה את התשואה ב־12 החודשים האחרונים, היא צונחת למקום השישי עם 2.92%. חברת הגמל של אלטשולר היא הגדולה בישראל. היא צמחה בשנים האחרונות בקצב חסר תקדים בתעשייה, כשמתחילת השנה העבירה לידיה 10 מיליארד שקל ממתחרים, וב־2017 גייסה ממתחרים כמעט 7 מיליארד שקל. נכסי חברת הגמל של אלטשולר גדלו פי חמישה מ־2017, והם מסתכמים כיום ב־75 מיליארד שקל.

אוקטובר היה חודש מבחן לאיכות ניהול ההשקעות

ואולם כל גופי הפנסיה הוכו באוקטובר, לאחר שמדד S&P500 האמריקאי איבד 6.87%, מדד נאסד"ק ירד ב־8.66% ומדד דאו ג'ונס איבד 5.07% מערכו. בישראל מדד ת"א־35 נחתך ב־3.39% ומדד ת"א־125 ירד ב־3.2%. אוקטובר היה למעשה חודש מבחן, שבו נבדקה איכות ניהול ההשקעות, אם כי אין פערים דרמטיים בין הגופים. הגוף שירד הכי פחות - הלמן־אלדובי - איבד 1.48% עם חשיפה נמוכה יחסית למניות (34.6%). הגוף שירד הכי הרבה - אלטשולר - איבד 2.25%, עם חשיפה גבוהה למניות, של 37.5%.

אלא שגופי חיסכון עם חשיפה מנייתית גבוהה והטיה למניות הטכנולוגיה, שירדו בחדות בהובלת מניית אמזון שצנחה באוקטובר ב־20%, סבלו יותר. קרן ההשתלמות של הלמן־אלדובי נהפכה לקרן ההשתלמות שמציגה את התשואה הגבוהה ביותר מתחילת השנה - 2.32% - והובילה גם ב־12 החודשים האחרונים, עם תשואה של 3.8%. הלמן־אלדובי אמנם מצטיינת בשנה האחרונה, אך הביצועים ארוכי הטווח שלה טובים פחות.

קרן ההשתלמות של אקסלנס ממשיכה להפגין ביצועים טובים - הן השנה והן לאורך זמן. היא איבדה באוקטובר 1.73% מערכה, אך רשמה תשואה חיובית של 1.52% מתחילת השנה.

החשיפה המנייתית הנמוכה הוכיחה את עצמה

מבדיקת "כלכליסט" עולה כי הגופים עם החשיפה המנייתית הגבוהה ביותר הם אנליסט (37.54%) ואחריו אלטשולר שחם (37.5%), בעוד אקסלנס, למשל, מציגה חשיפה מנייתית נמוכה יחסית (34.02%). אלא שהחולשה של אלטשולר כאמור באה לידי ביטוי עוד לפני אוקטובר, והיא מושפעת מכמה גורמים: הטיה משמעותית למניות הטכנולוגיה, וחשיפה נמוכה למטבעות זרים. מי שהחזיק בחשיפה דולרית גבוהה נהנה מעליית המטבע האמריקאי ב־6.5% מתחילת השנה. בנוסף, לאלטשולר היתה חשיפה אפסית למניות ישראליות שזינקו השנה, כמו טבע (27%), כיל (63%) וסודה־סטרים (114%).

לדברי שקד וילנצ'יק, שותף בחברת שיווק ההשקעות קרני וילנצ'יק פמילי אופיס: "מי שהיה מוטה לשוק המניות הישראלי, ומחזיק חשיפה מנייתית קטנה יותר, חווה ירידה קטנה יותר. אקסלנס גמל מוטה פחות לחו"ל, הרכיב המנייתי בקרן הכללית שלה נמוך מהממוצע ורכיב האג"ח הלא־סחיר שמגן על התיק גבוה מהמתחרים. כל אלה סייעו לקרן ההשתלמות שלה לרדת פחות באופן יחסי".

מנהלי ההשקעות של אלטשולר - לטוב ולרע - הולכים עד הסוף עם האפיק שבו הם מאמינים, בעוד שחקנים מתחרים נוהגים לשמור על שולי ביטחון ולהחזיק במניות בשיעור קרוב לחלקן במדדי המניות המובילים. מניתוח התיק של אלטשולר נראית הטיה ברורה למניות הבנקים ולמניות הנדל"ן.

עוד גופים שבלטו לחיוב מתחילת השנה הם מגדל וכלל, עם תשואות של 1.74% ו־1.55% בהתאמה. מלבד אלטשולר, גם הראל, שבשליטת משפחת המבורגר, בלט לרעה עם תשואה של 0.91% בלבד מתחילת השנה; ומנורה עם תשואה של 1.16% באותו פרק זמן.

החודשיים הקרובים בשוק המניות יהיו קריטיים כדי לקבוע אם 2018 תסתיים עם תשואה חיובית לחוסכים או עם תשואה אפסית. ב־2017 נרשמה תשואה ממוצעת של 7.5%, וכבר כעת ברור שהתשואה הצפויה השנה - אם לא יהיו הפתעות - תהיה נמוכה משמעותית, בטח אחרי ניכוי דמי הניהול.

בתחילת השנה ניבאו רוב מנהלי ההשקעות כי 2018 תהיה המשך ישיר של קודמתה, וששוק המניות ימשיך להפגין ביצועים טובים. עד אוקטובר הם צדקו. יתרה מכך, מי ששם את כל הקלפים על שוק המניות - חשיפה של 100% - עדיין משיג תשואה עדיפה, אם כי לא משמעותית. אחרי הירידות של אוקטובר, מדד S&P 500 רשם תשואה חיובית של 2.53% מתחילת השנה, מדד נאסד"ק רשם תשואה חיובית של 8.92% ומדד ת"א־35 מציג תשואה של 5.12% גם אחרי הירידות שנרשמו באוקטובר.

בנוסף, כיום שוק המניות הוא היחיד שמוביל את התשואות של ההשקעות ארוכות הטווח, שכן שוק האג"ח מדשדש ואף סובל מירידות בשל מגמת הריבית העולה. גם שוק המניות מושפע לרעה ממגמת עליית הריבית, אך נתונים כלכליים חזקים מפצים על כך. בארה"ב הבנק הפדרלי ממשיך לדבוק במדיניות העקבית של ארבע העלאות ריבית בשנה, ומצפה לעשות כן גם ב־2019 - דבר שעשוי להמשיך להעיב על שוקי האג"ח, אך גם לייצר תנודתיות בשוקי המניות, לפחות בטווח הקצר.

תגיות