אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פלוג נפרדת: "המכנה המשותף לנושאים שלא קודמו הוא הקושי לראות תועלת מיידית" צילום: שאולי לנדנר

פלוג נפרדת: "המכנה המשותף לנושאים שלא קודמו הוא הקושי לראות תועלת מיידית"

באירוע פרידה שנערך לה במוזיאון ישראל התייחסה הנגידה היוצאת של בנק ישראל לנושא העלאת הריבית במשק: "אני מרגישה קצת כמו משה - הגעתי כמעט לשם, וקיוויתי שאספיק לבצע את הצעד הראשון בתהליך, אבל על השלב הבא בהיסטוריה המוניטרית של כלכלת ישראל אצטרך להשקיף מהצד"

05.11.2018, 20:30 | עמרי מילמן

"יש כאלה שחושבים שהמלצותינו בתחום המדיניות המאקרו-כלכלית נעצרו על הנייר בלבד. ובכן, הם טועים. מטבע הדברים לא תמיד כל ההמלצות זכו לתשואות מהדרג הפוליטי, ולא תמיד יושמו כלשונן ובמלואן", כך אמרה היום (ב') נגידת בנק ישראל היוצאת קרנית פלג באירוע פרידה שנערך לה במוזיאון ישראל בירושלים. לאירוע הגיעו בין היתר נשיא המדינה ראובן ריבלין, שר האוצר משה כחלון ובכירים רבים, בהם הנגיד לשעבר סטנלי פישר, יו"ר ועדת החוקה ניסן סלומינסקי ומבקר המדינה יוסף שפירא.

קראו עוד בכלכליסט

הנגידה הוסיפה כי למרות שהמלצותיה לא בהכרח יושמו כלשונן, "הן תרמו להערכתי לכך שהגירעונות לא חרגו מרמה סבירה, ובפרט כשלא בוצעה הפחתת מסים, על בסיס הכנסות חד-פעמיות, שהייתה מחייבת לשוב ולהעלות את המסים כשיתברר שההפחתה אינה בת קיימא, או לקצץ עוד בשירותים הציבוריים, הממילא צנועים יחסית, שהממשלה מספקת לאזרח.

"בתחום השירותים הציבוריים ואיכות התשתיות הצפנו, במחקרים, בדיונים עם גורמי הממשלה, בדוחות ובהרצאות פומביות, את האתגרים הרבים: הצורך בשיפור תשתיות מערכת הבריאות וההיערכות לירידה במספר הרופאים ולהזדקנות האוכלוסייה, ההכרח לשפר את איכות המורים ולתמרץ אותם לעבוד דווקא בבתי הספר החלשים בפריפריה החברתית והגיאוגרפית, העובדה שאם לא נקנה את המיומנויות הנדרשות לכל אזרח לא נוכל להכין את ילדינו לשוק העבודה של המחר, והצורך ההולך ומתעצם להשקיע בתחבורה הציבורית. כל אלה הם בסיס להבטחת צמיחה מכלילה ומתמשכת לאורך זמן".

נגידת בנק ישראל היוצאת קרנית פלוג עם נשיא המדינה רובי ריבלין, צילום: שאולי לנדנר נגידת בנק ישראל היוצאת קרנית פלוג עם נשיא המדינה רובי ריבלין | צילום: שאולי לנדנר נגידת בנק ישראל היוצאת קרנית פלוג עם נשיא המדינה רובי ריבלין, צילום: שאולי לנדנר

הנגידה התייחסה למושג שניסתה להטמיע בשנים האחרונות לשיח הציבורי - "צמיחה מכלילה" - ואמרה: "על הצורך לעצב מדיניות שתתמוך בצמיחה מכלילה ובת קיימא דיברתי לראשונה כשמוניתי לתפקיד בבית הנשיא לפני חמש שנים. בזכות העיסוק האינטנסיבי שלנו בנושא, ההבנה שהמפתח לכך נעוץ בהעלאת הפריון חילחלה גם למי שמופקד על המדיניות. בחלק מהנושאים חלה התקדמות של ממש, למשל, הממשלה אימצה את המלצתנו להגדיל את מענק העבודה; ובחלקם הוקמו צוותי עבודה ממשלתיים (בסוגיות הפריון, התעשייה, הפחתת הביורוקרטיה), אך הדרך לטיפול באתגרים המרכזיים בשלושת היסודות של שיפור הפיריון - החינוך, ההשקעה בתשתיות וייעול הרגולציה, עוד ארוכה".

עוד התייחסה לסוגיות שלא הצליחה לקדם לאורך השנים: "אכן, לא בכל הנושאים הצלחנו לשכנע. המכנה המשותף של אותם נושאים שלא קודמו עדיין, הוא שקשה לראות בהם את התועלת המיידית, ולכן אין להם תשואה פוליטית, למרות החשיבות הרבה שלהם לטווח הארוך ולביסוס היציבות. לא הצלחנו למשל לשכנע שיש להעלות את גיל הפרישה, למרות שהצורך בכך ברור לכל, וגם החוק להקמת ועדה ליציבות פיננסית, עדיין לא נחקק למרות החשיבות העצומה של חוק זה. זאת במיוחד כשהמערכת הפיננסית, השחקנים בה, והרגולציה עליה עוברים שינויים עצומים והצורך לנטר את השינויים הללו, ולטפל בסיכונים שעלולים לצוץ מכיוונים שונים זועק: (לזה אין לובי, לוקחים כמובן מאליו שהמערכת הפיננסית יציבה)".

הנגידה גם התייחסה לריבית הבנק ולכך שעל פי התחזיות העלאת הריבית הראשונה מזה שנים תתרחש בקרוב: "בתחילת הקדנציה שלי המדיניות המוניטרית סיפקה לא מעט כותרות לאחר שהפחתנו את הריבית לרמה כמעט אפסית, כזו שלא הייתה בישראל מעולם, ומשך זמן מה אף נדמה היה שנצטרך לנקוט בכלים בלתי שגרתיים. בהקשר זה אני מרגישה קצת כמו משה - הגעתי כמעט לשם, וקיוויתי שאספיק לבצע את הצעד הראשון בתהליך, אבל על השלב הבא בהיסטוריה המוניטרית של כלכלת ישראל אצטרך להשקיף מהצד. לצד מדיניות הריבית המשכנו למתן את הכוחות לייסוף באמצעות רכישות מט"ח. עם הגידול ביתרות המט"ח, התחזק הצורך לחשוב מחדש על אופן ניהול היתרות. הובלנו תהליך פורץ דרך שזכה להכרה בינלאומית, שבמסגרתו הרחבנו בהדרגה את סוגי הנכסים והשווקים הפיננסיים שבהם מושקעות היתרות".

בסוף נאומה ביקשה הנגידה להודות לנגיד הקודם שהמליץ לראש הממשלה נתניהו ולשר האוצר דאז יאיר לפיד למנותה לתפקיד ואמרה "לסטנלי פישר, שהגיע לכאן לערב הזה, איש ענק, שממנו למדתי המון בשנים שעבדנו ביחד, ושהאמין בי, וביכולת שלי למלא את התפקיד יותר משהאמנתי בעצמי".

ריבלין ופלוג, צילום: שאולי לנדנר ריבלין ופלוג | צילום: שאולי לנדנר ריבלין ופלוג, צילום: שאולי לנדנר

בתום נאומה התייחסה פלוג לתקופת המעבר ואמרה "לנדין (בודו טרכטנברג, המשנה לנגידה), אשר תמלא את מקום נגיד הבנק בתקופה הקרובה עד להשלמת תהליך המינוי וכניסתו לתפקיד של הנגיד המיועד - בהצלחה רבה. זהו שלב לא קל, אני יודעת, הייתי שם". וכן ולנגיד המיועד אמיר ירון שטרם אושר מינויו אמרה "אני מאחלת לך הצלחה רבה בהובלת הארגון המיוחד הזה, על עובדיו, משרתי הציבור המסורים, שפועלים יום יום ושעה שעה להגשמת החזון של הבנק, לטובת כלכלת ישראל ואזרחיה".

ריבלין: "קיבלת את התפקיד לא בגלל שהיית אישה - אלא בגלל שהיית טובה"

נשיא המדינה ראובן ריבלין אמר במהלך האירוע: "יקירתי ד"ר פלוג, קרנית. את מסיימת היום את כהונתך כנגידה העשירית של בנק ישראל, במקרה אני הנשיא העשירי, וכאישה הראשונה בתפקיד. קיבלת את התפקיד לא בגלל שהיית אישה - אלא בגלל שהיית טובה", 

ריבלין בחר להתייחס לחשיבות של עצמאות בנק ישראל ואמר: "בימים אלו אנו מציינים 70 שנה לעצמאות ישראל וזו ההזדמנות לדבר על עצמאות בנק ישראל, שנוגעת בכל אחד מאזרחי מדינת ישראל. עצמאות יחסית זו מעניקה לבנק ישראל חופש פעולה, אך בנוסף מטילה עליו נטל לפעול במקצועיות וקפדנות יתרה. עצמאות זו עומדת במבחן כאשר בנק ישראל נאלץ להתמודד עם לחצים מצד בעלי אינטרס בכירים במשק ובמערכת הפוליטית. עליו לעשות את הנכון והדרוש ולא מה שרוחות הזמן והפופולריות מכתיבות. חשוב לזכור שהכנסת עצמה היא זו שקבעה זאת במפורש בחוק".

"הניסיונות לפגוע בבנק יפגעו במשק"

"בלי בנק מרכזי עצמאי ובלי בנק שיזכה לאמון רב מהציבור - המשק לא יוכל להתמודד עם כל האתגרים שעומדים בפניו. הניסיונות לפגוע במעמדו של הבנק – יביאו לפגיעה במשק הישראלי. בשנים האחרונות בנק ישראל הביא לא רק כבוד למשק, אלא גם קשרים כלכליים בינלאומיים חשובים, שסייעו למשק לעבור בשלום משברים ולהמשיך לצמוח", כך אמר פישר בנאומו באירוע הפרידה מהנגידה.

פישר התייחס לכובעו של הנגיד והבנק כיועץ כלכלי לממשלה ואמר "כאשר עבדנו על חוק חדש לבנק ישראל (בשנת 2010, ע"מ), שהוא אחד הדברים החשובים ביותר שקרו כשהייתי נגיד, התעוררה השאלה העקרונית, האם בנק ישראל צריך להיות היועץ הכלכלי לממשלה. היו מי שסברו, שהדבר ייצור חיכוכים מיותרים בין בנק ישראל לבין הממשלה ובעיקר משרד האוצר, ושהדבר עלול לפגוע בעצמאות בנק ישראל. היא (קרנית פלוג, ע"מ) טענה, שבהינתן הידע, התשתית המחקרית והמוניטין שנוצרו בבנק במשך שנים ארוכות – יהיה זה נכון להמשיך ולשמש כיועץ כלכלי לממשלה, ושאם נוותר על תפקיד זה, זה לא יקרה בשום מוסד אחר בישראל. בעמדה של קרנית תמכו גם עמיתיה בקרן המטבע, ועד היום אני סבור שהיא צדקה: תפקידו של הבנק כיועץ כלכלי לממשלה עוגן בחוק בנק ישראל החדש, גם לטובת המשק הישראלי והדורות הבאים".

הנגיד לשעבר סטנלי פישר, צילום: בלומברג הנגיד לשעבר סטנלי פישר | צילום: בלומברג הנגיד לשעבר סטנלי פישר, צילום: בלומברג

פישר התייחס גם למושג "צמיחה מכלילה" שהטמיעה הנגידה בשיח הכלכלי שמתייחס לצמיחה שמצמצמת פערים ומחזקת גם את השכבות החלשות. לדבריו "לא במקרה, בטקס שבו מונתה לנגידה, היא הטמיעה את המונח – משום שהיא מאמינה בצורך לעצב מדיניות שתתמוך בצמיחה שממנה נהנות כל השכבות באוכלוסייה, ולא רק עשירונים עליונים. זהו אחד הנושאים שבהם היא עסקה מהיום שהיא הצטרפה לבנק ישראל ועד לסיום תפקידה כנגידה, תוך שהיא מבינה שהמפתח לכך נעוץ בהעלאת הפריון והגברת ההשתלבות של כל חלקי האוכלוסייה בשוק העבודה. חלק מההמלצות שלה הפכו להחלטות ממשלה מעשיות בכל הקשור להגדלת מענקי עבודה ולהקלות על רישוי עסקים. אבל, הדרך עוד ארוכה בכל הקשור לטיפול באתגרים המרכזיים בשלושת היסודות של שיפור הפריון - החינוך, ההשקעה בתשתיות וייעול הרגולציה – ואני מקווה שהנגיד הבא ימשיך לעסוק בכך".

פישר בחר לפרט מדוע חשב כי פלוג מתאימה לתפקיד הנגידה ואמר "היא אחת הכלכלניות שמכירה את התחום יותר טוב מאחרים, כשאתה נכנס לוויכוח כדי לך להבין את הנושא עד הסוף, ולא לבוא עם מה ששמעת בשוק או בארוחת ערב בשבת, אלא ממחקר, קריאה וניסיון. היא הייתה כזו. אני הייתי בטוח שהיא תמשיך להיות כמו שהייתה כראש מחלקת המחקר, והעובדה שהיא מאד חזקה כאישיות ולא רואים את זה במבט ראשון, אבל מבינים את זה אחרי כמה ויכוחים איתה. חשבתי שהיא תוכל להתמודד אפילו עם פוליטיקאים ישראלים. וזה מה שהיא עשתה. ואני שמחתי לשמוע שזה היה נכון".

תגיות