אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משפחת עזרא מציבה את נטו על המדף תמורת מיליארד שקל צילום: נועם מושקוביץ', שוקה כהן

בלעדי לכלכליסט

משפחת עזרא מציבה את נטו על המדף תמורת מיליארד שקל

בעלי השליטה ביבואנית המזון הגדולה בישראל, דודי עזרא ובנו עדי, החלו לחפש רוכש ל־57% ממניות החברה שבידיהם. הריכוזיות בענף המזון תקשה על המתחרות של נטו לרכוש אותה, ונראה שהחיפוש יתמקד בקרנות השקעה זרות

07.11.2018, 06:54 | גולן חזני

דודי ועדי עזרא מעמידים את השליטה בקבוצת נטו על המדף, כך נודע ל"כלכליסט". החברה שכרה ככל הידוע את שירותיו של בנק השקעות במטרה לאתר רוכש פוטנציאלי ל־57% שבידיהם, עם תג מחיר של כמיליארד שקל. קבוצת נטו נסחרת בבורסה בתל אביב לפי שווי של 1.14 מיליארד שקל, היא היבואנית הגדולה בארץ של בשר קפוא ודגים ועוסקת גם במאפים, גבינות ושימורים. פעילותה כוללת יבוא, יצור וסחר במוצרים של חברות אחרות. מטה החברה שוכן בקריית מלאכי ושם מרוכזים גם מפעלי הייצור שלה — טיבון ויל למוצרי בשר מעובד, שלושת האופים למאפים קפואים וטונה ויליגר. מותגים נוספים של הקבוצה הם ריץ' לקצפות ומוצרי חלב, דלידג לדגים טריים וקפואים וביכורי השדה דרום לפירות וירקות טריים.

קראו עוד בכלכליסט

ההון העצמי של נטו עומד נכון לסוף הרבעון השני של 2018 על 895 מיליון שקל, והמשפחה צפויה לבקש עבור מניותיה כמיליארד שקל. הסכום משקף פרמיה גבוהה מאוד על שווי המניות שברשותם, שמסתכם ב־652 מיליון שקל. בשיאה, ביולי 2017, נסחרה החברה לפי שווי גבוה ב־40% מהנוכחי. בחודשיים האחרונים מניית החברה במגמת עלייה.

עדי עזרא, צילום: שוקה כהן עדי עזרא | צילום: שוקה כהן עדי עזרא, צילום: שוקה כהן

הריכוזיות בענף המזון תקשה על המתחרות של נטו לרכוש אותה, כך שקשה לזהות בשלב זה רוכש פוטנציאלי. נראה שהמיקוד יהיה בגופים זרים כמו קרנות השקעה, אולם גם לאלה יהיה קשה להתעניין בגוף שכל מכירותיו מרוכזות בשוק המקומי. במקרה של קרנות כמו אייפקס, שכבר פועלות בישראל ופעילות בתחום הקמעונאות — הקרן החזיקה למשל בשליטה בתנובה — המצב שונה. גם פרופיל של בעל הון יהודי מחו"ל שמעוניין להעביר את עסקיו לארץ מתאים לעסקה.

דודי עזרא הנמיך את קצב העבודה בחברה בשנתיים האחרונות, וב־2016 העביר את הזכויות ואת מניות השליטה לנאמנות לטובת בנו עדי, שמכהן כיו"ר הדירקטוריון מאז 2010 ומוכר יותר כבעלה של הדוגמנית בר רפאלי. דודי, שנחשב לספק אגרסיבי וניהל מלחמות מול כמעט כל רשתות השיווק, ומלחמה מרכזית מול תנובה, ניהל את העסק ביד רמה. כיום הוא אחראי על הסחר ועל הקשר עם הלקוחות והספקים. עדי הוא שמתווה את האסטרטגיה, וכמנכ"ל מכהן עמיהוד גולדין שמשמש גם דירקטור.

נטו הוקמה ב־1940 בידי מאיר עזרא, אביו של דודי וסבו של עדי. כיום היא חברת המזון החמישית בגודלה בישראל, אחרי תנובה, שטראוס, קוקה קולה ואסם, ונכללת במדד ת"א־125. החברה מעסיקה כ־2,800 עובדים בכמה מפעלים ברחבי הארץ, ומחזור המכירות השנתי שלה מסתכם בכ־2.5 מיליארד שקל. ב־2017 רשמה רווח נקי של 107 מיליון שקל.

במשך עשור וחצי נהנתה נטו מצמיחה אגרסיבית. לאחר שב־2002 הסתכם מחזור המכירות בכמיליארד שקל והרווח הנקי ב־1.3 מיליון שקל בלבד, ב־2004 הוא כבר הגיע ל־7 מיליון שקל וב־2006 זינק לכ־50 מיליון שקל. ב־2007 חצה הרווח הנקי את רף ה־100 מיליון שקל. ב־2017 כאמור רשמה החברה רווח נקי של 107 מיליון שקל, לאחר שבשנה שקדמה לה הגיעה כבר ל־115 מיליון שקל. בשלוש השנים האחרונות החברה דורכת במקום וייתכן שמיצתה את פוטנציאל הצמיחה שלה, בין היתר לאור התחרות והרגולציה הגוברים בשוק המזון.

לאורך השנים גילתה עניין בכניסה לתחום קמעונאות המזון, תחילה באמצעות ניסיון הצטרפות לקבוצת משקיעים שארגן נוחי דנקנר כדי להתמודד על השליטה בקונצרן אי.די.בי, בעל השליטה ברשת שופרסל. בהמשך נכח המנכ"ל גולדין בפגישה של סיטונאי הירקות האחים שבע מול נאמני מגה, אולם בחברה טענו שעשה זאת כידיד ולא בשל התעניינות ברכישת הרשת שקרסה ונרכשה לבסוף בידי נחום ביתן, בכפוף למכירת חלקו בחברת סיטונאות הירקות שלו (49%) לביכורי השדה של נטו.

מטעם נטו לא נמסרה תגובה עד לסגירת הגיליון.

תגיות