אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יריית הפתיחה של תנובה בדרך למרכולים הסיניים

בלעדי לכלכליסט

יריית הפתיחה של תנובה בדרך למרכולים הסיניים

חברת המזון, שקיבלה את האישור המיוחל לייצוא מזון מן החי מישראל לסין, הציגה את מוצריה בתערוכת המזון CIIE בשנגחאי, בחיפוש אחר קמעונאים מקומיים

08.11.2018, 08:23 | נורית קדוש

תנובה עושה צעד משמעותי ראשון בדרך למדפי הקמעונאיות הסיניות, זאת שבועיים לאחר שקיבלה את האישור המאפשר לה לייצא מוצרים מן החי מישראל לכלכלה השנייה בעולם.

קראו עוד בכלכליסט

ל"כלכליסט" נודע כי חברת המזון הגדולה בישראל, שבשליטת ברייט פוד הסינית (77%), חשפה השבוע את מותגיה המובילים בתערוכה הבינלאומית לייבוא, CIIE בשנגחאי. בין המוצרים שהציגה תנובה: גבינות עמק ונפוליאון, מוצרי המאפה של מעדנות, משקאות סויה ומוצרי השף הלבן. מדובר בתערוכה השנייה בגודלה בעולם, בה משתתפות לפי הערכות כ־3,000 חברות. ביום שני ביקר בתערוכה נשיא סין, שי ג'ינפינג, אליו התלוו 18 ראשי מדינות.

תנובה, בראשות היו"ר חיים גבריאלי, מציגה את מוצריה בביתן של ברייט פוד הסינית, לצד חברות בינלאומיות, בהן דנונה ונסטלה. נציגי החברה אף מקיימים במתחם התערוכה פגישות עם קמעונאיים מקומיים.

מוצרי תנובה בדוכן ברייט פוד. דריסת רגל בשוק של 10 טריליון דולר מוצרי תנובה בדוכן ברייט פוד. דריסת רגל בשוק של 10 טריליון דולר מוצרי תנובה בדוכן ברייט פוד. דריסת רגל בשוק של 10 טריליון דולר

הצבת תנובה בביתן של ברייט פוד, מעידה על כוונת בעלת השליטה להרחיב את פעילות חברת המזון הישראלית לסין, באמצעות יצוא מוצריה. המהלך יוצא לדרך לאחר שבשנה שעברה, לאחר מו"מ שנמשך 5 שנים, נחתם הסכם בין ישראל לסין, המאפשר יצוא של מוצרים מן החי מישראל לסין. בהמשך להסכם זה נפתח הליך של ה־CNCA, רשות ההסמכה של המינהל בסין.

תהליך ההסמכה של המחלבות החל עם הגעת משלחת השירותים הווטרינריים הסיניים, שביקרו במחלבת טרה ובמתקני הייצור של תנובה. כאמור, לפני כשבועיים עדכנו הרשויות בסין כי הבדיקה בנושא הסתיימה והאישור התקבל. ההערכה היא שהכרזה רשמית תתבצע בשבוע הבא, במהלך ביקור שר החקלאות, אורי אריאל, במדינה.

על פי הערכות, בחמש השנים הבאות צפויה סין לייבא מוצרים ושירותים בהיקף של 10 טריליון דולר ובכך להפוך ליבואנית הגדולה בעולם. התערוכה היא חלק מהמאמצים שעושה סין כדי להרחיב את פתיחת השווקים שלה לעולם ולהגדיל במקביל את הייבוא לסין.

רכישת תנובה בשנת 2014 על ידי חברת המזון ברייט פוד, שבבעלות ממשלת סין, התבססה בין היתר על כוונת הרוכשת להרחיב את פעילות חברת המזון המקומית לשוק הסיני הצומח, זאת באמצעות ייצוא של מוצרים בעלי חיי מדף ארוכים.

למרות שברייט פוד נמצאת בבעלות ממשלת סין, המהלך היה מורכב וממושך. כדי לממש את התכנית ליצוא מוצרי חלב מישראל במחירים תחרותיים, תידרש תנובה להוביל מהלך ענפי להפחתה ניכרת במחיר המטרה (מחיר החלב הגולמי, נ"ק), כנגד התחייבות לרפתנים להגדלת כמויות.

נוכח המשבר הענפי מדובר באתגר מורכב. הרחבת הפעילות מהווה צורך קיומי לתנובה שחווה בשנתיים האחרונות ירידה בנתחי שוק. בחברה פועלים בשנה החולפת להרחבת המגוון למוצרים רווחיים יותר דוגמת תחליפי חלב, גבינות מיוחדות ומעדנים. עם זאת, ליבת הפעילות בתחום החלב היא של מוצרים המצויים תחת פיקוח מחירים. עליית מחיר החלב הגולמי מבלי להתאים את המחיר לצרכן, אילצה את תנובה לספוג כ־200 מיליון שקל בשנתיים האחרונות והביאה לאחרונה התנגשות עם האוצר.

תגיות