אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הממשלה שוב תוקעת את הקמת הוועדה ליציבות פיננסית צילום: אוראל כהן, אלכס קולומויסקי

בלעדי לכלכליסט

הממשלה שוב תוקעת את הקמת הוועדה ליציבות פיננסית

בישורת האחרונה להקמת הוועדה, משרדי האוצר והמשפטים העלו דרישה חדשה שהכעיסה את יו"ר ועדת הכספים והרחיקה את הקמתה

08.11.2018, 08:54 | צבי זרחיה

הקמת הוועדה ליציבות פיננסית שוב מתעכבת בשל מחלוקת בין משרדי המשפטים והאוצר לבין הכנסת, על התנאים שבהם תוכל ועדת היציבות למסור מידע לוועדת הכספים של הכנסת.

אחרי שמשרד המשפטים סרב לקבל נוסח פשרה שהושג לפני שבועיים, והציג נוסח שלפיו דיווח על משבר קרוב יחייב הסכמה של הנגיד ולא רק היוועצות בו, הודיע השבוע יו"ר ועדת הכספים משה גפני שלא יעלה את הצעת החוק להצבעה לקראת אישורו הסופי בכנסת. לפי הפשרה הקודמת שחברי הוועדה הסכימו לה, שר האוצר וראש הממשלה לא ימסרו דיווח לכל חברי ועדת הכספים, אבל יהיו רשאים לעדכן את יו"ר הוועדה אם יחליטו על כך. הפשרה קבעה שהדבר יצריך התייעצות עם הנגיד, שישמש גם כיו"ר ועדת היציבות. בוועדה אומרים שהדרישה החדשה של משרד המשפטים, שבה תומך האוצר, להעניק לנגיד זכות וטו על דיווח כזה תפחית את הסיכוי שיימסר דיווח, בשל הקושי להשיג הסכמה משולשת בין הגורמים.

קראו עוד בכלכליסט

מימין: ח"כ מיקי לוי ויו"ר ועדת הכספים משה גפני, צילום: אוראל כהן,  אלכס קולומויסקי מימין: ח"כ מיקי לוי ויו"ר ועדת הכספים משה גפני | צילום: אוראל כהן, אלכס קולומויסקי מימין: ח"כ מיקי לוי ויו"ר ועדת הכספים משה גפני, צילום: אוראל כהן,  אלכס קולומויסקי

העיכוב הוביל לכך שהדמות המרכזית שדחפה להקמת הוועדה – נגידת בנק ישראל היוצאת קרנית פלוג – תסיים את תפקידה בשבוע הבא מבלי שהושלמה החקיקה. מטרת הוועדה להתריע על סכנה של משברים פיננסיים ולהחליט על צעדים כגון חילוץ גוף פיננסי גדול. במהלך הדיונים בהצעת החוק תבעו חברים בוועדת הכספים, ובראשם ח"כ מיקי לוי מיש עתיד, כי במקרה של חשש למשבר שיצריך הזרמת כספי ציבור לחילוץ גוף פיננסי, יימסר דיווח ליו"ר ועדת הכספים.

כאן החל מאבק על התנאים המדויקים לדיווח. הח"כים פחדו ששר האוצר יחשוש למסור דיווח לכלל חברי הוועדה, ולכן הסכימו פלוג ושר האוצר משה כחלון כי הדיווח יימסר ליו"ר ועדת הכספים בלבד. אלא שבמשרד המשפטים התנגדו לכך. בחודש שעבר הושגה הסכמה באוצר ובבנק ישראל על נוסח חדש, שלפיו הדיווח יימסר ליו"ר הוועדה, באישור ראש הממשלה ושר האוצר, ובהתייעצות עם הנגיד. ואולם כעת העלה המשנה ליועץ המשפטי לממשלה מאיר לוין את הדרישה לא רק להיוועץ עם הנגיד אלא לקבל את הסכמתו, דרישה ששוב תכביד על השגת הסכמה לדיווח.

ח"כ לוי אמר ל"כלכליסט": "עדכון יו״ר ועדת הכספים במקרה של זיהוי קטסטרופה כלכלית הוא הכרחי. בלי זה החוק לא יעבור". לדברי לוי, "בבנק ישראל קוברים את הוועדה ליציבות פיננסית. החשש של הבנק מעדכון יו"ר ועדת הכספים חסר היגיון, ומראה שוב עד כמה מזלזלים בכנסת".

ממשרד המשפטים נמסר: "משרד המשפטים, משרד האוצר ומשרד רה"מ מסכימים שלפני מסירת עדכון לוועדת הכספים נדרש להתייעץ עם יו"ר הוועדה ליציבות, ולקבל את עמדתו". מהאוצר נמסר: "נגיד בנק ישראל הוא יו"ר הוועדה ליציבות פיננסית והגורם המקצועי המוסמך' לכן דרשו נציגי הממשלה להיוועץ בו טרם מתן דיווח על סיכון מערכתי שעשוי לעלות בוועדה ליו"ר ועדת הכספים". מבנק ישראל נמסר שהבנק "מוכן לכל פשרה שתהיה מקובלת על משרדי הממשלה הרלבנטיים".

תגיות