אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כשאמא ואבא עובדים ברפאל: הרפורמה של רשות החברות לא מרשימה את החברה צילום: עמית שעל

כשאמא ואבא עובדים ברפאל: הרפורמה של רשות החברות לא מרשימה את החברה

הרפורמה של רשות החברות הממשלתיות לצמצום מספר קרובי המשפחה שנקלטים לעבודה, לא מרשימה את יצרנית הנשק שקולטת יותר קרובי משפחה מאשר נמל אשדוד או חברת החשמל

08.11.2018, 08:15 | אמיתי גזית

בשנה שעברה קלטה רפאל 734 עובדים חדשים. 51 מהם יכלו לפגוש במקום העבודה אנשים שהם מכירים היטב: את אביהם, אמם, אחות או אח.

קראו עוד בכלכליסט

הנתון הזה הופך את רפאל לשיאנית החברות הממשלתיות בקליטת עובדים שנמצאים בקשרי משפחה מדרגה ראשונה עם עובד ותיק בחברה: 7% מהנקלטים. בכך עוקפת יצרנית מערכות הנשק מהצפון חברות שנחשבות ליותר ”משפחתיות”, כמו נמל אשדוד או חברת החשמל. הנתון הזה מנוגד למגמה הכוללת בחברות הממשלתיות, המצמצמות את התופעה בהנחיית רשות החברות.

עם זאת, הנתונים שפורסמו שלשום בדו”ח השכר וכוח האדם של רשות החברות הממשלתיות מעידים על שיפור: ב־2014 היו 22% מהעובדים החדשים שנקלטו ברפאל, קרובי משפחה של עובדים ותיקים יותר.

אותם נתונים חריגים, שחזרו על עצמם גם בחברות ממשלתיות אחרות, הצביעו על כך שהחברות שהמדינה מחזיקה אינן פתוחות לכל האזרחים באופן שוויוני, אלא נשלטות על ידי העובדים שדואגים לבני משפחתם הקרובה. הדבר גרם למנהל רשות החברות אז, אורי יוגב, להוביל רפורמה לצמצום בקליטת קרובי משפחה מדרגה ראשונה.

רפורמה מוצלחת

לפי הנוהל החדש שנכנס ב־2014, מותר לקלוט קרוב מדרגה ראשונה של עובד אחר רק אם הוכח כי הוא בעל כישורים מיוחדים. גם אז, קליטת העובבד צריכה לקבל את אישור המנכ”ל, ועדת הביקורת ודירקטוריון החברה. הנוהל לא מגביל העסקת קרובי משפחה מדרגה שנייה, כשהכוונה בעיקר לבני דודים, אך במקרה שקרוב כזה נקלט, החברה חייבת לדווח לרשות החברות.

לפי הנתונים, הרפורמה השפיעה מאוד על החברות הממשלתיות. ב־2014, מבין העובדים החדשים שנקלטו בתעשייה האווירית היה ל־7.3% היו קרובי משפחה מדרגה ראשונה בחברה, ואילו ב־2017 רק 2%. ברכבת ישראל הנתון ירד מ־4.2% ל־1.2%, בנמלים, שנחשבים למעוז הנפוטיזם, לא נקלט ב־2017 אף עובד מדרגת קרבה ראשונה, לעומת 3.7% בנמל חיפה ב־2014, ו־1.3% באשדוד. גם בדואר לא נקלטו קרובי משפחה ב־2017. בחברת החשמל, הירידה היתה מתונה יותר — מ־1.1% ל־0.9%.

על אף הירידה בקליטה, הנתון הכולל מלמד שעדיין יש חברות שחלק גדול מאוד מהעובדים הם קרובי משפחה. ל־25.5% מעובדי רפאל יש בחברה קרובי משפחה מדרגה ראשונה. נתון גבוה, אך בכל זאת ירידה מ־31.9% ב־2014. בנמל חיפה, ל־19.8% מהעובדים יש קרובי משפחה מדרגה ראשונה, ובחברת חשמל — 18%.

השינוי בתרבות הארגונית יתקדם עתה לפי קצב פרישת העובדים: ככל שיותר קרובי משפחה מגיעים לגיל פנסיה, כך שיעורם בחברה מצטמצם. בסוף 2017 עבדו ברפאל 7,406 עובדים, 68% מהם בעלי השכלה אקדמית.

מנהל רשות החברות הממשלתיות, עו"ד יעקב קווינט, צילום: בשמת איבי מנהל רשות החברות הממשלתיות, עו"ד יעקב קווינט | צילום: בשמת איבי מנהל רשות החברות הממשלתיות, עו"ד יעקב קווינט, צילום: בשמת איבי

אין עובדים בצפון

 

גורמים ברפאל טענו אתמול שהעובדים שנקלטו הם אמנם קרובי משפחה של עובדים אחרים, אולם הם התקבלו כי הם עוסקים בתחומים שבהם דרושות התמחות והשכלה מיוחדות, כשחלק גדול מהם בוגרי הטכניון. לטענת הגורמים בחברה שמשרדיה בחיפה, מאגר העובדים בעלי ההשכלה והכישורים המתאימים באזור הצפון אינו גדול, ובאופן טבעי רבים מבוגרי הטכניון הגיעו לתחומי העיסוק שלהם בעקבות הוריהם. לפי הטענה הזאת, המפגש בין ההורים לילדים ברפאל הוא תולדה של תהליכים חברתיים רחבים ולא של

העדפה בהעסקה.

אלא שטענות דומות יכולות להעלות גם חברות אחרות, ובהן בכל זאת הפסיקו לקלוט קרובים, בעוד רפאל ממשיכה בקליטת קרובים והתופעה מצטמצמת באופן אטי יותר.

ברשות החברות מוטרדים מכך ומסכימים כי המצב מחייב בדיקה. עם זאת מציינים שם שבשנים האחרונות המאבק בהעדפת קרובי משפחה התמקד בחברות שבהן פעילים ועדי עובדים חזקים שיכולים להשבית את המשק, ובמיוחד בחברת החשמל ובנמלים. גם ברשות מסכימים שברפאל העסקת הקרובים תלויה במידה לא מועטה במושבה בצפון.

מדינת ישראל היא הלקוח המשמעותי ביותר של רפאל, כשעל פי הדו”חות הכספיים של החברה, מערכת הביטחון על זרועותיה מספקת לרפאל כ־40%–50% מפעילותה.

מרפאל נמסר בתגובה: “כחברת הייטק מובילה ובעלת תרומה משמעותית לביטחון, לכלכלה ולתעסוקה, בייחוד בצפון הארץ, רפאל גאה לגייס בכל שנה מאות עובדות ועובדים, כולל כאלה שיש להם קרובי משפחה העובדים בחברה, למגוון תפקידים נדרשים כגון הנדסת תוכנה, סייבר ואווירונאוטיקה. המועמדים עונים על כל הדרישות המקצועיות, עומדים בכל הקריטריונים וגיוסם מתבצע כדת וכדין, תוך הקפדה מלאה על כל הנהלים וההנחיות של רשות החברות בנושא, ולאחר אישורן של כל הוועדות העוסקות בו”.

תגיות

10 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

10.
חנונים בני חנונים... :-)
אין מה לעשות, חנוניות זו תכונה שעוברת פעמים רבות בירושה... אבל ברצינות, זה ברור שזה קשור למיקום החברה בפריפריה. אין הרבה אופציות בחירה. זה כמו שלמי שגדל בחצור הגלילית ואבא שלו עובד בפרי-גליל, ייראה טבעי לעבוד שם גם. לא משנה אם החברה ממשלתית או לא...
חנן  |  09.11.18
לכל התגובות