אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פרשת הצוללות: המלצה להעמיד לדין את צ'ייני ושמרון צילום: גדי קבלו, שאול גולן, גיל נחושתן, דנה קופל

פרשת הצוללות: המלצה להעמיד לדין את צ'ייני ושמרון

עם סיום החקירה קבעה המשטרה, כי יש תשתית ראייתית נגד שישה מהמעורבים בהם אבריאל בר יוסף, שי ברוש, אליעזר (צ'ייני) מרום, השר לשעבר מודי זנדברג ומנהל לשכת רוה"מ לשעבר, דוד שרן על ביצוע עבירות שוחד, מרמה והלבנת הון. את פרקליטו של ראש הממשלה, דוד שמרון, ממליצה המשטרה להעמיד לדין על עבירות מרמה והלבנת הון. את התיק נגד עו"ד יצחק מולכו היא ממליצה לסגור

08.11.2018, 12:21 | תומר גנון

המשטרה סיימה את חקירתה בפרשת הצוללות (תיק 3000) וממליצה להעמיד לדין 12 מוערבים, בהם שישה מרכזיים.

את פרקליטו של ראש הממשלה דוד שמרון, תא"ל (מיל') אבריאל בר יוסף, תא"ל (מיל') שי (שייקה) ברוש, אלוף (מיל') אליעזר (צ'ייני) מרום, השר לשעבר ויו"ר קרן היסוד מודי זנדברג, ומנהל לשכת ראש הממשלה לשעבר דוד שרן ממליצה המשטרה להעמיד לדין על ביצוע עבירות שוחד, מרמה והלבנת הון. את התיק נגד עו"ד יצחק מולכו היא ממליצה לסגור.

קראו עוד בכלכליסט

מימין אליעזר מרום צ מימין אליעזר מרום צ'ייני, אבריאל בר יוסף, דוד שמרון ודוד שרן | צילום: גדי קבלו, שאול גולן, גיל נחושתן, דנה קופל מימין אליעזר מרום צ

על פי הודעת המשטרה מהלך ניהול החקירה ואיסוף הראיות נתגלו ליקויים בכל הנוגע לסדרי מינהל בקרב גופים שונים, אל מול גורמים עסקיים ופרטיים, וזאת בכל הנוגע לרכש ביטחוני ואסטרטגי למדינת ישראל. ליקויים אלו מחייבים הפקת תובנות ולקחים על-ידי הגורמים המוסמכים לכך, על מנת לשפר ולייעל את הליכי הרכש הביטחוני במדינת ישראל ולהגן עליהם מפני אינטרסים זרים והשפעות פסולות במבט צופה פני עתיד. בכוונת המשטרה לפנות לגורמים הרלוונטיים ולהביא בפניהם מסקנות אלה".

"תיק 3000" עוסק בעיקרו בחשדות לכאורה למסכת עבירות שוחד, מרמה והפרת אמונים, הלבנת הון ועבירות נוספות, שבוצעו במסגרת רשת של מערכות יחסים שכללה עובדי ציבור, גורמים עסקיים ונושאי משרה בכירים, אשר התנהלו בין במישרין ובין באמצעות גורמים עסקיים ופרטיים אשר שימשו כמתווכים, במהלך השנים 2009-2017, וזאת במטרה לקדם אינטרסים עסקיים הנוגעים ברכש צוללות וכלי שיט עבור מדינת ישראל מאת התאגיד הגרמני "טיסנקרופ" (THYSSENKRUPP), וזאת לצד קידום אינטרסים עסקיים נוספים.

על פי הודעת המשטרה אלה עיקרי החשדות שנחקרו ביחס למעורבים המרכזיים בפרשה:

תא"ל (מיל') אבריאל בר יוסף - בתקופה הרלוונטית שימש בתפקיד מנהל וועדת חוץ וביטחון של הכנסת ובהמשך כיהן כמשנה לראש המועצה לביטחון לאומי (המל"ל) ואף היה מועמד רה"מ לראשות המל"ל.

לפי החשד בר יוסף הוא שהציע לעד המדינה מיקי גנור לסייע בידו להפוך לנציג התאגיד הגרמני טיסנקורפ; סייע ודחף בפועל למינויו אל מול גורמי ביטחון וממשל; ופעל במסגרת תפקידו לאורך התקופה הרלוונטית לקידום עסקאות הרכש של כלי שיט (קורבטות - ספינות סער); וזאת תוך דרישה לקבל תמורה מגנור כנגזרת מעמלות הסוכן שקיבל מהתאגיד - בין במישרין, בין באמצעות מקורבו תא"ל (מיל') שייקה ברוש, ובין באופנים אחרים.

תא"ל (מיל') שי (שייקה) ברוש - מקורבו וחברו הקרוב של בר יוסף, שימש בתקופה הרלוונטית איש עסקים פרטי, כאשר עפ"י החשד "הוכנס" בכוונת מכוון על-ידי בר יוסף, כגורם מתווך בין בר יוסף לגנור במהלכה של עסקה לרכישת כלי שייט, וזאת על מנת לטשטש את הקשר השוחדי בין השניים. בהמשך, לפי החשד, נחתם בין גנור לברוש הסכם ייעוץ פיקטיבי על סך 120 אלף אירו, אשר נועד להוות כסות להעברת כספי השוחד כאמור.

אלוף (מיל') אליעזר (צ'ייני) מרום - עפ"י החשד בעת שכיהן כמפקד חיל הים פעל ביחד עם בר יוסף לכך שגנור ימונה כנציג התאגיד הגרמני במקומו של שייקה ברקת; כן פעל במסגרת תפקידו בעניין עסקאות רכש מהתאגיד. לאחר שחרורו משירות צבאי קיבל מרום כתמורה, לכאורה, כספים מגנור וזאת בכסות של שירותי ייעוץ שלכאורה סיפק לגנור, בסך מצטבר של כ- 600,000 שקל (כ- 120 אלף אירו).

עו"ד דוד שמרון - שותפו של עו"ד יצחק מולכו במשרד עורכי דין, קרוב משפחתו של רה"מ נתניהו ועורך דינו הפרטי של רה"מ ורעייתו. עפ"י החשד, עו"ד שמרון פעל בשליחותו של גנור בהיותו נציג התאגיד הגרמני, על מנת לקדם את עסקת ספינות המגן בין ישראל לתאגיד, תוך שהוא עושה שימוש במשתמע במעמדו ובקרבתו לרה"מ, אל מול גורמי ממשל ועובדי ציבור מולם פעל – ובהם יועמ"שים במשרד הביטחון, מנהלת הרשות לשת"פ תעשייתי והשקעות זרות במשרד הכלכלה ושותפו למשרד עו"ד מולכו, בהקשר לתפקידו הציבורי כיועצו ושליחו המיוחד של רה"מ בעניינים מדיניים – וכל זאת מבלי שדיווח על כך ליועמ"שית משרד רה"מ ובניגוד למוטל עליו מכוח הסדר ניגוד העניינים החל על משרד עוה"ד. בתמורה לפעילותו כאמור בשליחותו של גנור, קיבל עו"ד שמרון עפ"י החשד מגנור תשלומים שהוגדרו כ"שכר הצלחה" במספר פעימות ובסכום המצטבר לכדי כ- 270,000 שקל, כאשר תשלומים אלה ניתנו הלכה למעשה עבור "פתיחת הדלתות" והשפעה על עובדי הציבור למען קידום ענייניו של גנור בעסקה לרכישת כלי השייט, ועל כן מעשיו עלו לכאורה לכלל "תיווך לשוחד".

המשטרה ממליצה להעמיד לדין את שמרון גם על עבירות שוחד (עבירת שוחד הנעה). זאת לאור כספים שקיבל מגנור כעורך דין, במטרה להניע עובדי ציבור לקדם את האינטרסים העסקיים של טיסנקורפ.

בנוסף, עפ"י החשד פעל עו"ד שמרון בשליחותו של גנור לקידום עסקת השקעת כספי קרן גרמניה-ישראל למדעים בסך 100 מיליון דולר בבנק "קרדיט סוויס" השווייצרי, בכך שנכנס בנעליו של גנור כמתווך פיקטיבי על מנת להסוות את מעורבותו של גנור בעסקה לאור ניגוד עניינים שחל בינו לבין יו"ר הקרן עתליה רוזנבאום – תוך שעו"ד שמרון מציג מצג שווא בפני גורמים בנקאיים בארץ ובחו"ל אודות מעורבותו האמיתית בעסקת ההשקעה.

בתמורה לכך, על פי החשד – קיבל עו"ד שמרון במרמה עמלת תיווך בשיעור 20% מכספי ההשקעה, אותה העביר לגנור (בקיזוז 20% שכ"ט), וזאת כנגד הנפקת חשבוניות פיקטיביות עבור שירותי "ייעוץ" שלכאורה גנור סיפק למשרד עוה"ד.

עו”ד יצחק מולכו, צילום: אוהד צויגברג עו”ד יצחק מולכו | צילום: אוהד צויגברג עו”ד יצחק מולכו, צילום: אוהד צויגברג

עו"ד יצחק מולכו - שותף-מנהל במשרד עורכי הדין שמרון-מולכו. עפ"י החשדות שנחקרו, בעת ששימש בתפקידו הציבורי כיועצו ושליחו המיוחד של רה"מ נתניהו לעניינים מדיניים ולמו"מ עם הפלשתינאים, נפגש עו"ד מולכו במהלך שנת 2012 עם גנור, לקוח המשרד, לבקשתו של שותפו למשרד עו"ד שמרון. עפ"י החשד במהלך מפגש זה דנו עו"ד מולכו וגנור בדרישת גרמניה להסרת חסמים מדיניים כתנאי לקידום מתן המענקים לטובת מימוש עסקה לרכישת כלי שייט ועסקאות כלי שיט עתידיות. עפ"י החשד עו"ד מולכו לא דיווח על הפגישה ליועמ"ש משרד רה"מ בניגוד למוטל עליו מכוח הסדר ניגוד העניינים החל על משרד עוה"ד מתוקף תפקידו הציבורי האמור, ולכאורה אף היה מעורב בניסיונות להסרת חסמים מדיניים כאמור בהקשר לפלשתינאים.

השר (לשעבר) אליעזר (מודי) זנדברג - עפ"י החשד בעת שכיהן כיו"ר קרן היסוד, פעל לקידום ענייניו של גנור כנציג התאגיד הגרמני בישראל, תוך ניצול תפקידו ומעמדו הציבורי בעבר ובהווה, לצורך "פתיחת דלתות" עבור גנור וקבלת מידע מעובדי ציבור ומנבחרי ציבור בהקשר לעסקאות כלי השיט – וזאת בתמורה לכספי שוחד שקיבל מגנור במספר פעימות ובסך המצטבר לכדי למעלה מ- 100,000 שקל.

דוד שרן - בתקופה הרלוונטית שימש ראש המטה של שר האוצר דאז יובל שטייניץ, ובהמשך כראש הסגל של רה"מ בנימין נתניהו, ולסירוגין כיהן בתפקידים בכירים בחברת קצא"א.* על פי החשד, פעל שרן לטובת האינטרסים של גנור בעסקאות כלי השיט, וקיבל ממנו בין השנים 2013 – 2016 סכומי כסף במספר פעימות בסך מצטבר של כ- 130,000 ש"ח, וזאת באמצעות מתווכים עסקיים המקורבים לשרן, אשר הוצבו ע"י שרן במטרה להסוות ולטשטש את הקשר השוחדי בינו לבין גנור.

בנוסף נחשד שרן בגיוס תרומות דרך אנשי קש, לקמפיין הבחירות של השר שטייניץ, בשנת 2012. המשטרה סבורה שאין ראיות לכך ששטייניץ ידע על הבקשה שהפנה שרן לגנור להעביר כספים לתורמים עבור הקמפיין שלו.

לפי ממצאי החקירה, במהלך השנים סיפק התאגיד הגרמני טיסנקרופ למדינת ישראל חמש צוללות, אשר נמצאות בשירות פעיל כחלק ממערך הצוללות של חיל הים, כאשר עד שנת 2009 תא"ל במיל' שייקה ברקת שימש כנציג התאגיד מול מדינת ישראל. ב-2009 הוחלף במפתיע ברקת באיש העסקים מיכאל (מיקי) גנור, שהחל לשמש כנציג התאגיד והמתווך לעניין רכש ושירותים של התאגיד מול ישראל.

ממצאי החקירה מגלים, כי למפקד חיל הים דאז האלוף (מיל') אליעזר (צ'ייני) מרום ולמשנה לראש המל"ל דאז אבריאל בר יוסף, היתה מעורבות דומיננטית בבחירתו של גנור לשמש כנציג המספנה במקומו של ברקת וזאת מתוך ציפייה לכאורה לקבלת תמורה מגנור במעלה הדרך עבור פועלם ונקיטת פעולות מצדם למימוש ציפייה זו. שכרו של הנציג משולם ע"י התאגיד ומדובר בסכומי כסף משמעותיים ביותר המחושבים לפי אחוזים משווי העסקאות.

בתקופה בה שימש גנור נציג התאגיד - בין השנים 2009 ועד לימי החקירה הגלויה במחצית שנת 2017 הושלמה עסקת רכש כלי שייט מהתאגיד בשווי של מאות מיליוני אירו, והתקיימו מגעים לרכישת כלי שייט נוספים בשווי כספי רב עוד יותר. לאורכה של החקירה עלו חשדות, כי במהלכה של התקופה הרלוונטית כאמור, שורה של עובדי ציבור ונושאי משרה בכירים, בעבר ובהווה, לצד גורמים עסקיים ופרטיים – כולם או חלקם - לקחו ו/או דרשו טובות הנאה מאיש העסקים מיקי גנור, בין במישרין ובין באמצעות מתווכים; בין בתשלומי שוחד במזומן ובשיקים ובין בכסות של חוזי ייעוץ פיקטיביים; בין בעבור ביצוע פעולה הקשורה בתפקידם ובין על מנת להניע עובדי ציבור אחרים; בין בהקשר לעסקאות הצוללות וכלי השיט שנרקמו בין תאגיד טיסנקרופ לבין מדינת ישראל כמפורט לעיל ובין בהקשר למיזמים עסקיים אחרים, עכשוויים ועתידיים, אשר קרמו עור וגידים בארץ ובחו"ל בשותפות עם גנור – וכל זאת תוך הימצאותם בניגודי עניינים מובהקים וחמורים בין תפקידם והאינטרס הציבורי עליו הופקדו ובין קידום ענייניהם העסקיים והפרטיים.

הראיות שאספה המשטרה כוללות הקלטות שגנור ביצע בזמן אמת של לפחות שניים מהמעורבים המרכזיים: צ'ייני ובן יוסף. מההקלטות עולה לכאורה שהשניים ביקשו שוחד מגנור שהווסה בהעברות דרך מתווכים, או בהסכמי ייעוץ פיקטיביים. זאת בתמורה לקידום רכישת כלי שייט מטיסנקורפ. ההקלטות בוצעו על יד גנור כדי להחזיק לעצמו תעודת ביטוח במקרה שהקשר ייחשף. במקביל, גנור שכר את שירותי עו"ד דוד שומרון כי הוא רצה מהלכים במשרד ראש הממשלה, ועו"ד שמרון היה מקורב אליו. הוא שכר את שמרון לכאורה לייעוץ נדל"ן, במטרה שיפעל לקדם עסקת רכישת קורבטות מגרמניה. התשלום: שכר טירחה, ושכר הצלחה. שמרון פעל מול גורמים שונים בשירות המדינה לקדם את העסקאות.

 

תגובות

עו"ד איתן מעוז המייצג את דוד שרן סירב להגיב לידיעה.

פרקליטו של בר-יוסף, עו"ד ז׳ק חן, מסר: ״הודעת המשטרה נגועה באותה המגמתיות שאפיינה את החקירה כולה. אין לנו ספק שבחינה עניינית ורצינית של העובדות, שתעשה על ידי הפרקליטות, תעלה שלא נפל פגם בהתנהלותו של אל״מ (בדימוס) אבריאל בר יוסף״.

עו:ד ירון קוסטליץ, פרקליטו של זנדברג, מסר כי הוא משוכנע שהפרקליטות תגיע למסקנה כי אין מקום להגיש כתב אישום נגד מר זנדברג, וכי לא נפל בו דופי.

עו"ד עמית חדד מסר בשמו של דוד שמרון,  בשנתיים האחרונות סיפרו לנו שעו"ד שמרון היה שותף ברווחיו של מיקי גנור ברכישת צוללות; או שהוא תיווך בעסקאות צוללות ואמור היה לקבל תשעה מיליון יורו כשותף של גנור. במשך שנתיים עיתונאים ופוליטיקאים האשימו את עו"ד שמרון שהיה מעורב בעסקה ביטחונית מושחתת לרכש צוללות. היום מסתבר לכולם שמה שאמרנו לאורך כל הדרך הוא האמת – עו"ד שמרון לא היה קשור לצוללות; הוא לא תיווך צוללות; הוא לא היה שותף של גנור בקשר לצוללות או בכל עניין אחר; והוא בטח לא היה אמור לקבל ולא קיבל תשעה מיליון יורו עבור עסקת הצוללות.

"אז מה נשאר? טענה משונה כאילו עו"ד שמרון עשה "שימוש משתמע" במעמדו וקרבתו לראש הממשלה מול עובדי ציבור שונים. "שימוש משתמע"?! מה זה אומר בכלל? הרי אף אחד לא טוען שעו"ד שמרון הציג את עצמו כמקורב לראש הממשלה או הציג קשר כלשהו לראש הממשלה או טען שפעל מטעם ראש הממשלה. עם כל הכבוד, עו"ד שמרון לא צריך להתהדר בקרבתו לראש הממשלה. מדובר באחד מעורכי הדין הבולטים בישראל בעשרות השנים האחרונות, יש לו רזומה מפואר והוא ייצג בנושאים משפטיים מהגדולים והמורכבים בישראל, בלי שום קשר לראש ממשלה.

"עורך הדין שמרון פעל כדין כעורך דין של גנור; הוא ייצג אותו בגלוי והוא מעולם לא הסתיר זאת. בכלל, ייצוגו של גנור תאם מלכתחילה את פרופיל הלקוחות והעסקאות שמייצג עו"ד שמרון לאורך השנים. עכשיו ברור, שככל שהדברים קשורים לעורך דין שמרון - תיק הצוללות קרס".

תגיות

11 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

11.
לא יכולה להיות אופטימית יותר
פשוט מרתיח את הדם, עו"ד מולכו בשל עברו לא מואשם?הפרקליטות העלתה את רף הראיות?????!! באיזו זכות או סמכות? אדם שהוא אפילו לא עובד מדינה קרוב של ראש הממשלה שנשלח ע"י ראש הממשלה לעסקאות מניבות בשל היותו קרוב של ראש הממשלה ויש ראיות על שוחד אבל הפרקליטות העלתה את הרף... והוא יצא בלי כלום, הוא נשלח ע"י ראש הממשלה זה מזכה אותו, אותו ראש ממשלה שלא ידע על כל המתרחש בנוגע לצוללות, גם אולמרט לא ידע שבנו טס לארה"ב. אם אתה מקושר אתה יכול להיות עבריין ....חופשי, הפרקליטות גיבורה על אנשים כמו זדורוב, להם יש משפט אחר חוקים אחרים. לדעתי אפילו אלוהים כבר לא יכול לעזור לנו.יש משהו לא מושחת במדינה הזו?????
מיואשת  |  12.11.18
לכל התגובות