אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בדרך למהפכה ברישום מקרקעין: חוק התלת מימד אושר לקריאה שנייה ושלישית צילום: יואב דודקביץ

בדרך למהפכה ברישום מקרקעין: חוק התלת מימד אושר לקריאה שנייה ושלישית

על פי החוק החדש שאושר בוועדת הפנים, ניתן יהיה להפריד בעלות במקרקעין באופן תלת מימדי, באופן שבו תת הקרקע, על פני הקרקע, וברום הרקיע יירשמו בעלים שונים

08.11.2018, 13:05 | נמרוד בוסו

ועדת הפנים והגנת הסביבה בראשות ח"כ יואב קיש אישרה אתמול (ד') לקריאה שנייה ושלישית את הצעת "חוק התלת מימד" (בשמה המלא - תיקון לחוק המקרקעין (חלקה תלת-ממדית), התשע"ח-2018 – נ"ב). מדובר בשינוי משמעותי בחוק המקרקעין, שנועד להגביר את יכולת הניצול של הקרקע באמצעות האפשרות להפריד בעלות במקרקעין לחלקות תלת-ממדיות, שיהוו נושא נפרד לעסקאות ולזכויות, בשכבות השונות של הקרקע – תת הקרקע, פני הקרקע ומרחב הרום.

את התיקון מקדמת מחלקת הייעוץ והחקיקה (אזרחי) במשרד המשפטים, יחד עם האגף לרישום והסדר מקרקעין, המרכז למיפוי ישראל ומינהל התכנון.

קרקע לבנייה (ארכיון), צילום: Eric Douri קרקע לבנייה (ארכיון) | צילום: Eric Douri קרקע לבנייה (ארכיון), צילום: Eric Douri

לפי דברים שאמרה ל"כלכליסט" ראשת אשכול נדל"ן כרמית יוליס בשיחה שנערכה עמה לפני כמה חודשים, "מאז שנחקק חוק המקרקעין בשנת 1969 ועד היום השתנתה מאוד המציאות, וחלו התפתחויות רבות בטכנולוגיה ובעולם התכנון. כיום קיימים שימושים רבים בגובה ובעומק הקרקע, ובפרט שימושים מעורבים שכוללים ייעודי קרקע שונים בשכבות קרקע שונות, כדוגמת מנהרות תת קרקעיות וגשרים עיליים לתחבורה או לתשתיות.

"השינויים שחלו מצריכים לבצע התאמות במוסדות המשפטים הקלאסיים, ובהם דיני הקניין והמקרקעין, ולאפשר חלוקה גמישה יותר של המקרקעין – בפרט במדינת ישראל שנדרשת להתמודד עם משאבי קרקע מוגבלים. הצעת החוק נועדה לתת מענה לצרכים וההתפתחויות שחלו במציאות, באמצעות האפשרות לפצל בעלות במקרקעין וליצור תלת-ממדיות, שיהיו תחומות גם בממד הגובה, ובכך להתגבר על הקשיים שנוצרים בעקבות מגבלות המצב המשפטי הקיים, שבו אין אפשרות להעביר ולרשום זכויות בעלות בחלקים של שכבות קרקע שונות.

"הצעת החוק תאפשר להקל על מימוש פרויקטים רב-שכבתיים, שכבר קיימים היום, באמצעות שכלול דיני המקרקעין, ובכך להחליף את הפתרונות המשפטיים המסורבלים והמוגבלים, שבהם נאלצים להשתמש היום, בפתרונות רישום פשוטים ומהירים יותר, שיגבירו את הוודאות בעסקאות, יאפשרו ניצול יעיל יותר ומיטבי של הקרקע, ויקלו על צרכי הפיתוח והסחירות בקרקע".

תגיות

21 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

20.
רישום תלת מימדי
כל האנשים כאן מקשקשים זה נועד קודם להחליף את הרישום כבתים משותפים שהבעלות תהיה עם קוארדינטה X,Y,Z ולא X'Y כפי שזה היום כלומר אפשר יהיה לרשום דירה ולהגדיר את גבולותיה בעזרת רכיב הגובה זה נועד לפתור בעיות למשל כמו בעיר העתיקה שיש מבנים שבנוים מעל הכביש בעיה של מנהרות שצריך הסכמה של בעל הקרקע למנהרה שעוברת 100 מטר מתחת לבית שלו (היום החוק מגדיר את הבעלות עד למרכז כדור הארץ) אם רוצים לפתח את הכבישים גם עם מנהרות ועם גשרים צריך למצוא פתרונות מודרניים והיות הטכנולוגיה מאפשרת זאת היום עושים זאת בעזרת הרישום התלת מימדי זה כל קצה המזלג
יהודה  |  14.11.18
18.
איך זה באנגליה
באנגליה בעלות על הקרקע לא בהכרח אותה בעלות למחוברים(הבניין) שעל הקרקע.יכול שבעלי הקרקע יקבלו שכירות שנתית מבעלי הבניין שעליה.לעיתים החוזים לשכירות על הקרקע הם למטות שנים עם התייקרות כל כמה שנים בהתאמה למוסכם.בארהב רכישת קרקע לא תמיד כוללת את הזכויות למינרלים אשר בתת הקרקע.בארץ כאשר רובהקרקע בבעלות המדינה לא ישים.
שא  |  12.11.18
17.
למספר 14 ועוד חרטה
הלאמת שטחים לטובת פרוייקטים של המדינה זה כיוון אחד, ולחליפין זו גם שיטה טובה לקחת עוד כסף מתושבי המדינה... עכשיו הם יאלצו לקנות גם את הקרקע שמתחתיהם, והאוויר שמעליהם... אפשר להמשיך הלאה... טייטיב המדינה למכור לנו את החלקיות שבגלעין כדור הארץ... ממשלה הזויה, והתומכים בחוקיה המטורפים- עוד יותר!!!!!
טלי  |  12.11.18
לכל התגובות