אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חגיגת הכסף הזול: הברוקלנדיות שבדרך צילום: אוראל כהן

חגיגת הכסף הזול: הברוקלנדיות שבדרך

חובבי העמלות טענו שהחברות האמריקאיות באות לכאן מכיוון שבארה”ב אף אחד לא מוכן לתת אשראי בריבית אטרקטיבית לחברות שכל נכסיהן משועבדים לבנקים. מה הן עשו? באו לישראל כי אפשר

14.11.2018, 08:50 | גולן פרידנפלד

השם ברוקלנד בוודאי לא אומר הרבה למי שלא עוקב אחרי שוק ההון המקומי, אבל ביום שני בלילה הודיעה החברה למחזיקי איגרות החוב שלה כי לא תוכל לעמוד בתשלומים שהתחייבה להם. ברוקלנד לא גייסה סכומים מהותיים מהציבור (262 מיליון שקל), רוב המשקיעים שלה אינם מהגופים המוסדיים המנהלים את קופות הגמל וקרנות הפנסיה, ואזהרות רבות על מצבה השברירי כבר נתנו את אותותיהן במחיר איגרות החוב. בסופו של דבר, בלי נדר, מחזיקי האג”ח יראו חלק מהכסף בחזרה. העניין הוא שברוקלנד היא לא הסיפור.

בארבע השנים האחרונות הנפיקו 33 חברות זרות בבורסה אג”ח בהיקף כולל של 28 מיליארד שקל. הסיפור השיווקי שרכבו עליו החברות, חובבי העמלות וגוזרי הקופונים נע על הספקטרום שבין ציונות ואהבת ישראל ובין אי־קיומו של שוק חוב מפותח בארה"ב. חובבי העמלות טענו שהחברות האמריקאיות באות לכאן מכיוון שבארה"ב אף אחד לא מוכן לתת אשראי בריבית אטרקטיבית לחברות שכל נכסיהן משועבדים לבנקים. מה הן עשו? באו לישראל כי כאן אפשר.

בורסת ת"א, צילום: בלומברג בורסת ת"א | צילום: בלומברג בורסת ת"א, צילום: בלומברג

בזו אחר זו באו לכאן חברות אמריקאיות, חלקן יציבות, טובות ובעלות מוניטין, וחלקן ממש לא. תחילה היו אלו חברות שעסקו ביזמות בנייה למגורים. לאחר מכן באו חברות שעסקו ביזמות ובניהול של נכסים מניבים, וכשראו כי טוב והכסף הישראלי מחפש נואשות אחר תשואה, גם כזאת שארוזה בשק שחור, הונפקו כאן גם כמה חברות שעוסקות במתן הלוואות. כשהבחינו שאפילו זה עובד, חברות שגייסו כאן כסף כדי להשקיע בנדל"ן הלוו אותו לחברות אחרות בארה"ב בעודן נהנות מהמרווח הפיננסי. למה לא לנצל את הכסף הזול שהלוו לנו הישראלים לטובת הלוואות המתומחרות במחיר הסיכון האמיתי והיקר שלהן בארה"ב? כסף קל.

השאלה היא לא אם הבלון האמריקאי הזה יתפוצץ, אלא מתי. כל עוד העסק עובד על פי התוכנית, המשק האמריקאי משגשג ושוק הנדל"ן בארה"ב רותח, המשקיעים הישראלים יכולים לישון בשקט. אלא שעל פי נתונים שפורסמו בחודשים האחרונים בעיתונות האמריקאית, העננים בשמי הנדל"ן בארה"ב מתחילים להתקדר, ועמם יצופו עוד קשיים של חברות מהסוג הזה. אז ייחשפו המשקיעים הישראלים לשמיטת חובות בסגנון אמריקאי, כזאת שמתייחסת לאירוע כחלק ממהלך העסקים הרגיל וכזאת שפועלת מהר לתפיסת הנכסים ולמכירתם בנזיד עדשים. ברוקלנד היא אפילו לא הפרומו.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
כתבה רדודה
כתבה מאוד רדודה. איפה האנליזה וההתייחסות העניינית לכל חברה וחברה. הרי בסופו של דבר זאת כל המהות. האם החברות תוכלנה לפרוע את החוב שלקחו. מה לגבי אפריקה ישראל, דלק נדל"ן, אלביט הדמיה, קרדן, מירלנד, אידיבי והרשימה עוד ארוכה, כולן חברות ישראליות כשרות שהשאירו את המשקיעים קרחים.
אלי  |  14.11.18
1.
חוסר הבנה מוחלט של הכתב
א. כשמויניאן מגייס עם ההון העצמי שלו הלוואות, ברור שהן לא בריבית דומה להלוואה לפרוייקט ייזום יחד בלי ריקורס. ב. הטרמינולוגיה של "שמיטת חובות" אינה במקום. מדובר על חברות עסקיות שלוות בתנאים מוגדרים עם בטחונות מוגדרים וסיכון מוגדר, וכן - אי פרעון של חוב כתוצאה מחוסר יכולת זה מהלך עסקים רגיל.
אלון  |  14.11.18