אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מלכוד הבחירות של כחלון צילום: מוטי קמחי

פרשנות

מלכוד הבחירות של כחלון

התפטרות ליברמן וההקדמה הצפויה של הבחירות מהוות כאב ראש לא קטן עבור שר האוצר: הסיכוי שהוא יעלה מסים אפסי - והגירעון התקציבי הגבוה עשוי להיות מטרה קלה עבור יריביו הפוליטים

14.11.2018, 15:31 | עמרי מילמן

האפשרות שנלך עוד רגע לבחירות, אחרי התפטרותו של שר הביטחון אביגדור ליברמן, מציבה את המשק בסיטואציה חריגה יחסית. התקציב לשנה הבאה, שתחל בעוד חודש וחצי, כבר אושר, לכן בשונה ממערכות בחירות קודמות, משרדי הממשלה לא צפויים להיתקע עם תקציב של 1/12 ביחס לתקציב של שנה שעברה עד שתקום הממשלה הבאה. אולם זה לא אומר שהפעילות שלהם תהיה שוטפת, שכן מהלכים שונים, בעיקר כאלה פוליטיים, יוגבלו על ידי היועץ המשפטי לממשלה שאמור למנוע הסלמה של כלכלת הבחירות שבלאו הכי מככבת בממשלה הנוכחית בשנים האחרונות.

קראו עוד בכלכליסט

הסערה הפוליטית תופסת את המשק במקום בעייתי. הגירעון הגבוה השנה והגירעון הגבוה (לפי התחזיות שנה הבאה) יחייבו את שר האוצר משה כחלון להכיר בבעיות ולבחון קיצוצים או העלאות מסים. עוד טרם ברור מה היקף הפער בין ההכנסות להוצאות, אולם ברור שלאור ההוצאות הגבוהות וההכנסות המאכזבות יחסית, הגירעון יהיה גבוה מהיעד המקורי (2.9%).

הליכה לבחירות מקטינה באופן דרסטי את הסיכוי שכחלון יקדם צעדים מאזנים. קיצוץ רוחבי או העלאת מסים הם צעדים כואבים, ששרי האוצר עושים בדרך כלל כשיש להם עוד אופק לכהונה, מספיק זמן לגזור קופונים שיסיטו מהם את האש. כחלון, שמראש נמנע מביקורת ציבורית על מהלכים שלו, בוודאי לא יקדם מהלכים כאלו עכשיו.

שר האוצר משה כחלון, צילום: עמית שעל שר האוצר משה כחלון | צילום: עמית שעל שר האוצר משה כחלון, צילום: עמית שעל

כששר האוצר לשעבר יובל שטייניץ נקלע לסיטואציה דומה - ואף קיצונית יותר - לקראת הגירעון החריג ב-2012 שעמד על 4% במקום יעד של 2%, אז הוא בחר להעלות מסים כשהיה ברור שהמערכת הפוליטית לקראת בחירות. מנגד, אם כחלון לא ינקוט בצעדים מרסנים כלשהם ובאמת השנה תסתיים עם גירעון גבוה ותחזיות האוצר לגבי השנה הבאה ינבעו גרעון חריג גם כן, יריביו של כחלון יוכלו לתקוף אותו בזירה הכלכלית, על שהשאיר אותה חרוכה ולא ערוכה למשבר כלכלי.

לצד זאת, כחלון יכול להיות מרוצה מהזמן הרב יחסית שהיה לו בקדנציה הנוכחית, ובעיקר בשנה האחרונה שבה האיץ את קצב ההגרלות של מחיר למשתכן, שרשמה עד כה כ-57 אלף זוכים שקיבלו למעשה מאות אלפי שקלים מכחלון, שאולי גם יזכרו לו חסד בבחירות הבאות.

החשש הגדול כעת בדרגים המקצועיים הוא כי אם המערכת תמשיך ללכת בלי (הכרזה על בחירות) ותתנהג כאילו הבחירות עוד רגע, ינצלו השרים לגנוב כמה שיותר סוסים, שישרתו אותם בעיקר בטווח הקצר ולא יסייעו למשק הישראלי ולציבור בטווח הארוך.

תגיות