אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רווחי הבנקים בארה"ב זינקו, הרגולציה תוקשח צילום: שי סלינס

רווחי הבנקים בארה"ב זינקו, הרגולציה תוקשח

בזכות הקיצוץ במס החברות רשמו הבנקים רווח נקי של 62 מיליארד דולר ברבעון השלישי. גזר נוסף: בוטלה עמלת ביטוח פקדונות בשווי 5 מיליארד דולר בשנה. המקל: הדמוקרטים לא יאפשרו עוד הקלות ברגולציה

21.11.2018, 18:58 | תמר טוניק

לחצו כאן לערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט

 

רווחי תעשיית הבנקאות בארה"ב זינקו לשיא של 62 מיליארד דולר ברבעון השלישי של 2018, זאת בעיקר בזכות הקיצוץ במס החברות שהעביר הקונגרס בשלהי השנה שעברה - כך לפי נתונים שפרסם אתמול הממשל הפדרלי.

קראו עוד בכלכליסט

ללא הקיצוץ במס, רווחי התעשייה היו עומדים על 54.6 מיליארד דולר - כך לפי דו"ח של התאגיד הפדרלי לביטוח פקדונות (FDIC).

העלייה של 29% ברווחים הרבעוניים היא עוד סימן לכך, שעשור לאחר המשבר הפיננסי העולמי שמחק הון בהיקף של טריליוני דולרים, 5,400 הבנקים בארה"ב לא רק התאוששו, אלא גם התחזקו. מספר הבנקים המוגדרים בעייתיים צנח ברבעון השלישי ל־71 מ־82, הרמה הנמוכה ביותר מאז 2007. עוד על פי נתוני FDIC, בנקים הגדילו את היקף ההלוואות וגם הגדילו את הכנסתם מעמלות.

יו"ר תאגיד ביטוח הפקדונות ילנה מק יו"ר תאגיד ביטוח הפקדונות ילנה מק'וויליאמס. תשואות שיא | צילום: בלומברג יו"ר תאגיד ביטוח הפקדונות ילנה מק

"יש לציין כי ההתרחבות הכלכלית הנוכחית היא השנייה באורכה אי־פעם, והבנקים במדינה חזקים כתוצאה מכך", כך לפי יו"ר FDIC ילנה מק'וויליאמס.

הבנקים צפויים ליהנות גם ממתנה נוספת - פטור מעמלות רבעוניות לכיסוי עלויות ביטוח פקדונות הלקוחות, שיחסוך להם כ־5.2 מיליארד דולר בשנה. בנקי ענק, כמו ג'יי.פי מורגן צ'ייס ובנק אוף אמריקה נשאו בחלק הארי של התשלומים הללו. הצורך לגבות את העמלות עלה בעקבות משבר 2008, לאחר שקופת קרן הביטוח של ה־FDIC התרוקנה. עתה, הרגולטור הגיע ליעד המימון שקבע חוק דוד־פרנק, ומשום כך אין צורך להמשיך ולגבות את התשלומים הללו. הבנקים ייאלצו עדיין לשלם עמלות רבעוניות שונות, אבל נטל התשלומים יתכווץ משמעותית.

עצירת הגבייה הזו מגיעה לא רק על רקע רווחי שיא, אלא גם בתקופה שבה הבנקים רשמו את התשואה הגבוהה ביותר על נכסים ב־32 שנות קיומו של הדו"ח הרבעוני של ה־FDIC.

אך לא הכל ורוד. התאוששות הרווחים בתעשיה עשויה להקשות על הבנקים להמשיך ולזכות בהקלות רגולטריות במהלך המחצית השנייה של כהונת הנשיא טראמפ. הקונגרס כבר הקל משמעותית את התקנות שקבע חוק דוד־פרנק בעקבות המשבר הגלובלי, וגם הרגולטורים נקטו מהלכים להרפיית הפיקוח.

עם זאת, בכירי הבנקים לא היו מרוצים מקצב הקלת הרגולציה, ובנקים גדולים, כמו ג'יי.פי מורגן צ'ייס וגולדמן זאקס טענו כי התקנות שהושתו על בנקים גדולים הן עדיין מורכבות מדי, וגם לא רלוונטיות. עתה, לאור הזינוק ברווחי הבנקים, התלונות הללו קרוב לוודאי כבר לא ירשימו את חברי הקונגרס. לאחר שבבחירות האמצע קיבלו הדמוקרטים רוב בבית הנבחרים, ראשי הבנקים נערכים עתה להתמודדות עם חזית קשוחה יותר. קושי מיוחד צפויה להערים חברת הקונגרס הדמוקרטית מקסין ווטרס, שתעמוד בראש ועדת השירותים הפיננסיים של בית הנבחרים, גוף הנחשב לרב השפעה.

"שלא תהיה כאן טעות, החל מינואר, חלפו הימים שבהם הוועדה הזאת מחלישה רגולציות ומעמידה את הכלכלה שלנו בסכנה של משבר פיננסי נוסף", הזהירה ווטרס במהלך שימוע שנערך בקונגרס בשבוע שעבר.

תגיות