אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האם רשות ני"ע תאשר לבורסה להשיק מדד פחד מקומי? צילום: אוראל כהן שאול גולן

האם רשות ני"ע תאשר לבורסה להשיק מדד פחד מקומי?

הבורסה פרסמה להערות הציבור הצעה למדד חדש שישקף את התנודתיות בשוק ההון המקומי; בעבר ניסתה קסם להשיק תעודת סל על מדד הפחד האמריקאי אך מהלך זה נפסל על ידי רשות ניירות ערך מחשש לחשיפת הציבור להשקעות ספקולטיביות

25.11.2018, 10:01 | מיקי גרינפלד ורחלי בינדמן

הבורסה בת"א מתכוונת להשיק מדד פחד משלה, בדומה למדד האמריקאי VIX (וכן מדדים מקבילים שונים בעולם). ההצעה פורסמה הבוקר (א') במערכת המאיה באתר הבורסה להערות הציבור.

קראו עוד בכלכליסט

לפי ההצעה, המדד החדש שייקרא מדד VTA35, והוא ישקף את רמת התנודתיות הגלומה באופציות על מדד ת"א 35. "מדד VTA35 פותח בבורסה תוך התאמה למאפיינים הייחודיים של שוק הנגזרים בבורסה בתל-אביב והוא ישקף את סטיית התקן הגלומה באופציות על מדד ת"א 35, ל-30 הימים הבאים, במונחים שנתיים", נאמר בהודעת הבורסה. ערכי המדד ייצגו את סטיית התקן הגלומה באחוזים, כך למשל 15% סטייה תשקף 15 נק' מדד.

בורסת תל אביב, צילום: בלומברג בורסת תל אביב | צילום: בלומברג בורסת תל אביב, צילום: בלומברג

             

מדד הפחד המוכר ביותר הוא כאמור ה-VIX האמריקאי, המוכר גם בשם מדד התנודתיות (ומכאן שמו - ה-VIX הוא קיצור של Volatility Index). המדד משקף את רמת התנודתיות החזויה במדד S&P 500 - המדד הראשי של השוק האמריקאי.

המדד מוסדר בבורסת האופציות של שיקגו, על בסיס סטיית התקן באופציות מכר (Put) ואופציית רכש (Call) המדד, הפוקעות בתקופה של כחודשיים מיום חישובו. שוק תנודתי מעלה את סטיות התקן במחיר האופציות, ולכן הן נחשבות למדד טוב של תנודתיות - שוק תנודתי נתפס בעיני המשקיעים כבעייתי, ואף ככזה שעלול לסמן ירידות בהמשך, וזו הסיבה שמדד התנודתיות זכה לכינוי מדד הפחד. 

המדד שמציעה הבורסה בת"א יחושב על בסיס מחירי קניה ומכירה של שתי אופציות רכש ושתי אופציות מכר, מתוך שתי סדרות האופציות הקרובות ל-30 יום לפקיעה (הטווח לפקיעה של הסדרה הקצרה מבין השתיים לא יעלה על 30 ימים והטווח לפקיעה של הסדרה הארוכה יעלה על 30 ימים). "מדד VTA35 פותח בבורסה תוך התאמה למאפיינים הייחודים של שוק הנגזרים בבורסה בתל-אביב והוא ישקף את סטיית התקן הגלומה באופציות על מדד ת"א 35, ל-30 הימים הבאים, במונחים שנתיים", נאמר בהודעת הבורסה.

ערכי המדד ייצגו את סטיית התקן הגלומה באחוזים, כך למשל 15% סטייה תשקף 15 נק' מדד. המדד יחושב ויפורסם ברציפות, מידי 15 שניות, החל מתחילת המסחר הרציף בשוק המניות ועד תום המסחר בנגזרים. "סגל הבורסה מעריך שלמדד יהיה שימוש נרחב, גם כנק' התייחסות (בנצ'מרק) לרמת התנודתיות בשוק המקומי וגם כנכס בסיס לנגזרים", נאמר בהודעה. הציבור מוזמן לשלוח את הערותיו להצעה עד ליום ה-16 בדצמבר 2018 - "לאחר מכן ובהתחשב בהערות שתתקבלנה תובא ההצעה לאישור דירקטוריון הבורסה".

סגל הבורסה מעריך שלמדד יהיה שימוש נרחב, גם כבנצ'מרק לרמת התנודתיות בשוק המקומי וגם כנכס בסיס לנגזרים.

במאי 2017 ביקשה חברת תעודות הסל קסם להשיק תעודת סל על מדד הפחד האמריקאי, אך נתקלה בסירוב של רשות ניירות ערך מחשש לחשוף את המשקיעים המקומיים למה שנתפש כספקולציה על מדד תנודתי.

בפברואר האחרון התמודד בית ההשקעות אי.בי.אי עם מבוכה גדולה סביב השקעת לקוחותיו במדד הופכי למדד הפחד האמריקאי. תעודת הסל שעוקבת אחריו קרסה, ולמשקיעים נגרמו הפסדים כבדים שאי.בי.אי מנסה לגבות מהם כעת. נראה שבבורסה בהנהלת איתי בן זאב מקווים לקבל הפעם רוח גבית מיו"ר הרשות ענת גואטה שייתכן שלא רואה את הדברים באופן דומה כמו זה של קודמה - פרופ' שמואל האוזר.

תגיות