אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מירוסלב בלקה זורה מלח על פולנים צילום: STUDIO MIROSLAW BALKA

מירוסלב בלקה זורה מלח על פולנים

בלקה יוצר עבודות וידיאו וסאונד שמעמתות את פולין עם עברה המדמם: "זאת האחריות שלי כאמן"

28.11.2018, 08:04 | רעות ברנע

"האמנות היא כלי שאני יכול להשתמש בו כדי להביא לידי ביטוי את הבעיות שקורות בעולם", אומר האמן הפולני מירוסלב בלקה, שבימים אלה מציג במוזיאון פתח תקווה לאמנות עבודת הווידיאו שלו "MapL", שמקרינה את מפת העיר של לובלין על אדמת מחנה הריכוז מיידאנק.

קראו עוד בכלכליסט

לדבריו, "זו מפה שנעשתה בשנות השבעים ומציגה את המקומות השונים בעיר, כולל הגטו ומחנה ההשמדה. אבל מעבר למשמעות שלה, המאפיינים הוויזואליים שלה משכו אותי - המשחק עם הקווים האבסטרקטיים והגיאומטריים, הדימויים שהופיעו במפה". זאת עבודה שיצר בלקה לפני כמעט 20 שנה, אך לדבריו "גם כיום היא רלבנטית ותמיד תהיה רלבנטית".

האמן הפולני מירוסלב בלקה , צילום: STUDIO MIROSLAW BALKA האמן הפולני מירוסלב בלקה | צילום: STUDIO MIROSLAW BALKA האמן הפולני מירוסלב בלקה , צילום: STUDIO MIROSLAW BALKA

במקור הוקרנה העבודה על הרצפה כשסביבה היתה פזורה כמות נכבדת של מלח. "למלח יש הרבה משמעויות, אבל הראשונה שבהן היא המלח שזורים על הפצעים. זה מחזק את נושא כאב הזיכרון, שיש לי עניין רב לחפור בו. כשהתחלתי להתעמק במידע על השואה, נחשפו בפניי המון עובדות שלא ידעתי והייתי צריך להתעמת איתן. חלקן הכניסו אותי ממש להלם. כאמן הרגשתי שיש לי אחריות להפוך את זיכרון השואה לאחד הנושאים המרכזיים בעבודה שלי בתור אדם שחי במקומות האלה, שבהם התרחשו האירועים".

יצירות של מירוסלב בלקה , צילום: אלעד שריג יצירות של מירוסלב בלקה | צילום: אלעד שריג יצירות של מירוסלב בלקה , צילום: אלעד שריג

בלקה (59) הוא אחד מהאמנים הפולנים העכשוויים המצליחים ביותר. הוא חי ועובד בורשה, ועבודותיו מוצגות במוזיאונים והגלריות החשובים בעולם – ממוזיאון ישראל ועד הטייט מודרן בלונדון. בשנים האחרונות הוא מקיים קשרים הדוקים עם ישראל, הודות לגלריה דביר שמייצגת אותו וכבר הציגה כמה תערוכות יחיד שלו, האחרונה ב־2015, ובה הציג עבודת סאונד בשם "אייכמן". "זו עבודת אקוסטיקה פשוטה בה נשמעות מספר מילים שחוזרות על עצמן – ‘אייכמן, יוכמן, שיכמן, היכמן’ – אלה משחקים על שילוב שם הבכיר הנאצי עם הגופים - He, She, You, שנועדו לשאול מי אנחנו ואיפה היתה האחריות שלנו בזמן השואה, האם כולנו מעורבים בזה והאם כולנו מעורבים בפשעים דומים שמתרחשים כיום".

אתה חש מחוייבות לעסוק בזה באמנות שלך?

"האמנות היא כלי שמאפשר לי להביא לביטוי את הבעיות בעולם, אבל לא בצורה ברורה וישירה מדי. הרגע החשוב אצלי בהרבה מן העבודות הוא הרגע בו אתה מבין במה העבודה עוסקת, אחרי שהיית בספק וחשת בלבול".

תגיות