אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מלחמת הסחר של טראמפ האיצה את הקיצוץ בג'נרל מוטורס צילום: איי אף פי

מלחמת הסחר של טראמפ האיצה את הקיצוץ בג'נרל מוטורס

החלטת הענקית האמריקאית לחתוך 14 אלף משרות פוגעת בבסיס המצביעים של הנשיא. החברה רמזה שמסי יבוא שהטיל הממשל על חומרי גלם היו מהגורמים להחלטה. יצרניות כלי רכב אחרות מצמצמות ייצור ועלולות להודיע גם הן על קיצוצים

27.11.2018, 19:59 | פיטר קמפבל וג'יימס פוליטי, פייננשל טיימס

הודעתה של ענקית הרכב האמריקאית ג'נרל מוטורס על קיצוץ של 14 אלף משרות הרגיזה את הפוליטיקאים, אך סיפקה את המשקיעים. מניית החברה עלתה ב־4.8% אחרי ההכרזה על קיצוץ 15% מהמשרות שלה בצפון אמריקה במטרה לחסוך הוצאות של 6 מיליארד דולר.

קראו עוד בכלכליסט

לפי הודעת ג'נרל מוטורס, הסיבה העיקרית למהלך היא הצורך להקצות משאבים לפיתוחים טכנולוגיים כמו מכוניות חשמליות ואוטונומיות, בשעה שעלויות היצור גדלות והביקושים מצטמצמים.

ג'נרל מוטורס, כמו חברות כלי רכב אחרות, מרגישות את השפעות מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין - שני שוקי הרכב הגדולים בעולם.

בארה"ב - התייקרות עלויות היצור בגלל מסים שהטיל ממשל טראמפ על יבוא פלדה ואלומיניום הציבו את החברות בבעיה לנוכח ביקוש הצרכנים לכלי רכב גדולים יותר. בסין ירדו מכירות כלי הרכב בחדות בעקבות העלאת המיסוי על רכבים אמריקאיים מ־25% ל־40%.

השפעות מלחמת הסחר הורגשו היטב בקרב כל היצרניות, מדיימלר וב.מ.וו הגרמניות שפרסמו אזהרות רווח, ועד לג'ילי הסינית שחזרה בה מההחלטה להנפיק את החברה־הבת וולוו.

כל יצרניות הרכב האמריקאיות צמצמו את היקפי היצור בעקבות הקשיים, אבל ג'נרל מוטורס היא הראשונה שתסגור מפעלים שלמים. לפי נתונים של ארגון "מרכז המחקר של תעשיית הרכב", האוסף נתונים על הענף בארה"ב, חברות כלי הרכב בארה"ב מייצרות 3.2 מיליון מכוניות בשנה מתחת ליכולתן. מיליון מכוניות מתוכן יכולות היו לצאת מפסי היצור של ג'נרל מוטורס.

תושבי האזורים שצפויים להיפגע מהצמצומים בג'נרל מוטורס מיהרו להפנות אצבע מאשימה לנשיא טראמפ, שהמדיניות שהוביל בענייני סחר ואנרגיה העצימו את הקשיים שעימם מתמודדות יצרניות הרכב. בחלק גדול מאותם מחוזות, שיעור התמיכה בטראמפ בבחירות לנשיאות ב־2016 היה גבוה. המפעל של ג'נרל מוטורס בעיר לורדסטאון באוהיו, שעומד להיסגר, נמצא מרחק קצר מהמקום בו נאם טראמפ בשנה שעברה והבטיח ליצור עוד מקומות עבודה. הנשיא עצמו הגיב להודעת הקיצוצים ואמר כי הוא הביע את חוסר שביעות רצונו מהמהלך בפני מנכ"לית ג'נרל מוטורס מארי בארה. טראמפ התייחס לעובדה שממשל קודמו, ברק אובמה, חילץ את תעשיית הרכב. "ארה"ב הצילה את ג'נרל מוטורס, וזה לא טוב שהיא יוצאת מאוהיו", אמר הנשיא טראמפ.

אלא שכאמור, הנשיא אחראי לכמה מהמהלכים שהאיצו את מגמת ההאטה בענף הרכב, החל מהסכם הסחר החדש עם מקסיקו ועד לליבוי מאבקי סחר עם סין והאיחוד האירופי.

כך למשל, פורד תכננה לייצר את המכוניות מדגם פוקוס במפעל חדש במקסיקו, אבל אחר כך היא העבירה את הייצור למפעל בסין בעקבות חשש להגבלות על יבוא ממקסיקו. היא ביטלה את התוכנית למכור בארה"ב את כלי הרכב מהמפעל בסין בגלל מלחמת המכסים.

בתוך כך, מכירות המכוניות החשמליות של טסלה בסין צנחו באוקטובר ב־70% לעומת אשתקד. לפי בכיר באיגוד מכוניות הנוסעים בסין, טסלה מכרה באוקטובר 211 מכוניות בלבד בשוק המכוניות הגדול בעולם. טסלה, המייבאת מארה"ב את המכוניות שהיא מוכרת בסין, טענה השנה כי המכסים שהוטלו על מכוניות פוגעים במכירותיה במדינה.

תגיות