אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חקר ביצועים: השבוע של נדין בודו טרכטנברג, שי באב"ד וגילה אדרעי צילום: עומר מסינגר

חקר ביצועים: השבוע של נדין בודו טרכטנברג, שי באב"ד וגילה אדרעי

וגם: התנאים הקשים של עובדי המחסנים והשילוח, הפופוליזם בוועדה לבדיקת האשראי לטייקונים והמלחמה בחריגות השכר

29.11.2018, 09:43 | כתבי כלכליסט
גם לכחלון יש תוכנית חלופית

התגוננות מרעידות אדמה: תבוטל תמ"א 38

שר האוצר משה כחלון חשף את תוכניתו לחיזוק מבנים נגד רעידות אדמה בפריפריה בשבוע שעבר — חודש בדיוק לאחר ששר השיכון יואב גלנט, חברו לסיעה, חשף תוכנית משלו לטיפול באותו הנושא. קרב האגו הזה היה יכול לעורר גיחוך, אלמלא המציאות: תמ"א 38, הלא היא תוכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים נגד רעידות אדמה, קיימת כבר 13 שנה, שבהן לא הביאה לחיזוק של מבנה אחד בנגב ובגליל, כולל בערים שיושבות על קו השבר הסורי־אפריקאי ויספגו את המהלומה הקשה ביותר בבוא רעש האדמה. ייתכן שהפתרון מצוי בתוכניות של כחלון או גלנט. מי שבוודאות לא מספקת פתרון, וכנראה כבר לא תספק, היא תמ"א 38, ולכן אין עוד הצדקה להמשך קיומה.

נמרוד בוסו

להאזנה לכתבה, הוקלט על ידי הספריה המרכזית לעיוורים ולבעלי לקויות קריאה 

משה כחלון, צילום: עמית שעל משה כחלון | צילום: עמית שעל משה כחלון, צילום: עמית שעל

מנכ"ל האוצר מאיים

באב"ד: הזיהום מתפשט

נציבות שירות המדינה לא אישרה את המינויים שביקש מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד, אז הוא איים על נציב השירות שיעניש אותו בייבוש תקציבי. יכול להיות שבאב"ד צודק ובנציבות באמת מעכבים לו מינויים במשך זמן לא סביר, אבל זו עדיין לא הצדקה לשיכרון כוח שבא לידי ביטוי באופן בוטה. באב"ד התנצל, אבל הלקח מהאירוע הזה הוא שהעניין מתחיל בראש: את הכוחנות והזלזול שדרג הפקידים המקצועי סופג שנים מהדרג הפוליטי, הפקידים כבר מתחילים להפנות זה לזה. הזיהום שהתרגלנו לקבל מחברי כנסת זולג למשרתי הציבור. וכשזיהום כזה מתפשט, קשה מאוד לעצור אותו.

גולן פרידנפלד

שי באב"ד, צילום: עמית שעל שי באב"ד | צילום: עמית שעל שי באב"ד, צילום: עמית שעל

שביתה בתזמון בעייתי

עובדי הרכבת: עכשיו, על הקרשים?

בתוך רצף המחדלים והטעויות הבלתי נגמר של רכבת ישראל, השבוע הכריז ועד העובדים על השבתה של חטיבת המטענים. במקום הרכבות שמובילות חומרים מסוכנים ומטען כבד בלילות, אנחנו נקבל מאות משאיות על הכבישים, והרכבת תפסיד מיליוני שקלים. זו טעות אסטרטגית של יו"ר ועד עובדי הרכבת גילה אדרעי ושל יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן: כדי להשיג תנאים טובים יותר, אין טעם לבעוט במי שזרוק על הקרשים. זה לא יוביל למטרה, אלא רק מוסיף שמן למדורה, מפעיל עוד לחץ מסוכן על הגוף המקרטע שמעסיק את העובדים האלה. כמו הנוסעים, גם עובדי הרכבת צריכים להתאזר בהרבה מאוד סבלנות. וההנהלה, ובכן, צריכה להתחיל להוציא את החברה מהמשבר הרחב יותר.

ליאור גוטמן

גילה אדרעי, צילום: אלעד גרשגורן גילה אדרעי | צילום: אלעד גרשגורן גילה אדרעי, צילום: אלעד גרשגורן

הפיקוח תחת מתקפה

בר: מאחורי הפופוליזם

המפקחת על הבנקים חדוה בר הופיעה השבוע בוועדת הכנסת לבדיקת האשראי לטייקונים, וחשפה כי 15 בכירים בבנקים סיימו את כהונתם בעקבות התערבות הפיקוח, שפסל גם 80 מועמדים לתפקידים בכירים, 30 מהם משיקולים הנוגעים ליושרה. זו בשורה חשובה, שמדגימה את האופן שבו הפיקוח עושה את עבודתו נאמנה. ובכל זאת, הישיבה נגמרה במתקפה על בר ובחזרה של הח"כים על המנטרה "הפיקוח כשל", כולל "לא הרתיע, רך מדי". אלה טענות פופוליסטיות, לא יותר. הרגולטור דאג לכך שהחשיפה ללווים הגדולים לא תסכן את יציבות הבנקים, למשל כשהגדיל משמעותית את דרישות ההון; הוא עשה זאת במהלכים שקטים מאחורי הקלעים; והוא דגל בשיח פתוח, לא לעומתי, עם הגופים שעליהם הוא מפקח, מה שהוכיח את עצמו יותר מ"הרתעה". קנסות הם רגולציה שקל לראות, ולכן הח"כים אוהבים אותם. את העבודה האמיתית, הממושכת והכנראה אפקטיבית יותר הם לא רואים, וכמה קל לפסול אותה בדיון מול מצלמות.

רחלי בינדמן

חדוה בר, צילום: אוראל כהן חדוה בר | צילום: אוראל כהן חדוה בר, צילום: אוראל כהן

דו"ח חריגות השכר

גבאי־מוראלי: שלא תיאבק לבד

משרד האוצר פרסם השבוע את דו"ח החריגות בשכר, 135 עמודים שמפרטים את כל עובדי הציבור — בחברות הממשלתיות, ברשויות המקומיות ותאגידי המים, באקדמיה ועוד - שקיבלו שכר גבוה מהמותר בחוק. הם נדרשו להשיב את הכסף העודף, ויחד עם עצירת המשך התשלומים החריגים הצליחה המדינה לחסוך מאות מיליוני שקלים. הדו"ח מונה גם את הדרכים שבהן יחידת האכיפה פועלת נגד המנהלים שאישרו את חריגות השכר, אף שידעו שהן לא חוקיות, והותירו את העובדים בחזית, להתמודד עם הסיטואציה הקשה של החזרת שכר שקיבלו. מי שמובילה את האכיפה היא סגנית הממונה על השכר אתי גבאי־מוראלי, אבל היא ואנשיה לא יכולים לנהל את המלחמה הזאת לבד. רשות החברות, משרד הפנים, הות"ת, כולם צריכים להתגייס למלחמה בחריגות השכר, ולדאוג שהכסף ישרת את הציבור, לא את העובדים.

עמרי מילמן

האוניברסיטה העברית, צילום: דוד רובינגר האוניברסיטה העברית | צילום: דוד רובינגר האוניברסיטה העברית, צילום: דוד רובינגר

לראשונה זה שבע שנים

הריבית עולה: מתחיל המחנק?

עוד שבועיים ימלאו חמש שנים למשכנתא שלי. אז הבנקים עוד נתנו "משכנתאות סוף שנה", עם הטבות ריבית וגם אשראי נוסף של עד 50 אלף שקל "לשיפוץ". רק קחו כסף. השבוע הבנק התקשר ואמר שמכיוון שיש לי משכנתא אצלו מגיעה לי הלוואה, עד 100 אלף שקל "לשיפוץ". אבל במקביל הריבית עלתה, ואיתה יעלה ההחזר החודשי שלי. ותכף יסתיים מסלול הריבית הקבועה לחמש שנים במשכנתא שלי, ואיתו, שוב, יעלה ההחזר החודשי. עוד רבים רבים אחרים יתחילו להרגיש בקרוב, כמוני, את המחנק הגובר. הדבר היחיד שאני יכולה להודות עליו כרגע הוא שיש לי בית, עם משכנתא שפויה, ולא 90% מימון על דירה שתיבנה בעוד חצי עשור במסגרת מחיר למשתכן.

אתי אפללו

נדין בודו טרכטנברג, צילום: עומר מסינגר נדין בודו טרכטנברג | צילום: עומר מסינגר נדין בודו טרכטנברג, צילום: עומר מסינגר

תחקיר חדש על תנאי ההעסקה

מרכזי השילוח: אין לאן לברוח

קדחת הקניות העונתית - יום הרווקים הסיני, בלאק פריידיי, סייבר מאנדיי והכריסמס שבפתח - מאפשרת בכל שנה להפנות את הזרקור לתנאים הקשים של עובדי המחסנים והשילוח. אלה באמזון כבר נחשפו בעבר, והשבוע תחקיר של "הניו יורק טיימס" חשף שגם המתחרה הגדולה בתחום, חברת השילוח XPO, מנצלת את עובדיה באופן מחריד. עבודה פיזית קשה בחללים אטומים, איסור לבדוק את השעה כדי לדעת כמה זמן נותר, יחס משפיל, נזיפה בעובדים שמסייעים לקולגה שהתמוטט ואפילו מקרי הפלות ומוות הם חלק מההתעמרות והסכנות במחסני החברה, שמשרתת את ורייזון, נייקי וענקיות אחרות. בין תנאי ההעסקה של XPO לאלה של אמזון (שכבר אחראית לכמעט 50% מהמכירות ברשת בארצות הברית), האפשרויות מוגבלות למדי. גם אלה של צרכנים שלא רוצים לממן ניצול, ובעיקר אלה של עובדים, שבמקומות מסוימים המרכזים הלוגיסטיים האלה הם המעסיק הכמעט יחיד עבורם.

הגר רבט

מרכז שילוח של אמזון בבריטניה, צילום: בלומברג מרכז שילוח של אמזון בבריטניה | צילום: בלומברג מרכז שילוח של אמזון בבריטניה, צילום: בלומברג

חקר ביצועים: השבוע של נדין בודו טרכטנברג, שי באב"ד וגילה אדרעי
 
להאזנה לפודקאסט
לחץ כאןחקר ביצועים: השבוע של נדין בודו טרכטנברג, שי באב"ד וגילה אדרעי

הצרפתים יצאו לרחוב

מחאת הדלק בצרפת: פתרון מכיוון מפתיע

העלאת המסים על בנזין ודיזל בצרפת הולידה את מחאת "האפודים הצהובים", בדמות הפגנות המוניות והתנגשויות עם המשטרה בפריז. הרוב בפרלמנט שיש לנשיא עמנואל מקרון הופך אותו לחסין יחסית, אבל המחאה פוגעת בנקודה כואבת אצל "הנשיא של העשירים", שמתמודד עם שיעורי פופולריות נמוכים. למזלו של מקרון, מחירי הנפט נמצאים בשבועות האחרונים בירידה. זה קורה בזכות תפוקת שיא של הנפט האמריקאי, שמסייעת לנשיא דונלד טראמפ להמשיך בסנקציות על איראן. צרפת מתנגדת לסנקציות וממשיכה לנסות לקדם גלובליזציה ושיתוף פעולה בינלאומי, שתי מגמות שנחלשות בימים האלה. לפחות מקרון יכול להתנחם בכך שמה שפוגע במדיניות החוץ שלו עשוי לספק מענה למחאה מבית.

רן אברמסון

תגיות