אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מינואר: רוכשי דירה יחויבו לדווח לרשות המסים באילו מקורות כספיים קנו אותה צילום: שאטרסטוק

מינואר: רוכשי דירה יחויבו לדווח לרשות המסים באילו מקורות כספיים קנו אותה

מתחילת 2019 ייכנס לתוקף חוק צמצום השימוש במזומן, הקובע כי בין היתר כי ייאסרו עסקאות בין אדם פרטי לעסק במזומן מעל 11 אלף שקל. בכיר ברשות המסים: "רוכשי הדירה יחוייבו לדווח תוך חצי שנה על מקורות המימון שלהם. אם הם לא ידווחו, אנחנו נטיל קנסות"

28.11.2018, 11:41 | עמרי מילמן

בתחילת 2019 ייכנס לתוקף חוק צמצום השימוש במזומן, הקובע כי אסור יהיה לעשות עסקאות במזומן מעל להיקף מסוים, וכי כל מי שירכוש דירה או נדל"ן אחר, יחויב להגיש דו"ח לרשות המסים הכולל פרטים על אמצעי התשלום, כולל אסמכתאות עד חצי שנה אחרי הרכישה. החוק נועד לחזק את המלחמה בהון השחור, שכן היום לרשות המסים קשה לאתר עסקאות שנעשות במזומן ללא "עקבות" דיגיטליות.

על פי החוק, שאושר במסגרת חוק ההסדרים לשנת 2019, בחודש מרץ האחרון, עסקאות בין שני אנשים פרטיים במזומן יוגבלו לעד 50 אלף שקל ואילו עסקאות בין אדם פרטי לעסק יוגבלו לעד 11 אלף שקל.

מי שהחורג מהחוק הם הגמ"חים שקיבלו פטור למשך שנתיים במהלכם אמורה ועדת הכספים להסדיר את הרגולציה החדשה על הגמ"חים, שבינתיים תקועה.

קראו עוד בכלכליסט

מעבר דירה (אילוסטרציה), צילום: שאטרסטוק מעבר דירה (אילוסטרציה) | צילום: שאטרסטוק מעבר דירה (אילוסטרציה), צילום: שאטרסטוק

בשלב השני של חוק צמצום השימוש במזומן - שלא נקבע לו מועד קבוע בחוק - יוקטנו תקרות השימוש במוזמן ל-15 אלף שקל בין פרטים ו-6,000 שקל בין פרט לעסק. השלב השני ייכנס לתוקף, לפי החלטת שר האוצר בהסכמת שרת המשפטים ונגידת בנק ישראל, כאשר הוועדה החליטה כי מעבר לשלב השני יידרש לקבל גם כן את אישורה.

החוק קובע גם כי אסור יהיה לפצל עסקאות למזומן ואשראי (למשל) כדי לעקוף את התקרה, אך ניתן יהיה לשלם על עסקאות עד 10% במזומן (כדי שלא לפגוע בטיפים למשל) - כאשר החרגת התשלום הזו אינה חלה על שכר, כדי למנוע מצב של פגיעה בתנאים סוציאליים. חריגה נוספת שנקבעה, נוגעת למכירות רכב - לגביהן ניתן יהיה לעשות עסקאות במזומן עד 50 אלף שקל.

שי אהרונוביץ, סמנכ"ל בכיר במיסוי מקרקעין ברשות המסים אמר אתמול (ג') בכנס השנתי של לשכת שמאי מקרקעין הנערך באילת כי "על פי החוק מינואר חל איסור על שימוש במזומן בעסקה שמחירה מעל 11 אלף שקל. זה אומר שאין יותר מזומן בעסקאות נדל"ן, גם אם מדובר בתשלום זיכרון דברים או מקדמה על חתימת חוזה בסך 5,000 שקל. אנחנו מתכוונים לאכוף את זה ולהטיל קנסות על מי שיעבור על החוק".

"נוסף על כך, בעסקת נדל"ן הרוכש יחוייב לדווח לרשות המסים באילו מקורות כספיים הוא רכש את הדירה. ברור לנו שבחלק גדול מהמקרים בזמן החתימה על עסקת המכר, רוכשי הדירות אינם יודעים מאיפה הם ישלמו את הדירה עד השקל האחרון. לכן, אנחנו מקימים מערכת דיווח אינטרנטית ורוכשי הדירה יחוייבו לדווח תוך חצי שנה על מקורות המימון שלהם. אם הם לא ידווחו, אנחנו נטיל קנסות".

לדברי אהרונוביץ אחת המשמעויות של החוק היא בין היתר, שמינואר לא ניתן לשלם על עבודות שיפוצים למשל במזומן. "מעבר לכך, אם נישום מדווח על הוצאות שהוצאו למשל על שיפוץ דירה ואין לו קבלה, הוא חייב להביא אסמכתא מאיפה הוא הוציא את הכסף ובמידה שאין לו אסמכתא כזאת, זה אומר שהוא שילם במזומן וזו עברה על החוק. לא רק לגבי אותו שיפוצניק לצורך הדוגמא שקיבל את הכסף, אלא גם לגבי מי ששילם".

תגיות