אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
צעד קטן עבור השרים - צעד גדול עבור אנשים עם מוגבלויות צילום: ג'ף מינטון

צעד קטן עבור השרים - צעד גדול עבור אנשים עם מוגבלויות

לדרוש הכשרת מורים בחינוך מיוחד, לדרוש נגישות לאוטובוסים ולבתי המשפט, להקצות דירות: זמנה של הממשלה אוזל, ובינתיים היא מקבלת "בלתי מספיק" במאמצים עבור אנשים עם מוגבלויות. כיצד יכול כל שר לעשות שינוי גדול - במאמץ קטן?

30.11.2018, 07:44 | יותם טולוב

בכניסה לכל לשכת שר בממשלה יש קיר עם תמונתו לצד קודמיו בתפקיד. מי שמכיר את פעילות השר מקרוב יודע להבחין בין התמונה הממוסגרת לפרצופו האמיתי. שרים שנחשבים אנטי-חברתיים הובילו לפעמים את המהפיכות הכי חברתיות ושרים שקיבלו חיבוק תקשורתי וציבורי, לא פעם מעלו בשליחותם. בשלוש שנים האחרונות פעלנו, אנשי החברה האזרחית ואנשים עם מוגבלות, ללא לאות מול משרדי ממשלה כדי לקדם רפורמות משמעותיות לקידום זכויות של אנשים עם מוגבלות. חלקן בהצלחה (למשל רפורמת הכשרות המשפטית של משרד המשפטים והעלאת קצבת הנכות) אבל רובן לא התרוממו (חקיקת הזכות לדיור בקהילה שתקועה במשרד הרווחה והרפורמה לשלב תלמידים עם מוגבלות שטרם אומצה על ידי משרד החינוך). זמנה של הממשלה הזו אוזל, ובינתיים היא מקבלת "בלתי מספיק" בתעודת המאמץ לטובת ציבור זה.

ולכן החלטנו להציע לשרי הממשלה ללכת "בקטנות". לא רפורמות ענק אבל כן הזדמנות של כל אחד מכם להטביע חותם. שורה של הצעות ישימות, פשוטות וזולות אשר יעשו הבדל עצום בחייהם של 1.5 מליון אנשים עם מוגבלות בישראל. ניסחנו כבר עבורם את ההודעה לעיתונות. עכשיו רק נותר לבצע.

אדם בכסא גלגלים. אין נגישות לאוטובוסים ולמקומות ציבוריים, צילום: שאטרסטוק אדם בכסא גלגלים. אין נגישות לאוטובוסים ולמקומות ציבוריים | צילום: שאטרסטוק אדם בכסא גלגלים. אין נגישות לאוטובוסים ולמקומות ציבוריים, צילום: שאטרסטוק

להלן הצעדים שלא קרו:

נתניהו הקדיש את ישיבת הממשלה לדיון על מצב זכויות האדם של אנשים עם מוגבלות. הוא הורה על הכללת יעדים ברורים לטובת הנושא בתוכנית העבודה השנתית של כל משרד. "לכולנו מגיע מקום תחת השמש", אמר "ותפקידנו כמדינה להבטיח לכל אדם עם מוגבלות מקום מכבד ושוויוני".

שר החינוך נפתלי בנט, הורה להוסיף לתנאי הקבלה של מורים בחינוך הרגיל, הכשרה בתחום החינוך המיוחד. עוד קבע בנט לראשונה, יעד לאומי לקליטתם של תלמידים עם מוגבלות במערכת החינוך הרגילה. בסיור באחד מבתי הספר המכילים בנט אמר: "זה ההישג הנדרש שלי ושל המשרד. ומי שייתן לנו את הציון הוא הילדים שלנו – עם וללא מוגבלות".

שר התחבורה ישראל כץ, הכריז על תוכנית "כל קו נגיש". מעכשיו התקן לאוטובוסים הבינעירוניים יכלול דרישה לנגישות פיזית כמקובל במדינות המתקדמות. כל אוטובוס חדש שיירכש על ידי חברות האוטובוסים יהיה חייב להיות נגיש לכסאות גלגלים. "זה מייקר כל אוטובוס ב-10%, אך המשרד יממן את הפער. תוך 12 שנה לא יהיה אוטובוס אחד שאינו נגיש בישראל".

שרת המשפטים איילת שקד, שיאנית מינויי השופטים, הכריזה על פיילוט 'מנגישי צדק' שבו בית המשפט יוכל להסתייע בגורם מומחה מטעמו כדי להנגיש דיונים עבור אנשים עם מוגבלות שהם צד להליך. "כולם מדברים על המינויים שלי לעליון, אבל צריך לזכור את האנשים שלא מקבלים הזדמנות לצדק בבתי משפט השלום".

חיים כץ, שר הרווחה, הכריז על מהפכה בהשמה החוץ ביתית של אנשים עם מוגבלות. כשהוא בא לשתות קפה עם דיירים בדירה ה-80 שנפתחה בחצי שנה האחרונה עבור אנשים עם מוגבלות, כולן דירות בבנייני מגורים רגילים, הוא אמר: "אין אדם שלא יקבל את האפשרות למגורים בקהילה. נגמרו הימים שהרחקנו אנשים עם מוגבלות למוסדות".

שר האוצר משה כחלון זימן דיון מיוחד על רקע הטענות הקשות על אפליה של אנשים עם מוגבלות בביטוח. המשרד יצא במבצע מיוחד לאיתור תיקי אפליה שמצדיקים את התערבות המדינה.

סגן שר הבריאות יעקב ליצמן, הנחה את פקידיו להגיש לו דו"ח פרטני בנוגע לכל אחד מ-1,200 האנשים שגרים שנים בבתי חולים פסיכיאטריים ללא צורך רפואי. בשיחה עם כתבים הוא אמר "בית חולים הוא מקום לקבלת טיפול רפואי, ולא בית לחיים". השר הורה להקים דירות מוגנות בקהילה עבור אותם אנשים ולהכין עבורם תוכנית מעבר מאשפוז לקהילה.

בוז'י הרצוג, יו"ר הסוכנות היהודית החדש, הורה להקים יחידה לליווי וקליטה של עולים עם מוגבלות. "המציאות הנוכחית," אמר הרצוג, "שבה שליחי הסוכנות היהודית ומוסדות הקליטה בארץ לא יודעים לתת מענה למשפחות בהן יש ילד עם מוגבלות, מדירה שינה מעיניי."

ויש עוד הרבה דוגמאות נוספות: שרת התרבות והספורט מירי רגב, הורתה להפסיק את האפליה של ספורט הנכים התחרותי בישראל. שר הבינוי והשיכון יואב גלנט, החליט לכלול בהגרלה של מחיר למשתכן תנאי כי בכל בניין תיועד דירה מונגשת לאנשים עם מוגבלות. השר לביטחון פנים גלעד ארדן הורה על הקמת צוות משותף לאנשים עם מוגבלות ואנשי משטרה כדי להכשיר את שוטרי הסיור כיצד לתת מענה מותאם לאנשים עם מוגבלות ולנתר את שיטור היתר בקרב אוכלוסייה זו. שר הפנים אריה דרעי הורה על הקמת אתר אינטרנט אשר יציג את המבנים הציבוריים המרכזיים בכל רשות מקומית, תוך דירוג מידת הנגישות שלהם.

אם למאה הימים הראשונים של הממשלה קוראים מאה ימי החסד, אלו יכולים להיות מאה ימי הזכות. זה במרחק הנחיית השר ובעיקר במרחק רצון טוב.

הכותב הוא עו"ד, מנכ"ל ארגון בזכות, המרכז לזכויות אדם של אנשים עם מוגבלות

תגיות