אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עולם המשפט מתכונן: השופט מודריק יעלה על הדוכן צילום: צביקה טישלר

עולם המשפט מתכונן: השופט מודריק יעלה על הדוכן

השופט בדימוס, עודד מודריק, צפוי להעיד בבית המשפט על חלקו בוועדה בלתי תלויה שמינתה כיל להכשרת מענקים חריגים למנהליה. בענף חוששים כי התקדים עשוי להרתיע שופטים מהשתתפות בוועדות מסוג זה ולעקרן מתוכן

02.12.2018, 08:29 | משה גורלי

בקרוב נחזה באירוע יוצא דופן, על גבול רעידת אדמה משפטית: השופט בדימוס עודד מודריק יעלה להעיד בבית המשפט המחוזי, וייחקר על הדוכן במסגרת תביעה נגזרת נגד כיל (כימיקלים לישראל). את ההחלטה להעיד את השופט בדימוס נתן בשבוע שעבר שופט המחלקה הכלכלית מגן אלטוביה, וההצגה המסקרנת הזו תוכל להתבטל רק אם כיל תגיש בקשת רשות ערעור לעליון והיא תתקבל.

כיצד זכה מודריק לכבוד המפוקפק? ראשיתה של העלילה בבקשה לאישור תביעה נגזרת שהגיש בעל מניות בכיל בשם רונן שיירי. בהליך של תביעה נגזרת בעל מניות מבקש למעשה לכפות על החברה להגיש תביעה נגד "עצמה" ונגד בכיריה על נזק שגרמו לה. אם החברה מסרבת, בית המשפט רשאי לאפשר לבעל המניות להיכנס לנעלי החברה ולתבוע "בשמה".

קראו עוד בכלכליסט

השופט בדימוס, עודד מודריק. ייחקר על הדוכן באירוע יוצא דופן, צילום: צביקה טישלר השופט בדימוס, עודד מודריק. ייחקר על הדוכן באירוע יוצא דופן | צילום: צביקה טישלר השופט בדימוס, עודד מודריק. ייחקר על הדוכן באירוע יוצא דופן, צילום: צביקה טישלר

זה בדיוק מה שעשה שיירי: באמצעות עורכי הדין רונן עדיני ואפי שאשא הוא ביקש לחייב דירקטורים בכיל לפצות את החברה בסכום של 5.5 מיליון דולר, בשל החלטתם להעניק למנהלים מענקים החורגים ממדיניות התגמול שלה. לטענת המבקש, המענקים המוגזמים נולדו הודות למניפולציות חשבונאיות שניפחו את הרווח הנקי של החברה כך שיעמוד ברף שמזכה באותם מענקים.

אלא שכיל סירבה לתבוע את הדירקטורים שלה. סירובה התבסס על המלצה של ועדה בלתי תלויה שמינתה החברה בדצמבר 2016, לאחר הגשת הבקשה לתביעה נגזרת. בראש אותה ועדה עמד השופט בדימוס מודריק, ולצדו פרופ' שרון חנס ורואה חשבון יהודה אסיאג. הוועדה הבלתי תלויה בחנה את העובדות, ובסופו של דבר המליצה לכיל להתנגד לבקשה הנגזרת. עמדתה היתה שוועדת התגמול והדירקטוריון של החברה "לא חרגו מסמכותם" כשאישרו את המענקים.

המבקש שיירי לא ראה בכך סוף פסוק. מכיוון שאחת הבעיות של מבקשי הנגזרת היא היעדר מידע פנימי של החברה, ביקשו עוה"ד עדיני ושאשא מבית המשפט לקבל את כל המסמכים שהוצגו לוועדת מודריק ואת תיעוד עבודתה. בנוסף, הם ביקשו לזמן לעדות את יו"ר הוועדה עצמו. בקשתם התקבלה במלואה.

בעל השליטה בכיל, עידן עופר, צילומים: בלומברג בעל השליטה בכיל, עידן עופר | צילומים: בלומברג בעל השליטה בכיל, עידן עופר, צילומים: בלומברג

בהחלטתו מזמן השופט אלטוביה לעדות את "יו"ר הוועדה המיוחדת" שהמליצה לדירקטוריון כיל להתנגד לבקשה. הוא לא מציין את שם היו"ר ואין כל אזכור לייחוסו: שופט מחוזי בדימוס. אבל, ההחלטה בהחלט שוברת מסורת איתנה של הימנעות מלזמן שופטים בדימוס, בשלל כובעיהם, לחקירות נגדיות בבתי המשפט.

עו"ד ד"ר רלי לשם אמר בשבוע שעבר בכנס מיתר לממשל תאגידי: "בעינינו זה שינוי כללי משחק, בעיקר בגלל שבית המשפט לא נימק אם יש נסיבות מיוחדות שמצדיקות את עדותו של ראש הוועדה. כרגע אנו דרוכים לראות אם יוגש ערעור ואם שופטים אחרים יאמצו אותה, ואז אולי נראה עוד שופטים בדימוס, מחוזיים ואולי מבית המשפט העליון, נחקרים על הדוכן. זה יהיה מחזה מעניין שעלול להשפיע על ההתפתחויות בתחום". החשש הוא שאם תשתרש החלטת אלטוביה, יירתעו שופטים בדימוס מלעמוד בראש ועדות כאלה, מה שירוקן לחלוטין את האמון ביושרתן, יקשה בפתרונות מוסכמים, ויגביר את ההתדיינויות המשפטיות.

מצד שני מהצד של התובע נטען: "המסר להעיד את השופט הוא דווקא נכון. אם יו"ר הוועדה הבלתי תלויה לא היה שופט, זה היה בסדר? יש תג מחיר למי שמסכים לעמוד בראש ועדה כזו. במיוחד כשהוא לא פועל כשופט אלא כמי שמתוגמל בידי החברה על שירותיו. וחוץ מזה מותר לחקור את מגיש הראיה — החלטת הוועדה — ובמקרה זה מדובר ביו"ר הוועדה". אגב, כרגע יש התלבטות כיצד יוגש החומר ומי יחתום על התצהיר: יו"ר הוועדה, חבר הוועדה, עורך דין שסייע לה בעבודתה.

ועדה בלתי תלויה דומה היא זאת שהקים בנק לאומי בפרשת הסיוע להעלמות המס של הלקוחות האמריקאים. בראש הוועדה עמד השופט בדימוס אורי גורן. גורן כתב החלטה שיפוטית. האם מישהו העלה על הדעת לחקור אותו על ההחלטה? לאחרונה הוגשה תביעה ייצוגית נגד פוקס על מעלליו המשוערים של המנכ"ל הראל ויזל ונזקם לחברה. ויזל טוהר בידי הבודקת החיצונית, השופטת בדימוס אורנית אגסי. "תקדים מודריק" בהחלט יכול לזמן גם את אגסי לדוכן העדים.

במקרה הנוכחי של נגזרת כיל, יקבל המבקש את כל המסמכים שהוצגו לוועדה ואת הפרוטוקולים שמתעדים את עבודתה. בהחלט ניתן לתקוף את ההחלטה, את המסמכים ואפילו את הפרוצדורה, אבל חקירת יו"ר הוועדה עלולה להוביל לטענות אישיות נגד מקצועיותו ומי יודע, אולי אף נגד יושרתו, ובכך יירשם תקדים מרעיש בהחלט. אלא שזהו, כאמור, סיכון שנוטל על עצמו שופט בדימוס.

בתחילת שבוע הבא תחליט כיל אם לערער על ההחלטה לזמן את מודריק. גורם משפטי מטעמה הרהר באפשרות שלא לערער: "דווקא יכולה להיות לנו תועלת בעדות של מודריק שיכולה להעיף את הנגזרת".

תגיות