אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ישראל קיזזה 3.5 מיליון שקל מכספי המסים המיועדים לרשות הפלסטינית צילום: זהר שחר

ישראל קיזזה 3.5 מיליון שקל מכספי המסים המיועדים לרשות הפלסטינית

כספי המסים המיועדים לרשות הפלסטינית קוזזו בצו בית המשפט כפיצוי עונשי על רצח טכנאי בזק עמוס מנטין בידי מחבל ב־2003. גובה הקיזוז: 3.5 מיליון שקל

04.12.2018, 08:42 | משה גורלי

מדינת ישראל קיזזה 3.5 מיליון שקל מכספי המסים המיועדים לרשות הפלסטינית והעבירה אותם לקופת ההוצאה לפועל, לפי צו של השופט עמית משה סובל מבית משפט השלום בתל אביב. בקשת העיקול הוגשה בידי משפחתו של טכנאי בזק עמוס מנטין, שנרצח בידי מחבל ב־2003 במהלך האינתיפאדה השנייה. הבקשה הוגשה באמצעות עו"ד ענת גינזבורג.

לפני שנה רשמה גינזבורג את התקדים בבית המשפט העליון, שקבע את אחריות הרשות לרצח ואת התשלום כפיצוי עונשי. "השימוש בדיני נזיקין להעברת מסר חברתי ולהשפעה על מדיניות חברתית אינו חריג בשיטתנו המשפטית", ציין השופט נעם סולברג, שכתב את פסק הדין בהסכמת השופטים מרים נאור ועוזי פוגלמן.

אמו ואחיו של עמוס מנטין, צילום: זהר שחר אמו ואחיו של עמוס מנטין | צילום: זהר שחר אמו ואחיו של עמוס מנטין, צילום: זהר שחר

תביעת מנטין זכתה בפסק דין זה לרוח גבית כפולה. ראשית, לאחר תקדים "השנים האבודות" הוכרה זכותה של משפחת המנוח לפיצוי על שנות ההשתכרות האבודות, גם כאשר המנוח לא הותיר אחריו תלויים כאישה וילדים. שנית, התקדים הניח תשתית לתביעת פיצוי עונשי. החוק אינו מסמיך את בתי המשפט לפסוק פיצוי עונשי, אך נקבע שבמקרים חמורים במיוחד, כשמוכחים כוונה וזדון, ניתן לעשות זאת. ב־2002 נפסקו פיצויים עונשיים נגד ארגון חמאס, אך פסק הדין ניתן בלי שחמאס התייצב באולם כדי להתגונן וגם ללא אפשרות ממשית לגבות את הפיצוי. לעומת זאת הרשות הפלסטינית חשופה לאכיפה, ואכן זה מה שקרה הפעם.

מאחר שהחוב לא שולם בידי הרשות, פתחה האם השכולה אינס ניצה מנטין בהליכי הוצל"פ נגדה. לבקשתה הוטל בחודש מרץ האחרון צו עיקול על כספי מסים של הרשות המוחזקים במשרד אוצר. לפני כחודש ניתן לראשונה צו בית משפט להעברת הסכום, כ־3.5 מיליון שקל, מקופת המדינה להוצאה לפועל, והסכום הועבר.

תגיות