אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ארדן מחיה את החוק שיאפשר לממשלה למחוק תוכן מפייסבוק צילום: מוטי קמחי

בלעדי לכלכליסט

ארדן מחיה את החוק שיאפשר לממשלה למחוק תוכן מפייסבוק

לאחר שביולי נתניהו הורה לעכב החקיקה, ארדן פנה ליו"ר ועדת החוקה בבקשה לקדמו שוב בגרסה מרוככת. מאחר שכבר אושר לקריאה שנייה ושלישית, ניתן לאשרו בתוך כשבוע. ארדן: "החוק יאפשר להתמודד עם המערכה התודעתית מול חמאס"

04.12.2018, 06:59 | צבי זרחיה

פייסבוק וטוויטר תחילה: השר לביטחון הפנים, גלעד ארדן מהליכוד, מבקש להשלים בהקדם האפשרי את חקיקת חוק פייסבוק, שיקנה לממשלה סמכות לצנזר ולמחוק תוכן ברשתות החברתיות. הליך החקיקה נעצר בסוף יולי בהוראת ראש הממשלה בנימין נתניהו, שהנחה את ארדן ואת שרת המשפטים איילת שקד מהבית היהודי להקפיא אותו אחרי שכבר אושר לקריאה שנייה ושלישית בוועדת החוקה. הסיבה הרשמית להקפאת החוק מצד נתניהו היתה שהנוסח הנוכחי מאפשר פרשנות מרחיבה שעלולה לאפשר פגיעה קשה בחופש הביטוי, וכי יש להחזירו למטרתו המקורית — מניעת הסתה לטרור.

השר לביטחון הפנים גלעד ארדן. החוק יחול על רשתות חברתיות כמו פייסבוק וטוויטר, ועל ספקי חיפוש כמו גוגל, צילום: מוטי קמחי השר לביטחון הפנים גלעד ארדן. החוק יחול על רשתות חברתיות כמו פייסבוק וטוויטר, ועל ספקי חיפוש כמו גוגל | צילום: מוטי קמחי השר לביטחון הפנים גלעד ארדן. החוק יחול על רשתות חברתיות כמו פייסבוק וטוויטר, ועל ספקי חיפוש כמו גוגל, צילום: מוטי קמחי

ארדן פנה אתמול ליו"ר ועדת החוקה ח"כ ניסן סלומינסקי מהבית היהודי והנחה אותו לקדם שוב את החוק בגרסה רזה יותר, שתכלול רק שתי עילות להסרת התוכן מתוך ארבע שהופיעו בהצעה שאושרה לפני כן: פגיעה בביטחון של אדם או בביטחון המדינה. שתי העילות הנותרות, פגיעה חמורה בכלכלת המדינה או בתשתיות חיוניות, "יידונו בהמשך, לאחר אישור החוק, בהתאם ללקחים שיופקו מיישומו", כתב ארדן.

קראו עוד בכלכליסט

עוד כתב ארדן כי "בימים האחרונים אנו עדים למערכה תודעתית נרחבת שמנהל חמאס בתגובה לפעילות צה"ל ברצועת עזה. לצורך ניהול מערכה זו גויסו הרשתות החברתיות פייסבוק וטוויטר. אין ספק בעיניי ששימוש בחוק היה מסייע לרשויות המדינה ולגופי הביטחון להתמודד בצורה טובה יותר עם המערכה". מאחר שהחוק כבר אושר בעבר לקריאה שנייה ושלישית, ניתן יהיה לחוקק אותו בתוך כשבוע.

לפי הצעת החוק, בית המשפט יוסמך להורות בצו על הסרת תוכן מאתר אינטרנט במקרה שהוא עונה על שני תנאים מצטברים: האחד, שפרסומו מהווה עבירה פלילית, והשני, שיש אפשרות ממשית שהמשך הפרסום יפגע בביטחונו של אדם, בביטחון המדינה, יביא לפגיעה חמורה בכלכלת המדינה או בתשתיות חיוניות. הצו אמור לחול על רשתות חברתיות כמו פייסבוק, יוטיוב, טוויטר וכדומה, וכן על ספקי שירותי חיפוש כמו גוגל, שיידרשו להסיר את התוכן מתוצאות החיפוש.

במהלך דיוני הוועדה להכנת החוק הסבירו גורמי התביעה כי כיום הם פונים לרשתות החברתיות בבקשות להוריד חומרים פוגעניים באופן "וולונטרי" לפי תנאי השימוש שלהן, ונמסר כי גורמים ממשלתיים אחרים פונים אף הם. כדי להגביר את השקיפות והפיקוח על פניות אלה, הוחלט להטיל חובת דיווח מפורטת על המסלול ה"וולונטרי" האמור.

סלומינסקי אמר ל"כלכליסט" כי "טעות היתה לעצור את החוק שעות ספורות לפני אישורו הסופי במליאה".

תגיות