אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גבר, אתה מאושר? תכתוב את זה בקורות החיים צילום: שאטרסטוק

גבר, אתה מאושר? תכתוב את זה בקורות החיים

מחקר חדש מצא שגבר שמוסיף בקורות החיים את המשפט "אני אדם מאושר" מגדיל פי שניים את סיכוייו לקבל פניה מהמעסיק. אישה שמעידה על כך שהיא מאושרת דווקא תקבל פחות פניות

04.12.2018, 21:58 | מעין מנלה

אנשים מאושרים הם עובדים טובים יותר. הם יותר פרודוקטיביים, נאמנים יותר למקום העבודה, נעדרים פחות ומגדילים את הרווחים. לעסקים משתלם להעסיק אנשים מאושרים, אך האם באמת יש 'פרמיית אושר' בשוק העבודה? האם יש ייתרון בהעסקה לאדם מאושר? מחקר חדש שנערך על ידי ד"ר אריק שרמן, חוקר כלכלת אושר במחלקה לכלכלה וחשבונאות וד"ר גיא ברוקס, מרצה לתורת ההחלטות, מהמרכז האקדמי רופין ביקש לענות בדיוק על השאלה הזו. התשובה הייתה חד משמעית - כן. אבל, יש טוויסט.

קראו עוד בכלכליסט

החוקרים שלחו 500 קורות חיים למשרות אמיתיות שהתפרסמו בעיתונים ובאינטרנט כאשר במחציתן הוסיפו את המשפט: "אני אדם מאושר השואף לחיים טובים ומשמעותיים". הוספת השורה הגדילה את מספר הפונים לקורות החיים ב-110%. שוק העבודה, כך עולה מהמחקר, נותן ערך לאושר ומעסיקים מבינים שעדיף להם לחפש עובדים שהם אנשים מאושרים. לא מדובר באושר בעבודה או בסיפוק מהעבודה אלא באנשים מאושרים באופן כללי.

ד"ר אריק שרמן, המרכז האקדמי רופין, צילום: רפי רונדל ד"ר אריק שרמן, המרכז האקדמי רופין | צילום: רפי רונדל ד"ר אריק שרמן, המרכז האקדמי רופין, צילום: רפי רונדל

הם החליטו להמשיך ולחקור, לאשש את הממצאים ולבדוק מה קורה עם נשים מאושרות בשוק העבודה. לכן, הם שוב שלחו קורות חיים אך הפעם הוסיפו גם שורת מידע כללי: "אני פועל/ת למען הסביבה והטבע בישראל". זאת כדי לוודא שאכן האושר הוא הגורם לפניית המעסיקים ולא הבידול של קורות החיים על ידי הוספת מידע כללי על המועמד. הם גילו שלא היה הבדל במספר הפניות בקורות חיים עם המשפט על פעילות למען הסביבה לבין קורות חיים שלא כללו את המשפט הזה.

כמו כן, הם כללו במחקר ההמשך גם קורות חיים של נשים - וכאן הגיע הטוויסט. נשים שכתבו בקורות החיים שהן מאושרות דווקא הקטינו את הסיכוי שלהן לקבל פניה מהמעסיק. "זה הממצא שיש בו משהו מרעיש אולי, מכיוון שנראה כאילו שדרך פרמיית האושר יש אפלייה בשוק העבודה. לנשים אין פרמיית אושר ולגברים יש פרמיית אושר. אנחנו חושבים שיש לזה סיבה שהיא איך המעסיק תופס את העובד או העובדת המאושר", אומר ברוקס.

החוקרים מאמינים שמעסיקים פוטנציאליים חושבים שגברים שואבים את האושר שלהם בעיקר מהקריירה ובגלל זה גברים מאושרים יתרמו לעבודה יותר והם מאושרים כי הם מוצלחים בעבודתם. אישה לעומת זאת, שואבת את האושר שלה דווקא מהמשפחה וזה יכול לפגוע לה בעבודה, היא תרצה לעבוד פחות שעות ותהיה פחות מסורה.

גיא ברוקס, המרכז האקדמי רופין, צילום: מיקה ברוקס גיא ברוקס, המרכז האקדמי רופין | צילום: מיקה ברוקס גיא ברוקס, המרכז האקדמי רופין, צילום: מיקה ברוקס

"מעסיקים מבינים את העניין הזה שאנשים מאושרים תורמים יותר. הם לא בהכרח מבינים שגם אצל נשים זה כך. חשוב שמעסיקים יבינו שהם טועים בזה - אישה מאושרת תתרום להם לעסק", הוא אומר.

"יש אפליה נגד נשים בשוק העבודה, שאינה קשורה לשכר. מחקר אחר למשל לגבי תמונה בקורות החיים מצא שגברים שנתפסים נאים הסיכויים שלהם להתקבל לעבודה גדלים בעוד שאצל נשים הסיכויים דווקא פוחתים", אומר שרמן.

מדובר מחקר ראשון בישראל שבודק איך שוק העבודה מגיב על דיווח של אושר לגבי עובדים. "השלב הבא יכול להיות להוסיף מבחנים שלא רק בודקים יכולות אלא גם עד כמה אתה בנאדם מאושר במיון לעבודה",הוא אומר. לדבריו, שאלון שבודק דברים כמו כמה חייכת, או עד כמה האופי שלך חיובי יכול לסייע למעסיקים לוודא שהם בוחרים עובדים מאושרים. "אם אני רוצה עובדים טובים יותר אז ארצה עובדים חיוביים יותר. יכול להיות עובד שהוא מקצועי וטוב אבל אם הוא אדם שפחות נעים לעבוד איתו זה פחות משתלם להעסיק אותו".

תגיות