אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נובמבר היה שחור? כך תרסנו קניות אימפולסיביות צילום: שאטרסטוק

נובמבר היה שחור? כך תרסנו קניות אימפולסיביות

מבצעים מפתים ונוחות הקנייה אונליין יכולים לגרום לרכישת מוצרים לא נחוצים תוך הגדלת המינוס בבנק. קבלו חמש דרכים לוודא שהקנייה באמת הכרחית, משתלמת ולא פזיזה

05.12.2018, 13:33 | מעין מנלה
חגיגות הקניות המקוונות של ShoppingIL, בלאק פריידי, יום הרווקים הסיני, סייבר מאנדיי מלאות במבצעים מפתים שגרמו לישראלים רבים לרכוש מוצרים באינטרנט. תחושת הדחיפות והפחד מלפספס את המבצעים הייתה חזקה עד כדי כך שבבלאק פריידי נרשם שיא של 10,000 עסקאות באשראי בדקה ונרשמה האטה משמעותית במערכת סליקת האשראי בישראל. הרבה מהקניות של חודש נובמבר הן קניות אימפולסיביות, ולאו דווקא רכישות מושכלות של מוצרים במחיר הזול ביותר. לקניות פזיזות מסוג זה יכולות להיות השלכות בטווח הארוך על חשבון הבנק.

קראו עוד בכלכליסט

כאשר אנחנו מוציאים כסף בצורה אימפולסיבית זה לא בהכרח על מותרות. מחקרים מראים שאנחנו אוהבים לבזבז כסף על מוצרים פרקטיים כמו חומרי ניקוי לבית – מה שהופך את הקניות האימפולסיביות למסוכנות אף יותר. מעטים האנשים שחושבים פעמיים לפני שהם קונים נוזל ניקוי רצפות. זה לא מרגיש כמו רכישה מיוחדת, משהו ששווה להתעכב עליו. עם זאת, מכיוון שרכישות לא מתוכננות יכולות להצטבר לכדי מינוס גדול בבנק ולפגוע במצבכם הכלכלי, ועל מנת להתגבר על חודש הקניות האחרון, הנה כמה דרכים יצירתיות לריסון קניות אימפולסיביות:

1. כלל ה-10 על 10

אחת הדרכים להימנע מרכישות מיותרות היא ליישם את כלל ה-10/10 שהמציאה כריסטין וונג מאתר לייף האקר. לפי הכלל אסור להוציא יותר מ-10 דולר (או בישראל, למשל 40 שקל) ברכישה לא מתוכננת ואסור לבזבז יותר מ-10 דקות במחשבה על הרכישה. לדוגמא, אם אתם מוצאים מכונת קפה שעולה במבצע 30 דולר ואתם לא באמת צריכים אחת, כי שלכם עדיין עובדת ויש לכם עוד לשלם החודש חשבונות חשמל ומים. אבל אתם שם, בחנות או באתר ויש את המבצע המפתה על המכונה ואינכם בטוחים אם לרכוש אותה או לוותר. כי בכל זאת, אתם שותים המון המון קפה.

הרבה יותר קל לעשות קניות פזיזות ברשת ברכישה ב הרבה יותר קל לעשות קניות פזיזות ברשת ברכישה ב'קליק' | צילום: שאטרסטוק הרבה יותר קל לעשות קניות פזיזות ברשת ברכישה ב

במקרה כזה לפי הכלל תנו לעצמכם 10 דקות לחשוב על הרכישה. אם לאחר 10 דקות אתם עדיין לא בטוחים אם היא כדאית – החזירו את המוצר במידה והוא עולה יותר מ-40 שקל. אם הוא עולה פחות – פשוט תקנו אותו ואל תמשיכו לבזבז זמן במחשבה על כך.

הכלל הזה גורם לכך שתקדישו מצד אחד מספיק זמן למחשבה על ההוצאות אךמצד שני - לא יותר מדי זמן. כמו כן, הוא גורם לכך שתציבו גבול להוצאות שלכם כך שתישארו במסגרת התקציב שלכם. התאימו את הכלל לתקציב ולצרכים שלכם. לכל הפחות הוא יגרום לכם להיות מודעים לרכישות אימפולסיביות.

2. השתמשו במזומן כמה שאפשר

מחקרים מצאו שאנשים בדרך כלל מוציאים יותר כסף כאשר הם משתמשים בכרטיסי אשראי או כרטיסי חיוב. קניות מקוונות, או רכישה ב'קליק' הופכת את הכסף לפחות מוחשי ומונעת את הרגשות השליליים הקשורים להיפרדות מהכסף – לכן קל יותר לבזבז יותר בקניות באינטרנט או ברכישה באשראי.

מומחים לכלכלת המשפחה ממליצים במקרים מסויימים להשתמש במזומן כדי להימנע מחובות. למשוך את סכום הכסף שנשאר אחרי החשבונות וההוצאות השוטפות ורק בו להשתמש. זה נכון גם לקניות בסופר שם קל מאוד להתפתות לרכישות אימפולסיביות של דברים שימושיים. כמובן שהשימוש במזומן לא אפשרי אונליין אך כן אפשר להשהות את הרכישה. אם אין אפשרות להשתמש במזומן הימנעו מרכישה 'בקליק' וחכו מספר דקות לפני שאתם משלימים את הקנייה כדי לשקול האם אתם באמת צריכים את המוצר.

3. חשבו את המחיר לשימוש

הרעיון הוא לחשוב כמה פעמים תשתמשו במוצר שאותו אתם עומדים לרכוש ואז לחשב כמה יעלה לכם כל שימוש. תוכלו להציב לכם יעד או גבול עליון למחיר שאותו אתם מוכנים לשלם עבור שימוש במוצר (נגיד 5 שקלים). כך לדוגמא, אם אתם רוצים לרכוש שואב אבק ורק היום הוא במבצע של 1,999 שקל. אתם מעריכים שתשתמשו בו חמש שנים לפחות לפני שיתקלקל ותעשו זאת פעם בשבוע. הגעתם ל-260 שימושים. אם כך, המחיר לשימוש יהיה 7.7 שקל כך שאם תקרת השימוש שלכם היא 5 שקלים תצטרכו לשקול אם הרכישה משתלמת.

לא תמיד הכלל הזה יעבוד אבל הוא יגרום לכם לשקול את המחיר שאתם מוכנים לשלם עבור מוצר ולהעריך האם המבצע באמת משתלם.

4. הימנעו מפיתויים

הסירו את עצמכם מרשימות התפוצה של אתרי הקופונים, הפרסומות של מועדוני הלקוחות ושאר פרסומים של מבצעי קניות – אם לא תדעו על המבצע לא תתפתו לקנות דברים שאתם לא צריכים. כמו כן, תוכלו להימנע ממקומות כמו קניונים או אתרים כמו אמזון ואיביי גם אם זה לתקופה מסוימת. לפעמים יש מבצעים שבאמת משתלמים אבל בהרבה מקרים הפיתוי של ההנחות גדול מדי בכדי שתוכלו לחשוב באופן רציונאלי על כדאיות העסקה.

5. חכו שבוע

אם אתם רוצים לרכוש מוצר שעולה יותר מסכום מסויים, נניח 400 שקל, הכריחו את עצמכם לחכות שבוע גם אם אתם בטוחים שבסופו של דבר תקנו אותו. לפי אתר לייף האקר כך, תגרמו לעצמכם לחשוב על הרכישה בהיגיון וכן תוכלו לעשות סקר שוק ולוודא שאתם באמת משלמים את המחיר הזול ביותר. אתם יכולים קבוע לעצמכם את הסכום וכמה זמן תרצו להמתין עם הרכישה, למשל – על כל רכישה של מעל 100 שקל תחכו 24 שעות או על כל רכישה של מעל 1,000 שקל – תחכו חודש. המטרה היא לשלוט בהוצאות ולחשוב עליהן במקום להתחרט על רכישה שנעשתה בצורה פזיזה.

תגיות