אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המשרד להגנת הסביבה דורש מנובל אנרג' שידרוג החלק העליון של אסדת לווייתן צילום: אלבטרוס צילומי אוויר

המשרד להגנת הסביבה דורש מנובל אנרג' שידרוג החלק העליון של אסדת לווייתן

למשרד התברר כי באסדה צפוי מספר גדול במיוחד של רכיבי ציוד עם פוטנציאל דליפה של חומרים אורגניים, לפיכך נדחה בקשת נובל לאשר לה את היתרי פליטת המזהמים

05.12.2018, 17:46 | ליאור גוטמן

המשרד להגנת הסביבה דחה היום (ד') את בקשת נובל אנרג'י האמריקאית לאשר לה את היתרי פליטת המזהמים לאסדת לווייתן. "בעקבות בדיקות מעמיקות של המשרד עולה כי כמות רכיבי הציוד באסדה תהיה גבוהה ממה שהוצהר על-ידי החברה", נאמר בהודעת המשרד.

קראו עוד בכלכליסט

פרויקט לווייתן אמור להפוך למסחרי בסוף 2019. בעוד כחודש אמור להגיע לישראל החלק התחתון של האסדה וביוני הבא אמורים להגיע החלק העליון עליו מוצבים מתקני הפקת הגז וחומרים נלווים.

לפי המשרד להגנת הסביבה בבקשה של נובל, שעודכנה ביוני 2018, צוין כי יהיו באסדה 1,403 רכיבי ציוד בעלי פוטנציאל דליפה של חומרים אורגניים (ללא מתאן) - מה שעשוי להיות מקור פליטה. מומחי המשרד שבחנו את סבירות הנתונים ואת הבקשה, דרשו מנובל לבצע גם בדיקה חוזרת של מספר זה.

אסדת קידוח לווייתן של נובל אנרג אסדת קידוח לווייתן של נובל אנרג'י | צילום: אלבטרוס אסדת קידוח לווייתן של נובל אנרג

לאור הבדיקה החוזרת, שבוצעה על ידי חברה חיצונית באוקטובר 2018, נובל עדכנה כי מספר הרכיבים העדכני הוא 8,852 רכיבים. לפי אנשי המשרד מדובר בלא פחות מ"שינוי מהותי שלא ניתן לקבלו". לאור זאת, המשרד להגנת הסביבה דוחה את בקשתה הנוכחית של נובל.

המשרד מדגיש שאם נובל תבחר להגיש מחדש את הבקשה, עליה לכלול בה אמצעי טכנולוגיה מיטבית (BAT) לרכיבי ציוד, כולל רכיבים ללא דליפות וכי על החיבורים להיות אטומים טכנית. עוד מדגישים שם שמשמעות דחיית הבקשה היא, בין השאר, כי על נובל לשאת מחדש בכל העלויות הכרוכות בהגשה נוספת של בקשה להיתר הפליטה, בהיקף של מאות אלפי שקלים.

השורה התחתונה: החלק התחתון של האסדה, זה שמתוכנן להגיע לפה בחודש הבא, יוצב ללא שינוי ובהתאם ללוחות הזמנים. החלק העליון שמכיל את מתקני הפקה יחוייב לעבור שידרוג אחרת הפקת הגז והזרמתו לשוק המקומי למצרים ולירדן עלול להידחות מדצמבר 2019 לתוך שנת 2020.

שותפות לווייתן בתגובה: "אנו מעריכים את חשיבות עבודתו ופיקוחו של המשרד להגנת הסביבה. כחלק מההיערכות המקצועית ולבקשת המשרד להגנת הסביבה נערכה בדיקה שבעקבותיה עודכן מספר הרכיבים באסדה. בדיקה נוספת מטעם צד שלישי שבוצעה עבור נובל אנרג'י על ידי חברה חיצונית מצאה כי בהתאם למודלים המחמירים הנהוגים לאסדות בים הצפוני אין שינוי מהנתונים שמסרה החברה עד כה ביחס לפליטות.

לבקשת המשרד נגיש בקשה להיתר פליטה בהתאם למספר הרכיבים החדש. עם זאת, אנו נוקטים בצעדים שיבטיחו כי הפליטות יהיו מתחת למספר עליו הצהרנו במקור כדי לעמוד בהתחייבות שלנו ואף מתחת למה שהובטח.

"כפי שעשינו עד כה, נמשיך לפעול בשקיפות ובאחריות מול המשרד להגנת הסביבה ומול הציבור. אסדת לווייתן שנבנית בטכנולוגיה הטובה ביותר ובסטנדרטים המחמירים של ה-OECD תחל להזרים גז בסוף שנת 2019, היא לא תפגע באיכות האוויר ביבשה ובחוף, לא תזהם את הים ותביא לשיפור משמעותי באיכות האוויר בישראל".

תגובת שותפות לווייתן: "שותפות לווייתן מעריכה את חשיבות עבודתו ופיקוחו של המשרד להגנת הסביבה. כחלק מההערכות מקצועית ולבקשת המשרד להגנת הסביבה נערכה בדיקה שבעקבותיה עודכן מספר הרכיבים באסדה. בדיקה נוספת מטעם צד שלישי שבוצעה עבור נובל אנרג'י על ידי חברה חיצונית מצאה כי בהתאם למודלים המחמירים הנהוגים לאסדות בים הצפוני אין שינוי מהנתונים שמסרה החברה עד כה ביחס לפליטות. לבקשת המשרד נגיש בקשה להיתר פליטה בהתאם למספר הרכיבים החדש. יחד עם זאת, אנחנו נוקטים בצעדים שיבטיחו כי הפליטות יהיו מתחת למספר עליו הצהרנו במקור כדי לעמוד בהתחייבות שלנו ואף מתחת למה שהובטח. כפי שעשינו עד כה, נמשיך לפעול בשקיפות ובאחריות מול המשרד להגנת הסביבה ומול הציבור. אסדת לווייתן שנבנית בטכנולוגיה הטובה ביותר ובסטנדרטים המחמירים של ה-OECD תחל להזרים גז בסוף שנת 2019, היא לא תפגע באכות האוויר ביבשה ובחוף, לא תזהם את הים ותביא לשיפור משמעותי באכות האוויר בישראל".

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
האם אפשר בכלל לסמוך על הנתונים שנובל מספקת?
מבעלי פוטנציאל דליפה של חומרים אורגניים באסדת לוויתן (על פי נובל) הוא 8,852 רכיבים. שינוי מהותי – יותר מפי 6- מ- 1,403 רכיבי ציוד בעלי פוטנציאל דליפה של חומרים אורגניים שנמסר ע"י נובל רק לפני חצי שנה, ביוני 2018. שתי נקודות למחשבה. מה יהיה היקף הזיהומים באסדת לויתן? האם צריך לקחת פקטור של פי 6 מהנתונים שנמסרים ע"י נובל? אזכיר שכך היה בתמר, שם נמצא שהיקף הפליטות היה גבוה בהרבה, פי כמה מהיקף הפליטת שנמסר במקור. סתבר שמספר רכיבי ציוד האם אפשר בכלל לסמוך על הנתונים שנובל מספקת? האם אפשר להאמין לנתונים הטכניים כמו היקף הפליטות והשפכים שנובל מספקת? האם אפשר להאמין לנתונים הכספיים כמו היקף ההשקעה בלוויתן, ולדוחות הכספיים שנובל מספקת? האם אפשר בכלל להאמין למה שנובל מספרת בדבר מתקנים לטיפול בפליטות ובזיהומים שיהיו באסדת לוויתן? משרד האנרגיה ומשרד האוצר חייבים לפתח יכולות וידע עצמיים ולא לסמוך על נתוני תאגידי הגז. כדאי ללמוד מנורבגיה בנושא זה.
Amnon Portugaly  |  05.12.18