אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שהחולים יחכו: האוצר מעכב טכנולוגיות חדשניות כדי לכופף את בתי החולים צילום: חיים הורנשטיין

בלעדי לכלכליסט

שהחולים יחכו: האוצר מעכב טכנולוגיות חדשניות כדי לכופף את בתי החולים

הוועדה שמאשרת שימוש בטכנולוגיות רפואיות חדשות וקובעת את מחיריהן משותקת כבר שנתיים בשל מחלוקות בין משרד האוצר וקופות החולים למשרד הבריאות ובתי החולים. התוצאה: בתי החולים לא יכולים להשתמש בטכנולוגיה מהפכנית שתסייע לחולי סרטן שהחלימו

06.12.2018, 06:43 | אדריאן פילוט

מחלוקות בין משרדי הממשלה שמביאות לעיכובים בפרויקטים חשובים שמשפיעים על החיים של כל אזרחי המדינה אינן מחזה נדיר, ובמידה רבה הן מתקבלות כדבר מובן מאליו בקרב הציבור משום שהן נגזרת בלתי נמנעת של ההתנהלות בזירה הפוליטית. אבל לפעמים המחלוקות האלו הן עניין של חיים ומוות, כמו במקרה שלפנינו.

קראו עוד בכלכליסט

ל"כלכליסט" נודע כי בשל מחלוקת בין משרד האוצר, משרד הבריאות, בתי החולים וקופות החולים, חולי סרטן שהחלימו לא יוכלו ליהנות משימוש בטכנולוגיה חדשנית שמאפשרת לגלות ברמת דיוק גבוהה חזרה של גידולים. הטכנולוגיה החדשה, שעונה לשם MRI TRAMS, מאפשרת להבדיל בין גידולים סרטניים חוזרים לבצקות, דלקות ותופעות אחרות שאינן קשורות לסרטן, ובאמצעותה ניתן לקבוע אם החולה חייב לחזור לחדר הניתוח או לעבור שוב טיפולי כימותרפיה. משום כך היא רלבנטית לכל החולים האונקולוגים, שכן כלל החולים נדרשים לביקורות ובדיקות חוזרות לאחר ההחלמה. כמו כן, הטכנולוגיה יכולה לחסוך כספים רבים לקופות החולים, שכן היא עשויה להפחית את מספר החולים שנדרשים לרצף טיפולים נוסף בזכות הגילוי המדויק של הגידולים החוזרים.

הוועדה שקובעת את תג המחיר של הטיפולים

לפני כמה שבועות מינהל התרופות והמזון האמריקאי, ה־FDA, אישר את הטכנולוגיה החדשה, מה שתיאורטית מאפשר לכל בתי החולים בארץ להשתמש בה לטובת החולים האונקולוגים.

אך בדומה לכל טכנולוגיה חדשה, על מנת לעשות בה שימוש בישראל, היא חייבת להגיע לשולחנה של ועדת המחירים. מדובר בוועדה בין־משרדית, שבמליאתה יושבים נציגים של משרד האוצר ומשרד הבריאות, שקובעת את המחירים של כל שירות רפואי שניתן במערכת הבריאות הציבורית. הוועדה מגבשת את מה שמכונה בז'רגון המקצועי "המחירון" - רשימה של כל השירותים הרפואיים ומחיריהם. כל שירות מזוהה עם קוד מסוים שמופיע ברשימה, ולכן הוועדה זכתה לכינוי ועדת הקודים.

לוועדה יש גם תת־ועדה שעוסקת בעניינים מקצועיים ובה יש גם נציגים של קופות החולים ובתי החולים. ועדת המשנה הזו מתכנסת פעם בחודש כדי לבחון טכנולוגיות חדשות. אם היא מאשרת אותן, הטכנולוגיות עוברות לאישור הוועדה. אם מליאת הוועדה מאשרת את הטכנולוגיות, הן נכנסות לשימוש במערכת הבריאות הציבורית.

המחלוקת שתוקעת הכל: מחירי ההקרנות

אלא שוועדת המחירים משותקת מזה שנתיים. הסיבה: משרד האוצר מסרב לאשר שירותים חדשים בשל מחלוקת על מחיריהם של טיפולי רדיותרפיה (הקרנות) לחולים אונקולוגים.

משה בר סימן טוב, מנכ"ל משרד הבריאות, צילום: אוראל כהן משה בר סימן טוב, מנכ"ל משרד הבריאות | צילום: אוראל כהן משה בר סימן טוב, מנכ"ל משרד הבריאות, צילום: אוראל כהן

ב־2016 קופות החולים התלוננו על המחיר המופרז לכאורה שגובים בתי החולים על הטיפולים האלו ודרשו שהמחירים יעודכנו כלפי מטה. בתי החולים סירבו בתוקף. "רדיותרפיה הוא שירות עתיר טכנולוגיה. בתי החולים השקיעו משאבים רבים בטכנולוגיה הזו, וכתוצאה מכך חל שיפור ניכר באיכות, בדיוק וברמה של השירות הזה בישראל, שבא לידי ביטוי בהפחתת תופעות הלוואי ובמזעור הפגיעה באיברים שסמוכים לגידול", הסביר בכיר באחד מבתי החולים את הסיבה שבגללה הם חושבים שהמחירים של טיפולי הרדיותרפיה אינם מופרזים.

אלא שקופות החולים מציירות תמונה שונה. לטענתן, ההתקדמות האדירה ברדיותרפיה דווקא תומכת בהורדת המחיר של השימוש בטכנולוגיה הזו. לדברי קופות החולים, בתי החולים מודעים לכך, אך מתעקשים לשמור על המחיר המקורי שנקבע בעת שהטכנולוגיה נכנסה לשימוש ולא מוכנים להתפשר. "הם גובים ביודעין מחיר שאינו משקף את העלויות. תמחור היתר הזה מביא עימו בעיות רבות. המגמה הזו מטרידה, משום שהטכנולוגיה משתפרת והעלויות יורדות, אבל המחיר לקופות החולים לא יורד", אמר גורם בקופות החולים.

משרד האוצר צידד בעמדה של קופות החולים ומשרד הבריאות - הבעלים של רוב בתי החולים בישראל - צידד בבתי החולים. כך נוצר שוויון קולות משתק בוועדה. המחלוקת המדוברת לא נפתרה עד היום, חרף נסיונות שונים שנעשו.

התוצאה היא שגם הטכנולוגיה החדשנית MRI TRAMS לא תוכל להגיע למערכת הבריאות הציבורית, חרף העובדה שלפני חודש התכנסה ועדת המשנה של ועדת המחירים ואישרה את הטכנולוגיה החדשה. ל"כלכליסט" נודע שלמרות האישור של ועדת המשנה, כשהטכנולוגיה הגיעה למליאת ועדת המחירים, נציגי האוצר הביאו לפסילתה על רקע המחלוקת על מחירי הרדיותרפיה.

שי באב"ד, מנכ"ל משרד הבריאות, צילום: אוראל כהן שי באב"ד, מנכ"ל משרד הבריאות | צילום: אוראל כהן שי באב"ד, מנכ"ל משרד הבריאות, צילום: אוראל כהן

לטענת בתי החולים, האוצר עושה שימוש בלתי סביר בכוחו באופן שלא מתקבל על הדעת. "אנו, למשל, סבורים שמחיר של 2,000 שקל ליום אשפוז במחלקה פנימית הוא נמוך, ואפילו לא מכסה את העלויות הבסיסיות, אך אנו לא מעלים על דעתנו לסכל בגלל זה כניסה של טכנולוגיות חדשות", אמר אותו גורם בכיר באחד מבתי החולים והוסיף כי "אנו מקווים ששר האוצר משה כחלון יתעורר".

"השיתוק אינו מוצדק, יש מתווה לפתרון"

משרד הבריאות הודה אתמול בכך שוועדת המחירים משותקת: "יש שיתוק של ועדת המחירים וזה אכן פוגע בהכנסה של טכנולוגיות חדשות". לדברי המשרד, "השיתוק אינו מוצדק, משום שישנו מתווה לפתרון שעל גיבושו עובדים יחדיו נציגים שלנו ושל משרד האוצר. בבסיס המתווה עומד תיקון מחירים של כמה שירותים, לא רק של הרדיותרפיה, במסגרת עסקת חבילה".

ממשרד האוצר נמסר בתגובה כי "בדיקת ה־MRI TRAMS הוכנסה לסדר היום של תת־ועדת המחירים כדי לקבל התייחסויות מכל גורמי המקצוע. לאחר שייתקבלו ההתייחסויות השונות, ייבחן התמחור המוצע ותתקבל החלטה בדבר הכנסת הטכנולוגיה לסדר היום של ועדת המחירים, על בסיס שיקולים רפואיים וכלכליים גם יחד. בניגוד לנאמר, בשנים האחרונות עודכנו מחיריהם של עשרות שירותים במחירון, והוועדה ממשיכה בעבודתה במטרה להמשיך לתמחר פרוצדורות רפואיות לפי הצורך".

תגיות