אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דיווח: ישראל אישרה מכירת תוכנת ריגול לסעודיה צילום: אי פי איי

דיווח: ישראל אישרה מכירת תוכנת ריגול לסעודיה

ה"וושינגטון פוסט" דיווח כי ממשלת ישראל אישרה לחברת הסייבר NSO למכור לסעודיה את תוכנת הריגול "פגסוס" - תוכנה שנטען כי שימשה למעקב עקיף אחר העיתונאי שנרצח ג'מאל חשוקג'י. NSO: "פועלים רק בכפוף לחוקי הייצוא הביטחוני"

09.12.2018, 00:06 | איתמר אייכנר
ממשלת ישראל אישרה לחברת NSO, שעוסקת בפיתוח תוכנות ללוחמת סייבר ולריגול דיגיטלי, למכור לסעודיה את תוכנת הריגול "פגסוס" - שנטען כי שימשה למעקב עקיף אחר העיתונאי שחוסל ג'מאל חשוקג'י. כך דיווח ביום שישי ה"וושינגטון פוסט".

קראו עוד בכלכליסט

לפי המקורות, ששוחחו עם פרשן העיתון דיוויד איגנשיוס, בתמורה ליכולות הסייבר המתקדמות קיבלה ישראל את סעודיה כבעלת ברית במאבקה מול איראן. על פי הדיווח, גורמים בישראל חששו מהאישור לייצא לסעודיה יכולות סייבר. עם זאת, שני גורמי ממשל אמריקאיים לשעבר אמרו שהעסקה אושרה על ידי ממשלת ישראל.

ב"וושינגטון פוסט" נכתב כי העסקאות בין NSO לסעודים נעשו באמצעות חברת הבת Q Cyber, הממוקמת בלוקסמבורג. על פי הדיווח, אנשי Q Cyber הבטיחו לסעודים גישה למטרות בשש מדינות במזרח התיכון, וסייעו לסעודים באופן ישיר בבעיות שעלו בשימוש במערכות הניטור שסיפקו.

ג ג'מאל חשוקג'י | צילום: אי פי איי ג

מחברת NSO נמסר כי "החברה פעלה ופועלת אך ורק בכפוף לחוקי הייצוא הביטחוני ובהנחיה ופיקוח צמוד של כלל גורמי הביטחון. הטכנולוגיה של NSO מסייעת לגופי ממשל ואכיפת חוק להילחם בטרור ופשע. עד היום המוצרים סייעו לממשלות למנוע פיגועי התאבדות, לעצור ברוני סמים וסוחרי אדם וכן להחזיר חטופים".

בחברה הוסיפו: "מטעמי ביטחון לא נציין אם ממשלה מסוימת מורשית להפעיל את הטכנולוגיה שלנו. המוצרים של החברה נמכרים לגופי ממשל ואכיפת חוק מורשים למטרה הבלעדית של חקירת ומניעת טרור ופשע. המוצרים מופעלים רק על ידי אותם גופים ללא כל מעורבות של עובדי NSO".

משרדי NSO בהרצליה, צילום: אוראל כהן משרדי NSO בהרצליה | צילום: אוראל כהן משרדי NSO בהרצליה, צילום: אוראל כהן

בתחילת השבוע שעבר הגיש עומר עבד אלעזיז אלזהראני, תושב קנדה ובמקור אזרח סעודי, תביעה אזרחית נגד NSO בטענה כי ריגול שהופעל אחריו באמצעות התוכנה שלה תרם תרומה משמעותית לחיסול חשוקג'י בקונסוליה של ארצו בטורקיה באוקטובר. בשל כך דורש האיש לפצות אותו ב-600 אלף שקל.

את התביעה הגיש אלזהראני לבית משפט השלום בתל אביב. התובע טען כי היה חברו של חשוקג'י, ולטענתו הופעלה נגדו לכאורה מערכת ריגול שפיתחה החברה הישראלית. בתביעה נאמר כי החברה הישראלית עקבה אחרי הטלפון הנייד שלו ודלתה מתוכו שיחות והודעות רבות שהוא קיים עם העיתונאי.

לטענת אלזהראני, לפי פרסומים שונים, מערכת "פגסוס" נמכרה גם לסעודיה והופעלה נגדו. לטענתו, חשיפת תותכן השיחות וההודעות בינו לבין חשוקג'י תרמה כאמור באופן ממשי לחיסול העיתונאי.

לטענת התובע, "התקיים קשר סיבתי ישיר בין פעולות המעקב של פגסוס לבין חיסול המנוח ופריצת המכשיר שלו הביאה לפגיעה בזכויות ובפרטיות". התובע ציין כי החברות התרשלו, לא נזהרו ולא פעלו כמו שחברות סבירות היו צריכות לפעול בנושא.

תגיות