אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ארבע נקודות מפנה שיחזירו אופטימיות לשווקים צילום: אמנון גוטמן

דעה

ארבע נקודות מפנה שיחזירו אופטימיות לשווקים

שנת 2018 מסתמנת כשנה מאכזבת למשקיעים, על רקע האטה בכלכלה העולמית וההשפעה השלילית של מלחמת הסחר; ארבעה אירועים יכולים לשנות את המגמה השלילית ולספק למשקיעים זריקת עידוד לקראת 2019

09.12.2018, 12:08 | אלכס זבז'ינסקי

השנה האחרונה מסתמנת כשנה די מאכזבת למשקיעים. עד כה, אין כמעט אפיק שהיה רווחי ב-2018.

הסיבות לביצועים חלשים במניות קשורות בעיקר להאטה בכלכלה העולמית ולכוחות בארה"ב שצפויים לפגוע ברווחיות החברות האמריקאיות. כוחות אלה באים לידי ביטוי בהעלאת ריבית ע"י הבנק המרכזי, שמייקרת את עלויות המימון לפירמות ולאנשים פרטיים, בעליית השכר ומחירי התשומות האחרות.

כתוצאה מזה, רווחיות החברות, שנמצאת בשיא, מתחילה לרדת ולפגוע בשוקי המניות. על הנסיבות הכלכליות הללו התווספה השנה ההשפעה השלילית של מלחמת הסחר.

לקראת השנה החדשה, המשקיעים בארץ ובעולם שואלים את עצמם האם הכוחות המובילים להאטה בצמיחה ימשיכו לגרור את השווקים אחריהם, או שיש סיכוי שהכיוון ישתנה?

אף אחד לא יודע, כמובן, מה הולך לקרות, אך אפשר להניח מה צריך לקרות כדי שהכיוון השלילי ישתנה:

1. תמריצים מממשלת סין

סימנים רבים מצביעים שהמקור להאטה בכלכלה העולמית, אחרי שנתיים של צמיחה משתפרת, נמצא בסין. זאת לא הפעם הראשונה שסין גוררת את כל העולם למטה. גם בשנת 2015 הכלכלה הסינית נחלשה ו"הדביקה" את הכלכלה העולמית והשווקים הפיננסיים שצללו למטה במחצית השנייה של 2015 ובתחילת 2016.

בתגובה הפעילה ממשלת סין תוכנית תמריצים גדולה באמצעות הזרמות כספיות ענקיות דרך הבנקים אל החברות המקומיות. כתוצאה מכך, הכלכלה נחלצה מההידרדרות וסייעה לייצב את הכלכלות והשווקים גם מחוץ לגבולות של סין.

בשנה האחרונה פגה בהדרגה השפעת התמריצים, והכלכלה הסינית שוב החלה להיחלש. מלחמת הסחר בעיתוי זה רק החמירה את המצב. סין זקוקה שנית לתוכנית תמריצים משמעותית כדי לחזור לפסי צמיחה יציבה. הרשויות כבר עשו כמה צעדים בכיוון, אך נראה שבינתיים הצעדים לא מספיקים. קשה להניח שהסינים יתנו לכלכלה שלהם להתדרדר בלי שינקטו צעדים נמרצים לשינוי המגמה השלילית.
 

בורסת שנגחאי, סין, צילום: בלומברג בורסת שנגחאי, סין | צילום: בלומברג בורסת שנגחאי, סין, צילום: בלומברג


 

2. כינון הסכמי סחר בינלאומיים

עצירת מלחמת הסחר, שעיקרה במאבק בין ארה"ב לסין, עשויה להגביר את הביטחון במגזר העסקי ולגרום לעלייה בהשקעות החברות, במיוחד בארה"ב. בסוף השבוע האחרון ראינו סימן לתקווה לאחר הסכם על הפסקת אש בין נשיאי שתי הכלכלות הגדולות בעולם, ארה"ב וסין.

מוקדם להצהיר על סיום המלחמה בין המדינות, ויש חזיתות נוספות שפתחה ארה"ב, אך נראה שהנשיא טראמפ זקוק להפסקה של מלחמת הסחר אולי יותר מהסינים.

הכלכלה האמריקאית מתחילה להיחלש והשווקים לא מבשרים על אופטימיות. לפי אנליסטים בשוק, ממשל טראמפ לא השיג שינויים מהפכניים בהסכמי הסחר שחתם עם דרום קוריאה, מקסיקו וקנדה, אך המעט שהשיג הספיק לו כדי להצהיר על ניצחון. נראה שיש סיכוי לא מבוטל שגם המודל להסכם עם הסינים יהיה דומה.

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ונשיא סין שי ג נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ונשיא סין שי ג'ינפינג בפסגת ה-G20 בתחילת החודש | צילום: איי פי נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ונשיא סין שי ג


       

3. עצירת העלאות הריבית בארה"ב

העלאת הריבית ע"י הבנק המרכזי האמריקאי, הפדרל ריזרב, הייתה בין הגורמים שפגעו בשווקים. עליית תשואות האג"ח והתחזקות הדולר פגעו במיוחד בשווקים המתעוררים, אך לא רק בהם.

מלבד השיפור בכלכלה הסינית, השינוי החיובי בכלכלה העולמית ב-2016 התרחש הודות לעצירה של העלאות ריבית הפד, לאחר שהבנק המרכזי האמריקאי העלה ריבית בסוף 2015 בפעם הראשונה.

הפד תכנן ארבע העלאות ב-2016, אך נסוג מתוכניתו והריבית עלתה רק פעם אחת באותה השנה. העצירה עזרה מאוד אז ויכולה לסייע גם כעת. בשבוע שעבר אמר נגיד הפד ג'רום פאוול שייתכן כי הבנק מתכנן לעשות פסק זמן בהעלאות ריבית.

יו"ר הבנק המרכזי האמריקאי, הפד, ג יו"ר הבנק המרכזי האמריקאי, הפד, ג'רום פאוול | צילום: בלומברג יו"ר הבנק המרכזי האמריקאי, הפד, ג


       

4. יוזמות ממשלתיות בארה"ב

הממשל האמריקאי נתן דחיפה לכלכלה בסוף השנה שעברה ע"י הורדת המסים והגדלת הוצאות הממשלה. השפעת הצעדים מורגשת היטב עד היום, אך ככל שעובר הזמן היא נחלשת.

ייתכן מאוד שהממשלה תנסה לקדם תוכניות נוספות, עליהן דיבר הנשיא במספר הזדמנויות. על הפרק עומדת תוכנית השקעה בתשתיות בארה"ב בשיתוף עם המגזר העסקי, והורדת המסים למעמד הביניים.

למרות המצב הפוליטי המורכב בארה"ב אחרי בחירות אמצע הקדנציה, הסיכוי לאישור תוכניות מסוג זה אינו גבוה, אך בכל זאת גם לא זניח. אם הן ייצאו לפועל, הכלכלה האמריקאית תקבל זריקת מרץ נוספת שתורגש גם בשווקים.

בחירות האמצע בארה"ב השנה, צילום: איי אף פי בחירות האמצע בארה"ב השנה | צילום: איי אף פי בחירות האמצע בארה"ב השנה, צילום: איי אף פי


 

       

אם אפילו רק חלק מארבע נקודות המפנה הרשומות מעלה יתממשו, המשקיעים שלא רוו נחת השנה, עשויים לקבל זריקת עידוד ב-2019. בשתיים מתוך ארבע כבר יש תזוזה (מלחמת הסחר וריבית הפד), אך הגורם החשוב ביותר שנחוץ לשינוי הוא המפנה בכלכלה הסינית. אם נראה צעדים יותר נמרצים של הרשויות בסין לעידוד הכלכלה, אפשר יהיה להביט אל השנה הקרובה ביותר אופטימיות.

אלכס זבז'ינסקי הוא הכלכלן הראשי בבית ההשקעות מיטב דש

תגיות