אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האם לסירין לאבס של משה חוגג יש פחות משנה לחיות כיצרנית מובייל? צילום: אוראל כהן

האם לסירין לאבס של משה חוגג יש פחות משנה לחיות כיצרנית מובייל?

היזם הסדרתי אמר בראיון לבלומברג שייתכן שאין לה עתיד בתחום החומרה, ככל הנראה על רקע הנפילות בשווקי הקריפטו. זאת, רק עשרה ימים לאחר שהשיקה טלפון בלוקצ'יין ייעודי. ואולם, סירין לאבס מסרה לכלכליסט שדברי חוגג סולפו: "בידינו הזמנות של 100 אלף מכשירים"

09.12.2018, 14:28 | הגר רבט

חברת סירין לאבס של משה חוגג השיקה לפני עשרה ימים את סמארטפון ה-Finney, טלפון בלוקצ'יין ייעודי ובו ארנק קריפטו מובנה; ואולם, בראיון שנתן לסוכנות בלומברג סיפר שסירין לאבס נמצאת בצרות, ושיתכן שכלל לא תוכל להמשיך ולפעול כיצרנית טלפונים. זאת, בשל השפעת הנפילות בשוק הקריפטו. בתגובה לפניית כלכליסט, הכחישה החברה את הפרסום וטענה שדברי חוגג הוצאו מהקשרם.

קראו עוד בכלכליסט

לפי בלומברג, שוקלת סירין לנטוש לחלוטין את תחום החומרה ולהחליפו בפיתוח תשתיות תוכנה רלוונטיות; ככל הנראה שמדובר ביישומים שיאפשרו ליצרני מובייל לשלב ארנקי קריפטו בטלפונים יעודיים. חוגג אמר לבלומברג שבשלב זה, יש לסירין לאבס הון שיספיק לה לפעילות של שישה חודשים עד שנה לכל היותר. 

טלפון ה-Finney של סירין לאבס, צילום: אוראל כהן טלפון ה-Finney של סירין לאבס | צילום: אוראל כהן טלפון ה-Finney של סירין לאבס, צילום: אוראל כהן

מסירין לאבס נמסר בתגובה: "סירין גייסה מעל 200 אלף את'ריום, שאילולא היו מומרים שוויים היה כיום כ-16 מיליון דולר. החברה ניהלה סיכונים בצורה נכונה וחכמה בהתחשב במצב השוק, בכך שהמירה חלק מספיק מהמטבעות לצורכי הפיתוח. לכל הדעות, גם סכום הגיוס במצב השוק לפני כשנה, אינו סכום גבוה לפיתוח טלפון חכם ועדיין קיים בידנו מוצר שאנו מאוד גאים בו. אנו מאמינים ביכולתו להפוך את החברה לרווחית ומודעים לכך כי מדובר באתגר גדול במצב השוק כיום. בהתייחס למצוטט מכלי תקשורת אחר, מדובר בהתייחסות ספציפית לתרחיש עליו נשאלנו שבו לא יהיו מכירות. במצב כזה פוקוס החברה יעבור למכירת התוכנה עבור חברות טלפונים אחרות. לשמחתנו זה לא המצב כיום ובידינו הזמנות של 100 אלף מכשירים, ממפיצים בלבד. כפי שהצהרנו בעבר ובהשקה, מכירת תוכנה היא אכן חלק מהחזון שלנו ומהמודל העסקי של החברה, זאת לצד מכירת המכשירים".

בנוסף, מקור בחברה אמר לכלכליסט כי הדברים שהופיעו בכתבה בבלומברג הוצאו מהקשרם וכי הם חלק מתשובות של חוגג לכתבה רחבה יותר אליה התראיין.

מחיר הנפילות בשוק הקריפטו

הנפילות בשוק הקריפטו השפיעו גם על חברות אחרות שחוגג מעורב בהן כמשקיע, ביניהן חברת LeadCoin שמציעה רשת מבוזרת לשיתוף של לידים עסקיים המבוססת על טכנולגיית הבלוקצ’יין, כחלופה לדומיננטיות של ענקיות כמו פייסבוק וגוגל. היא ביצעה ICO מתוקשרת בתחילת 2018 בו גייסה 50 מיליון דולר תוך 26 דקות. המטבע של החברה נסחר בשיאו בשער של 0.19 דולר, היום הוא נסחר לפי שער של 0.0003 דולר. לפי מאגר המידע IVC, חוגג הוא יו"ר החברה. מטבע ה-SRN של סירין לאבס נסחר בשיאו לפי שער של 2.99 דולר ו-0.00026 ביטקוין עם שווי שוק של 319 מיליון דולר, היום הוא נסחר לפי שער של 0.047 דולר ו-0.000013 ביטקוין עם שווי שוק של 23 מיליון דולר.

הקשיים של מכשיר ה-Finney אינם האתגר הראשון של חוגג בשוק המובייל: המכשיר הקודם שפיתחה סירין היה הסולארין, ששווק כסמאראפון הסדרתי היוקרתי בעולם והפך לכישלון. הוא הושק במאי 2016 בקמפיין עתיר סלבריטאים ונמכר ב-15 אלף דולר. פיתוח המכשיר הופסק במרץ 2017, מה שהוביל לפיטורי 30% מכוח האדם של החברה לאחר שחוגג הודה שהמכשירים הניבו לחברה הכנסות של 10 מיליון דולר - שמשקפות מכירות של פחות מ-700 טלפונים.

המכשיר גם זכה לביקורת צוננות במיוחד: אתר הטכנולוגיה The Verge כינה אותו "מגוחך" על רקע השקתו עם גרסה מיושנת של אנדרואיד, מעבד שסבל מהתחממות יתר ומשקל של 250 גרם, שהפך אותו לאחד הסמארטפונים הכבדים בעולם. סירין קמה ב-2013, בשיתוף היזם הקזחי קינס רקישב וחברת Renren הסינית, ולפי נתוני CrunchBase, גייסה עד כה כ-255 מיליון דולר בשלושה סבבים.  

משה חוגג, צילום: אוראל כהן משה חוגג | צילום: אוראל כהן משה חוגג, צילום: אוראל כהן

לצד היותו יזם סדרתי, חוגג הוא בעל קבוצת הכדורגל בית"ר ירושלים, שאת רכישתה ביצע באוגוסט השנה.

במקביל, בית המשפט המחוזי בתל אביב מינה לפני כשבועיים מפרק זמני לחברת IDC שבשליטת חוגג (באמצעות קרן סינגולריטים). השופט חגי ברנר נעתר לבקשתם של 17 בעלי מניות בחברת אני אופשן (AOH) שנרכשה על ידי IDC, שהגישו בשבוע שעבר בקשה למנות מפרק זמני לחברה, בטענה כי חייבים להם כספים וכי חוגג מבריח כביכול נכסים.

השופט גינה את התנהלותו של חוגג, שהתפטר מתפקידו כדירקטור ב-IDC קודם להגשת התביעה וציין: ״שדומה על פניו כי מדובר בהתנהלות תכסיסנית ובלתי ראוייה״. על אי התייצבותו של חוגג בבית המשפט כדי להגיב לטענות כתב השופט: "המבקשים פירטו שורה ארוכה של מעשים חמורים ביותר אותם הם מייחסים לחוגג, לרבות גזל נכסים של החברה ונטליתם לעצמו. בשלב זה, הטענות הללו, חרף חומרתן היתרה, לא נסתרו כלל, מן הטעם ש-IDC וחוגג התחמקו בכוונת מכוון מהתייצבות לדיון ומהצגת גרסה עובדתית משל עצמם. מדובר בשתיקה רועמת של חוגג, שיש לה משמעות ראייתית לחובתו, לפחות בשלב הנוכחי. קשה להלום שאיש עסקים הסופג האשמות כה חריפות יימנע מלמסור את גרסתו שלו".

תגיות