אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
43% מהמשקיעות הישראליות בנדל"ן בארה"ב: חברות ציבוריות צילום: אתר thorequities

43% מהמשקיעות הישראליות בנדל"ן בארה"ב: חברות ציבוריות

ישראלים השקיעו 11.5 מיליארד דולר בעשור האחרון בנדל"ן אמריקאי, לפי פירמת JLL, שבחנה השקעות של יותר מ־5 מיליון דולר. הפירמה מדרגת את ישראל במקום השמיני בעולם בהיקף ההשקעה, בין נורבגיה לדרום קוריאה. מחצית מהסכום הושקע במשרדים

10.12.2018, 08:04 | צלי גרינברג

דו"ח השוואתי שפרסמה פירמת השירותים העסקיים JLL, המתמחה בענף הנדל"ן וניהול השקעות ברחבי העולם, מדרג את ישראל במקום השמיני בהשקעות נדל"ן זרות בארה"ב בעשור האחרון. הדו"ח בדק השקעות של מעל ל־5 מיליון דולר, כשגובה ההשקעות של הישראלים בעשור האחרון, עומד על 11.5 מיליארד דולר בנדל"ן על סוגיו השונים.

 

מאז 2010 מגיעות השקעות הנדל"ן הישראליות בארה"ב מ־55 משקיעים פרטיים וציבוריים, כאשר 28 מהם (כ־50%) הם משקיעים פרטיים, ו־27 מהם (כ־50% הנותרים) הם מוסדיים, תאגידים וחברות נדל"ן. כ־43% מכלל 55 המשקיעים הן חברות ציבוריות נסחרות.

קראו עוד בכלכליסט

 

במקום הראשון ‑ כולם רוצים משרדים בניו יורק

מהדו"ח ניתן ללמוד, כי העיר המועדפת על המשקיעים הישראלים היא ניו יורק עם השקעות בהיקף של 3.2 מיליארד דולר, אחריה בירת ארה"ב וושינגטון עם 1.33 מיליארד דולר, ובמקום השלישי יוסטון טקסס עם 692.6 מיליון דולר. כמחצית מההשקעות הישראליות הן ברכישת משרדים, 30% בבתים ודירות למגורים, כ־15% בשטחי מסחר ומרכזי קניות וכ־5% בתעשייה.

 

השנה השקיעו הישראלים 1.1 מיליארד דולר טרום סיכום הרבעון השלישי, וממוצע ההשקעות השנתי של הישראלים בעשור האחרון עומד על כמיליארד דולר בשנה. לפי הדו"ח, בשנים 2013 ו־2016 הושקעו על ידי הישראלים ההיקפים הגדולים ביותר, כ־2 מיליארד דולר לשנה. פי שניים מגובה ההשקעות השנתיות בשאר השנים.

אחת מחברות הנדל"ן המניב הציבוריות, שהחליטה לשים את יהבה על שוק המשרדים האמריקאי, היא אלוני חץ. כ־40% מפעילות החברה נמצאת כיום בשוק זה, עם התמקדות בוושינגטון ובוסטון.

 

השקיפות של השוק

מוטי ברזילי, סמנכ"ל לפיתוח עסקים של החברה אמר ל"כלכליסט", כי "זה טבעי. ארה"ב היא השוק המוביל והגדול ביותר בעולם המערבי. בשוק המשרדים האמריקאי, שהוא המיקוד שלנו, האספקה של המלאים עד ל־2022 על פי חברת ייעוץ הנדל"ן גרינסטריט, צפויה לעמוד על כ־400 מיליון מ"ר משרדים כשבגוש דן כולו לשם השוואה, מדובר על 9 מיליון מ"ר".  

 

"צריך להבין שארה"ב היא לא רק השוק הגדול ביותר עם כלכלה שנתוניה חיוביים, אלא גם אחד מהשווקים השקופים ביותר, עם מידע נדרש זמין ובמלואו. זה מסייע למשוך אליו השקעות בנדל"ן. זה לא כי כיף לנו שיש 6 טיסות לארה"ב ביום, או שיש חברים בהיי טק שאפשר לישון אצלם בניו יורק" הוסיף ברזילי.

 

"ארה"ב היא עוגן ההשקעות של משקיעים מרחבי העולם, וישראל, לעומת זאת, קטנה ולהתרחב בה לא פשוט. במיוחד אם מוסיפים לה את הרגולציה הלא פשוטה. לנו כישראלים קל יותר בארה"ב בשל שפה זמינה, שיתופי פעולה בין מדינות, וגבולות גזרה מאוד ברורים".

אלופי ההשקעות, הקנדים אוהבים נדל"ן האמריקאי

את רשימת המדינות הזרות המשקיעות בנדל"ן האמריקאי, מובילה בהפרש גדול מהשאר, השכנה הצפונית קנדה. תושביה השקיעו מעל 100 מיליארד דולר ברכישות נדל"ן אמריקאי מתחילת העשור. אחריה בדירוג, המשקיעים הסינים, שהשקיעו 40 מיליארד דולר ותושבים מסינגפור וגרמניה שהשקיעו יחד 24 מיליארד דולר. התפלגות ההשקעות הזרות העולמיות הן 42% במשרדים, 19% במגורים (מולטי פמלי), 22% בשטחי מסחר, ו־17% בתעשייה.

 

"המשקיעים הישראלים ממשיכים להעריך את הנדל"ן המסחרי של ארה"ב ואת היציבות שהיא מספקת", אמר לכלכליסט זיו שור, מנכ"ל JLL ישראל, "ובעוד משקיעים מהעולם העדיפו את סגמנט המשרדים בארה"ב, הישראלים השקיעו במגזרים הרב־תחומיים והתעשייתיים".

 

ג'ונס לונג לה־סאל (JLL) נכנסה לפעילות בישראל בתחילת השנה ופועלת בעיקר במתן שירותים לחברות הייטק ובנקאות לאיתור נדל"ן, טיפול בחוזי שכירות, תכנון משרדים ותפעול שוטף. במסגרות אלו היא מנהלת 80 מיליון מ"ר של נכסים.

 

החברה פועלת בישראל מול חברות ישראליות ההופכות לבינלאומיות ומעוניינות לשמור על תקנים אחידים במשרדיהן ברחבי העולם, ומשקיעה בנדל"ן ישראלי באמצעות קרן ההון סיכון שלה JLL Spark. הקרן מנהלת 100 מיליון דולר, וכבר ביצעה השקעה ראשונה בישראל בחברת הסטארט אפ Skyline AI. היא נסחרת בבורסת ניו יורק בארה"ב בשווי שוק של כ־7 מיליארד דולר.

בניין משרדים ברחוב ליוינגסטון בברוקלין, שנקנה על ידי מנורה ומגדל ב־2015, צילום: אתר thorequities בניין משרדים ברחוב ליוינגסטון בברוקלין, שנקנה על ידי מנורה ומגדל ב־2015 | צילום: אתר thorequities בניין משרדים ברחוב ליוינגסטון בברוקלין, שנקנה על ידי מנורה ומגדל ב־2015, צילום: אתר thorequities

תגיות