אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ביהמ"ש האירופי לצדק אישר לבריטניה לבטל את הברקזיט  צילום: בלומברג

ביהמ"ש האירופי לצדק אישר לבריטניה לבטל את הברקזיט

הערכאה המשפטית הגבוהה באירופה קיבלה את המלצת היועץ המשפטי שלה - ודחה את עמדת האיחוד האירופי שהתנגד למתן האישור; פסיקה זו צפויה לתת דחיפה משמעותית לקריאות לקיום משאל עם שני בנושא בבריטניה.

10.12.2018, 11:25 | שירות כלכליסט

בית המשפט האירופי לצדק פסק הבוקר (ב') שבריטניה תוכל להפסיק באופן חד צדדי את תהליך עזיבת האיחוד האירופי. פסיקה זו צפויה לתת דחיפה משמעותית לקריאות לקיום משאל עם שני בנושא בבריטניה.  

קראו עוד בכלכליסט

לפי החלטת בית המשפט לצדק - הערכאה המשפטית הגבוהה ביותר של האיחוד - כל מדינה החברה באיחוד האירופי יכולה לבטל את הפעלת סעיף 50 לאמנת ליסבון מבלי להזדקק לאישור שאר המדינות החברות. הפעלת סעיף 50 משמעותה פרישה מהאיחוד האירופי תוך שנתיים והוא הופעל על ידי תרזה מיי במרץ 2017 – הפרישה אמורה לצאת לפועל ב-31 במרץ 2019.

הפסיקה של בית המשפט התקבלה בדיון חירום שנערך לקראת ההצבעה המתוכננת מחר (ג') בפרלמנט הבריטי על ההסכם אליו הגיעה ראש הממשלה תרזה מיי עם האיחוד. ההחלטה היתה צפויה במידה רבה, לאחר שהיועץ הבכיר של בית המשפט לצדק העביר בשבוע שעבר חוות דעת לשופטים התומכת באישור לביטול חד צדדי.

להחלטה יש השפעה רבה על הדיון בבריטניה ועל הלחץ האדיר שמופעל על ראשת הממשלה תרזה מיי ליזום משאל עם נוסף. עד כה לממשלת מיי היה קל לדחות את הקריאות למשאל עם נוסף על בסיס הטענה שאין לו משמעות לנוכח התנגדות האיחוד האירופי לביטול הברקזיט מרגע שהופעל סעיף 50. עתה, משהתברר כי אין צורך בהסכמה מצד אירופה, גוברות מהותית התמיכה במשאל עם נוסף על ההסכם – שכן במקרה של דחייתו על ידי העם בריטניה יכולה להקפיא את סעיף 50 ולבטל למעשה את הפרידה (יש לסייג – ממש לא ידוע אם במשאל עם יוענק רוב לביטול הברקזיט, הסקרים בעניין לא ממש חד משמעיים).

"בריטניה חופשייה לבטל באופן חד צדדי את ההודעה על כוונתה לפרוש מהאיחוד האירופי", נכתב בפסיקה. השופטים דחו את טענות הממשלה הבריטית והנציבות האירופית כי לא ניתן לבטל את סעיף 50 באמנת ליסבון- שהפעלתו מתחילה תהליך של שנתיים עד לעזיבתה של מדינה חברה את האיחוד – באופן חד צדדי. האיחוד האירופי התנגד למתן האישור בין היתר בטענה כי אם יינתן, כל מדינה באיחוד תוכל לאיים על פרישה באמצעות הפעלת סעיף 50 כאמצעי לחץ, מבלי להתכוון באמת לממשו.

בית המשפט האזרחי בסקוטלנד צפוי לעבור במהירות על ההחלטה, זאת כחלק מהמאמצים בסקוטלנד למנוע את הברקזיט באמצעים משפטיים. המאבק הזה קרוב לוודאי שיגיע עד לבית המשפט הגבוה.

"התזמון מעולה", הגיב אלין סמית, חבר המפלגה הלאומית הסקוטית ואחד ממגישו התביעה לבית המשפט האירופי. "בעוד שחברי הפרלמנט דנים בהסכם הנוראי של מיי, השגנו מפת דרכים שתעזור להוציא אותנו מזוועת הברקזיט. אור ירוק החל להבהב מעל שלט היציאה". עם זאת, דובר מטעם המשרד האחראי על הברקזיט בממשלתה של מיי מסר בתגובה: "בכל מקרה, הממשלה לא מתכננת לבטל את סעיף 50".

בית המשפט לצדק באיחוד האירופי , צילום: בלומברג בית המשפט לצדק באיחוד האירופי | צילום: בלומברג בית המשפט לצדק באיחוד האירופי , צילום: בלומברג

תגיות