אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בג"ץ לביה"ד הרבני: לדון שוב בחלוקת הרכוש של האישה שבגדה בבעלה ונושלה מביתה צילום: שאטרסטוק

בג"ץ לביה"ד הרבני: לדון שוב בחלוקת הרכוש של האישה שבגדה בבעלה ונושלה מביתה

בית הדין הרבני נישל אישה מדירת מגורים משום שבגדה בבעלה. שלושת שופטי בג"ץ החליטו שלא להתערב, אלא הנחו את בית הדין הרבני הגדול לדון בנושא בשנית והפעם בהרכב מורחב של 7 דיינים; על פניו נראה שההחלטה תשחק לטובתו של הגבר

11.12.2018, 17:36 | ענת רואה
פרשנות שקד בגדה בחילוניות: המחיר של שופטים שמרניים בבג"ץ בפסיקה ששללה מאשה את זכותה בדירה בגלל בגידה הממד היהודי ניצח את הדמוקרטי, הדין הדתי את הדין האזרחי, השופט הדתי והשופט השמרן ניצחו את השופט הליברל בהרכב הבג"ץ משה גורלי, 27 תגובותלכתבה המלאה

הרכב של שלושה שופטי בג"ץ קבעו אתמול (ב') כי בית הדין הרבני הגדול יונחה לדון שוב, והפעם בהרכב מורחב של שבעה דיינים, בפסק הדין אשר נישל אישה מחלקה בדירת מגורים בגלל שבגדה בבעלה.

קראו עוד בכלכליסט

נראה כי במהלך זה הביעו שופטי בג"ץ אמון וכבוד כלפי בית הדין הרבני הגדול, כשהחליטו להחזיר אליו את הסוגיה על מנת שתידון שם שוב, ולא הסכימו להתערב בהחלטה לגופה ולדון בה פעם נוספת.

על פניו נראה שההחלטה הזו תשחק לטובתו של הגבר שמיוצג בהליכים באמצעות עו"ד דוד טובול. זאת משום שההנחה היא שאילו בג"ץ היה מחליט להתערב בפסיקה לגופה, הוא היה מבטל אותה ומקבל את עמדתה האישה. בהחזרת העניין לדיון מחודש בבית הדין הרבני הגדול ובהרכב שופטים מורחב – לכאורה הכל פתוח, ייתכן שהפסיקה תישאר בעינה או שתתהפך.

דוד מינץ, מהשופטים שדנו בעתירה. לא הסכימו להתערב בהחלטה שעוררה סערה, צילום: אוהד צויגנברג דוד מינץ, מהשופטים שדנו בעתירה. לא הסכימו להתערב בהחלטה שעוררה סערה | צילום: אוהד צויגנברג דוד מינץ, מהשופטים שדנו בעתירה. לא הסכימו להתערב בהחלטה שעוררה סערה, צילום: אוהד צויגנברג

מדובר בפרשה שעוררה סערה בעולם המשפט ותחילתה בפסיקת בית הדין הרבני האזורי ברחובות שאישה שבגדה בבעלה תנושל עקב כך מזכויותיה הרכושיות בדירה משותפת של בני הזוג. בהמשך נדחה גם ערעורה לבית הדין הרבני הגדול.

מדובר בבני זוג שחיו תחת קורת גג אחת במשך 17 שנה, עד שבסוף 2012 הגבר הגיש תביעת גירושין וחלוקת רכוש לבית הדין הרבני. בית הדין האזורי הרבני נתן פסק דין באוגוסט 2014 וקבע שהעותרת בגדה בבעלה ולכן חייבת לקבל גט והפסידה את כתובתה. האישה לא ערערה על פסק דין זה.

עו"ד דוד טובול, צילום: אוראל כהן עו"ד דוד טובול | צילום: אוראל כהן עו"ד דוד טובול, צילום: אוראל כהן

לאחר הגירושים נותר הדיון בענייני הרכוש ואז נקבע בבית הדין כי הדירה, על אף היותה רשומה על שם בני הזוג בחלקים שווים, תועבר בשלמות לגבר וכן רוב הכספים שהיו בחשבון המשותף ורכוש נוסף. האישה טענה כי על פי פסק דין זה היא יצאה ללא רכוש מ-17 שנות נישואים ואף חויבה לשלם כ-90 אלף שקל לגבר.

בית הדין הרבני הגדול אימץ את פסק הדין של בית הדין האזורי שהתבסס על הקביעה כי לעותרת דין מורדת, המאבדת את מתנותיה.

העתירה לבג"ץ הוגשה באפריל השנה ע"י האישה, שטענה שיש לבטל את פסק הדין של בית הדין הרבני הגדול בירושלים ולקבוע שכלל הרכוש, הרשום על שם שני הצדדים והרכוש שנצבר במהלך החיים המשותפים, יחולק ביניהם בחלקים שווים.

לחלופין, ביקשה האישה להורות כי הנושא הרכושי של הצדדים ידון בבית המשפט לענייני משפחה ולא בבית הדין הרבני וזאת בטענה כי מהבחינה המעשית אף הרכב של בית הדין לא יסכים לדון בתביעה בניגוד לפסק הדין שכבר ניתן.

בעתירתה לבג"ץ ,טענה שבית הדין הרבני חרג מסמכותו כשנמנע מלפסוק על פי הוראות חוק יחסי ממון והדבר נעשה רק כדי להעביר מסר חינוכי. על העתירה חתום עו"ד עזרא אשרי המייצג את האישה.

אתמול (ב') התקיים דיון בעתירה בפני הרכב של שלושה שופטי בג"ץ: ניל הנדל, דוד מינץ ועופר גרוסקופף. בסופו של דבר ניתן פסק דין קצר ובו נקבע שהעתירה מתקבלת והעניין מוחזר לבית הדין הרבני הגדול על מנת לקיים דיון נוסף וזאת בהרכב מורחב. השופטים כתבו בהחלטה כי בכך התקבלה הצעת מייצג היועץ המשפטי לשיפוט הרבני, עו"ד שמעון יעקבי. יעקבי טען בדיון כי גם אם דעת הרוב תישאר בעינה, עדיין יש מקום לאפשר אמירות של דיינים נוספים, כתוצאה מהגדלת ההרכב.

תגיות