אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רק 33% מבעלי העסקים בישראל הן נשים - השנה תפתחי עסק עצמאי צילום: שאטרסטוק

רק 33% מבעלי העסקים בישראל הן נשים - השנה תפתחי עסק עצמאי

קבלי החלטה מושכלת, היכנסי לעצמאות בהדרגה ותכנני משימות נדרשות מול הזמן העומד לרשותך - אין סיבה שנשים לא יעמדו בראש עסק עצמאי וינהיגו אותו בהצלחה

12.12.2018, 16:57 | מירי אשוח

הקמת עסק עצמאי יכולה לספק לעומדת בראש העסק יתרונות רבים, ביניהם לו"ז גמיש, יכולת לקבוע את סדר היום, האפשרות להגשים חלום ולקצור רווחים ועוד. אולם לפי דו"ח של להב, ארגון העצמאים, בשנת 2017 רק כ- 33% מבעלי העסקים העצמאיים בישראל היו נשים. מדוע?

קראו עוד בכלכליסט

לא לכל אישה מתאים לנהל עסק עצמאי. אולם, ישנן נשים שנמשכות לעולם הזה, שמטפחות חלום בסתר או בגלוי אך אינן מעזות, וחיות כל חייהן עם הספק. לנשים אלו מומלץ לבדוק את הנושא לעומק ולקבל החלטה מושכלת, שכן הסטטיסטיקה הזו אינה מחויבת המציאות. אין סיבה שנשים לא תעמודנה בראש עסק עצמאי וינהיגו אותו בהצלחה. מה גם, שישנן דרכים להקל את המעבר לעצמאות ולהשיג "נחיתה רכה" בעולם העסקים, למשל להיות גם שכירה וגם עצמאית במקביל.

בעת הקמת עסק קטן ניתן להישאר שכירים וכך להקטין את הסיכון, צילום: שאטרסטוק בעת הקמת עסק קטן ניתן להישאר שכירים וכך להקטין את הסיכון | צילום: שאטרסטוק בעת הקמת עסק קטן ניתן להישאר שכירים וכך להקטין את הסיכון, צילום: שאטרסטוק

 

מה מונע מנשים להפוך לעצמאיות?

צניעות וזהירות בלקיחת סיכונים – ייתכן שנשים, שלא בטוחות שיש להן את כל הכישורים הנדרשים או מערך תומך לצורך הפיכה לעצמאית, חוששות "לקפוץ למים". זאת לעומת גברים שמניחים שיוכלו להשלים את הפערים הנדרשים עם הזמן.

מחקרים גילו, כי נשים רבות לא שוקלות אפילו להציע עצמן למשרה, אם הן לא עונות על כל הדרישות שלה. זאת בניגוד לגברים, אשר מגישים את מועמדותם גם אם הם מחזיקים ב-75% מהכישורים הנדרשים.

הרגשה שעולם העסקים הוא קשה וקשוח מדי

ישנה תפישה, הגורסת שכדי לעשות עסקים נדרשת אגרסיביות ודורסנות, שני אלמנטים שעלולים להרתיע נשים. אולם, כמו בכל דבר, ישנן כמה דרכים להגיע לאותה מטרה. אסרטיביות היא אסטרטגיה מיטבית בעולם העסקים ובכלל. ככל שעוד ועוד נשים יצטרפו לעולם העצמאים, ניתן יהיה לשנות את התדמית הקשוחה שנוצרה לתחום, ולעודד עוד נשים לקחת צעד בכיוון זה.

חשש משעות עבודה רבות ומכמות ההשקעה הנדרשת

נשים רבות מתקשות לשלב עבודה כשכירה עם דרישות אחרות, כמו ניהול משק בית ומשפחה. ניהול עסק עצמאי משמעותו לקיחות אחריות אישית על כל האספקטים של העסק ולכן, זה נראה תובעני כפליים. נכון, לעיתים אין מנוס מעבודה קשה, אולם אסטרטגיות כמו שעות עבודה גמישות וביזור סמכויות, יכולות לעזור בזה.

עומס בחיי היום יום

 ישנן נשים שעובדות כבר עכשיו במשרה תובענית, שלא מותירה להן זמן פנוי רב לתכנן מהלך מורכב של הקמת עסק משלהן. לנשים אלו, נדרש ליווי של איש מקצוע חיצוני או מסגרת של קורס מקצועי, שייצרו התחייבות לתהליך וישריינו את הזמן הדרוש לעשות את השינוי.

פחד מכישלון

נשים צריכות לאפשר לעצמן להעז, גם אם יש סיכוי לכישלון. גברים מעזים יותר, ובמקרה של כישלון ממשיכים הלאה. האנשים המצליחים ביותר הם האנשים שאיפשרו לעצמם להיכשל, למדו מהניסיון והמשיכו לנסות.

כיצד ניתן להתמודד עם חסמים אלו?

אפשרי לעצמך לקבל החלטה מושכלת

 ההחלטה האם מתאים לך להיות עצמאית לא תתרחש אם תשאירי את העניין כחלום בלתי ממומש. ניתן לקחת קורס או לקבל הכשרה שתאפשר לך להבין במה כרוך הדבר. בסוף, ייתכן שתחליטי דווקא להישאר שכירה, אולם הכי חשוב הוא שההחלטה תתקבל מתוך ידע ובדיקה לעומק.

היכנסי לעצמאות בהדרגה

 ישנה אפשרות להקים את העסק העצמאי בשלבים ואפילו להיות שכירה ועצמאית במקביל. מהלך כזה יאפשר לך ללמוד את ניהול העסק החדש יותר בנחת. בו בזמן, העבודה כשכירה תעניק לך ביטחון תעסוקתי נחוץ מאוד בתקופה של שינויים.

מירי אשוח מירי אשוח מירי אשוח

התחייבי לתהליך

יועץ חיצוני מומחה יוכל ליצור עבורך תהליך מובנה, על מנת לסיים את כל השלבים הנדרשים, כמו גם לעזור בהכנות היסודיות הדרושות - סקר שוק, בדיקת כדאיות כלכלית וכן הלאה.

תכנני משימות נדרשות מול הזמן העומד לרשותך

הצבת דרישות הגיוניות לעצמך, כמו גם ביזור סמכויות וקבלת עזרה מאנשי מקצוע נוספים, היא חיונית בהקמת עסק עצמאי. ניסיון לעשות הכול בעצמך עלול להקשות או למנוע ממך לקחת את הצעד הראשון בדרך לעצמאות.

להעז באופן מושכל

ניתן לחשוב על היכולת לנהל עסק עצמאי כמיומנות נוספת ומאוד נחוצה. בשוק העבודה ההפכפך של היום, התלות במעסיק זה או אחר יכולה להוות קושי. היכולת להיות מסוגלת לעבור לעבודה במודל של ניהול עסק עצמאי, ולהמשיך להתפרנס באפיק זה, יכולה להעניק לנשים יתרון מנצח. ייתכן שלא תשלפי את הקלף הזה כל הזמן, אולם כשתצטרכי אותו, הוא תמיד יהיה שם.

הכותבת היא מנהלת פיתוח עסקי, מנחת הקורס "גם שכירה - גם עצמאית" בנטע - המרכז לפיתוח קריירה.

תגיות