אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הספר "לילה אחד, מרקוביץ'" הפך למחזה צילום: עמית שעל

הספר "לילה אחד, מרקוביץ'" הפך למחזה

הספר של איילת גונדר גושן הפך למחזה שעיבד בעלה יואב שוטן גושן: "קבענו הסכם ג'נטל־וומני שלפיו איילת תעיר לי רק בכתב, שלא נריב"

13.12.2018, 08:21 | מאיה נחום שחל

"כשמעבדים ספר לבמה בהכרח בוגדים בו, כי הנאמנות היא אך ורק להצגה ולקהל", אומר המחזאי והתסריטאי יואב שוטן גושן, שעיבד עם עירד רובינשטיין את הספר "לילה אחד, מרקוביץ'", שכתבה אשתו איילת גונדר־גושן, להצגה שתעלה בשבת הבאה בתיאטרון בית ליסין. "במקרה הזה היה חשש גדול מאוד כי אני הולך לישון עם הסופרת באותה המיטה".

במרכז הרומן עטור השבחים של גונדר גושן, שזיכה אותה לפני שש שנים בפרס ספיר על יצירת ביכורים, נמצא יעקב מרקוביץ’, צעיר יהודי שעלה על ספינת גברים שנשלחו לאירופה כדי להינשא לנשים יהודיות בתקופת המנדט הבריטי, כדי שאלה יוכלו לקבל אזרחות בימים שבהם הכניסה לפלשתינה היתה אסורה. מרקוביץ' נישא לבלה זייגרמן, היפה בנשים, אבל סירב לתת לה גט. "אפשר לבחור בגרסה הקיטשית שבה היא מגלה בסוף את הנפש הנהדרת שלו או בדרך השנייה שבה הוא נבל מפלצתי", אומר שוטן גושן, "אבל האתגר שעניין אותנו הוא ליצור דמות של נבל שיש כלפיה אמפתיה, שאנחנו גם בעדה וגם נגד. זה הסוד של הספר".  

אגם רודברג (מימין) ותום חגי בחזרות להצגה, שתעלה בבית ליסין.  "דמויות מהמיתולוגיה הישראלית, אבל עם טוויסט" , צילום: עמית שעל אגם רודברג (מימין) ותום חגי בחזרות להצגה, שתעלה בבית ליסין. "דמויות מהמיתולוגיה הישראלית, אבל עם טוויסט" | צילום: עמית שעל אגם רודברג (מימין) ותום חגי בחזרות להצגה, שתעלה בבית ליסין.  "דמויות מהמיתולוגיה הישראלית, אבל עם טוויסט" , צילום: עמית שעל

את מרקוביץ' וזייגרמן יגלמו תום חגי ואגם רודברג, לצד קובי פרג', יובל ינאי, אנה דוברוביצקי ועוד, ועל עבודת הבימוי אמון רובינשטיין, שאחראי עם שוטן גושן לעיבודים מוצלחים נוספים לתיאטרון: "מר ורטיגו" בגשר, "דונה פלור נשואה לשניים" בבאר שבע ו"מלך הכלבים" בבית ליסין.

את הרעיון להעלות את "לילה אחד, מרקוביץ'" הציעו שוטן גושן ורובינשטיין לציפי פינס, מנכ"לית בית ליסין, כשחיפשה חומרים חדשים. "הוא כל פעם צף מחדש והיה טוב יותר מהאחרים", מספר שוטן גושן. "כי מלבד הסיפור הטוב יש בו דמויות מהמיתולוגיה הישראלית, כמו חלוצים ולוחמי מחתרת, אבל עם טוויסט. האנשים האלה עסוקים באהבה ומין לא פחות מאשר בציונות".  

 

איילת גונדר גושן , צילום: אלון סיגווי איילת גונדר גושן | צילום: אלון סיגווי איילת גונדר גושן , צילום: אלון סיגווי

 

יואב שוטן גושן, צילום: עמית שעל יואב שוטן גושן | צילום: עמית שעל יואב שוטן גושן, צילום: עמית שעל

 

 לאחר שקיבלו את ברכת הדרך של גונדר גושן החליטו בני הזוג שבמשך כל התהליך בבית לא מדברים על העיבוד. "קבענו הסכם ג'נטל־וומני שלפיו איילת לא קוראת כלום במהלך הכתיבה, כי זה יפגע בחופש האמנותי שלי. אני אוהב שהיא מבקרת את היצירות שלי, אבל כאן היה ניגוד עניינים. הוחלט שכשהמחזה יהיה מוכן היא תעיר במסמך כתוב ולא בדיאלוג שעלול להפוך למריבה".

"ברור שאם יואב גנח בייסורים מול המחשב מיד דאגתי שאולי בדיוק מבתרים שם את הצורה לדמות שאני אוהבת", אומרת גונדר גושן. "אבל אני לא רוצה להיות כמו האמהות האלה שמתקשרות עשר פעמים ביום למחנכת לשאול אם הילד אכל ואם קר לו ואם הוא משחק. צריך להכיר בזה שהסיפור נפרד ממני והלך לדרכו, וכל מה שאני יכולה לעשות זה לאחל לו בהצלחה".

רומן שהחל מביקורת קוטלת

 

עטיפת הספר עטיפת הספר עטיפת הספר

שוטן גושן וגונדר גושן נפגשו בצבא. היא היתה כתבת בביטאון חיל האוויר שהגיעה לעשות כתבה על יחידת החילוץ 669 שבה שירת. הוא מסר לה סיפור קצר שכתב וביקש שתפרסם אותו. כעבור כמה ימים היא התקשרה להגיד לו שזה הסיפור הכי גרוע שקראה אי פעם ותשמח להסביר למה. מאז הם יחד 18 שנה, ולהם שני ילדים.

היו רגעי מתיחות בבית במהלך כתיבת המחזה?

יואב: "היו לילות שבהם הלכתי לישון בחשש מה יהיה כשהיא תגלה את הפרשנות שנתנו לספר. איילת יודעת כמה אנחנו משנים כשאנחנו מעבדים, אבל זה קל כשזה של אחרים ומלחיץ כשזה שלה. לא רבנו, אבל היה פוטנציאל למשבר. אם היא היתה רואה את היצירה ולא אוהבת, אני חושב ששום הסכם לא היה מגן עליי ממשבר בתוך הבית. היתה פה פצצה מתקתקת אבל היא לא התפוצצה. בסוף נתתי לה את הטקסט ויצאתי מהבית. למזלי היא אהבה מאוד ופרגנה, והיתה הקלה גדולה".

"קראתי גרסת תחילת־חזרות שאהבתי, אבל אני יודעת שזה כל הזמן משתנה בחזרות", אומרת גונדר גושן. "יש לי חששות. אני מניחה שכל סופר משקשק כשהוא מגיע לראות עיבוד של הספר שלו. אבל חששות לא צריכים להכתיב את הבחירות שלנו, ואני בחרתי לתת ליואב לעבד את הספר. יכול להיות שזה יהיה נהדר, יכול להיות שזה יהיה קטסטרופה. ההצגה 'מלך הכלבים' שהוא ועירד עיבדו, למשל, היא תופעה בעיניי, וזה בהחלט עורר אצלי תקווה".

"אני עוד מלקק את פצעיי"

 

מי שהורגל לקבל ביקורות מלטפות על עבודותיו בתיאטרון זכה לאחרונה לביקורות צוננות על "מקוללים" סרט האימה שכתב עם גונדר גושן ורובינשטיין. "זה קשה וכואב", אומר שוטן גושן. "אני בשלב האגרוף בבטן, רק מלקק את הפצעים ועוד לא מנסה להבין מה אני לוקח מזה. זו הפעם הראשונה שאני חוטף ככה, ואני כבר לא יכול לשנות את היצירה. אני אוהב את הסרט ולא יודע מה יכולנו לעשות אחרת".

בהצגה הראשונה של "לילה אחד, מרקוביץ'", שוטן גושן, כמו תמיד, יסתכל על הקהל ולא על הבמה. אבל הפעם יש לו בקהל צופה שהיא VIP. "אני במתח. אני קורא כל עווית בפנים שלה. כשהיא תצחק אני אהיה מאושר, אבל אם היא לא תהיה מרוצה, זו תהיה לי סכין בבטן".

תגיות