אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המוסדיים מעלים הילוך: אם בן־משה לא יסכים לתנאים תוך שבוע נפנה לאחרים צילום: עמית שעל

המוסדיים מעלים הילוך: אם בן־משה לא יסכים לתנאים תוך שבוע נפנה לאחרים

מחזיקי האג"ח של אפריקה ישראל, שייפגשו היום עם בן־משה, דורשים ריבית של 10 מיליון שקל לכל חודש איחור בתנאי העסקה לרכישת החברה, שהמועד האחרון שלה פג. הם ינסו להגיע איתו להסכמות בתוך שבוע, ורוצים להיפגש עם הכסף עד 31 בינואר

16.12.2018, 07:48 | גולן חזני

הנאמנים ונציגות מחזיקי האג"ח של אפריקה ישראל אמורים להיפגש היום עם מוטי בן־משה, בניסיון להגיע להסכמות על היקף הפיצוי שהוא יעניק למחזיקים תמורת הארכת מועד מילוי התנאים המתלים של העסקה לרכישת אפריקה ישראל. זאת לאחר שאלה לא התמלאו ביום חמישי — שהיה המועד האחרון לכך. 

קראו עוד בכלכליסט

המחזיקים מעוניינים להיפגש עם הכסף עד 31 בינואר, ודורשים ריבית של 10 מיליון שקל לכל חודש של איחור. הבוקר תפרסם הנציגות כתבי הצבעה בנדון. המחזיקים ינסו להגיע בתוך שבוע להסכמות עם בן־משה על התנאים החדשים, ואם לא יגיעו לעמק השווה, הם יראו עצמם חופשיים לנהל מו"מ עם גורמים נוספים.

באסיפת המחזיקים, שהתקיימה ביום חמישי האחרון, הודיע עו"ד רענן קליר, שהגיע כנציגו של בן־משה, כי אינו מציע ריבית כלשהי עבור הארכה, ועורר בכך את זעמם של המחזיקים.

טכנית יכולים מחזיקי האג"ח, שחתמו על המכירה לבן־משה, להחליט שהם מעוניינים בעסקה חדשה. שווי החבילה שרכש בן־משה תמורת 2.3 מיליארד שקל, עומד היום, על פי המחזיקים, על 2.55 מיליארד, בעקבות העליות בשווי של אפריקה נכסים ורווחי דניה סיבוס. אבל הם אינם ממהרים לעשות זאת, בעיקר בשל חשש מהתרסקות בשווקים, ומעדיפים לקבל פיצוי על הסכמתם להארכה. כרגע חסרים למילוי התנאים אישורי הגבלים עסקיים מסרביה, פולין וצ'כיה, מדינות שבהן בן־משה אינו פעיל.

הצעה לחילוט הפיקדון

בנוסף, עשויה לעלות להצבעה גם דרישה משמעותית יותר — חילוט הפיקדון של 90 מיליון שקל במזומן, שהעמיד בן־משה למחזיקים, או חלק ממנו, אם עד תאריך היעד החדש שייקבע התנאים המתלים לא ימולאו. אפשרות אחרת היא כי חלק מהפיקדון יהפוך לקשיח, ובהסכמה של בן־משה יחולט אם עד למועד שייקבע לא תושלם העסקה.

גם במקרה של מילוי התנאים המתלים ישנה במקור אורכה נוספת של 21 ימי עסקים, שבהם אמורה אלון רבוע כחול, שבבעלות בן־משה, לגייס 700–800 מיליון שקל לתשלום העסקה. החברה כבר גייסה 300 מיליון שקל מהסכום, אבל תנאי השוק נהפכו קשים. האג"ח מסדרה ד' שלה כבר נסחרות בתשואה ברוטו של 7% במח"מ של 3.5 שנים, דבר שהופך לסמן עבור הגיוס שמתכנן בן־משה שמן הסתם קיווה לגייס בריבית של 5% לשנה.

אי־הצלחתו של בן־משה לגייס את הסכום צפויה לעלות לו בחילוט הפיקדון בעיתוי לא אופטימלי. לפני כשבועיים הוא הודיע על סגירת פעילות האנרגיה שלו בבריטניה, שבה תלה תקוות רבות כמנוע צמיחה מהותי של קבוצת אקסטרה, והשקעה של 105 מיליון יורו ירדה לטמיון.

סוגיה נוספת על הפרק היא המלצת השופט איתן אורנשטיין למחזיקים לוותר על 10 מיליון שקל מהפיקדון, שהעמידה החברה־הבת של אלון רבוע כחול, דור אלון, ולהחזירם לה. דור אלון דרשה את הפיקדון בבית המשפט, לאחר שביוזמת המחזיקים שונתה עסקת מפעיל כביש 6 — חלק מעסקת אפריקה, שתמורתה ניתן הפיקדון — והרכישה תיעשה באמצעות אקסטרה ולא דור אלון. המחזיקים סבורים שבמקרה כזה אקסטרה צריכה להעמיד את הפיקדון במקום דור אלון.

"למה אתה לא מגייס כסף"

האווירה באסיפה היתה טעונה. קליר, שהגיע עם שותפו עו"ד אלון בנימיני, אמר למחזיקים כי "ניתנו אורכות רבות, ומן הראוי שתינתן אורכה גם עכשיו. אתם זוכרים לכמה אורכות שהנאמן ביקש הסכמנו? הדרך שבה נעשו הדברים בימים האחרונים אינה ראויה ומזיקה".

יניב צלאל נציג קלירמארק ואודי קושל ממגדל שוקי הון קראו לעבר קליר: "בן־משה מרוויח 300 אלף שקל ביום מדחיית העסקה. אתה רוצה ומקבל אופציה בחינם. למה אתה לא מגייס את הכסף? אל תיתן לי את הריבית, אבל תגייס את הכסף". בהמשך יצרו קליר ובנימיני קשר עם בן־משה, ששהה בחו"ל, והוסכם לקיים את הפגישה לדיון בדרישות המחזיקים לריבית ולקביעת מועד חדש.

מוטי בן משה, צילום: אוראל כהן מוטי בן משה | צילום: אוראל כהן מוטי בן משה, צילום: אוראל כהן

תגיות