אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הנשיא והתפוח: טראמפ מחזיק את אפל בכיס הקטן צילום: AP

דו"ח טכנולוגי

הנשיא והתפוח: טראמפ מחזיק את אפל בכיס הקטן

החברה הכריזה על הקמת מטה חדש בטקסס כדי לשמור על הנשיא שקט ומרוצה, מה עומד מאחורי הצהרת גוגל שלא תמכור כלי זיהוי פנים המוניים לממשלות, חברת משחקים מדגימה איך כושלים בחיסול מיזוגניה ומשתמשת אייפון XS תובעת את היצרנית בטענה שלא ידעה שיש לו מגרעת בראש המסך

16.12.2018, 12:18 | ניצן סדן

מעצמה שקטה ומנומסת

אפל הודיעה בסוף השבוע שעבר שתקים מטה חדש בעיר אוסטין בטקסס, בהשקעה של כמיליארד דולר. בנוסף, צפויה החברה להרחיב גם את המטות שלה בסיאטל, לוס אנג'לס וסן דייגו. ההודעה הזו היתה מאוד שקטה, עדינה ומנומסת - כמעט מבוישת; רק לפני חודש חשפה אמזון היכן תקים את המטות החדשים שלה ברעש וצלצולים: כשחיפשה עיר לבנות בה מטה היא ערכה תחרות מתוקשרת, גרמה למדינות להתחנן ולהרעיף עליה הבטחות ומענקים. ההכרזה הועברה בחלקים - תחילה, הדלפות והערכות, בהמשך דיבור על עיר אחת שנבחרה ובסוף שתיים: לונג איילנד שבניו יורק וארלינגטון שבווירג'יניה. כן, גם אפל חיפשה עיר שתיתן לה הנחות, הקלות מס ותמריצים אחרים - אך לא ערכה תחרות פומפוזית או הכרזה מלכותית. למעשה, אפל פרסמה את ההודעה שלה בחצות, כשרוב החוף המזרחי ישן. טים קוק, מנכ"ל החברה, מקפיד על שגרה אחידה של שבע שעות שינה בלילה; כן, גם הבוס הגדול של אפל ישן בזמן ההכרזה ההיא.

ג ג'ף בזוס מאמזון וטים קוק מאפל | צילום: גטי אימג'ס ג

למה הכרזת אפל היתה כה שונה משל אמזון? להערכת הביזנס אינסיידר, ההכרזה ההיא לא נועדה לתפוס את קהל המשקיעים, המשתמשים, או אפילו הרשויות המקומיות. קהל היעד שלה היה אדם אחד: מר דונלד טראמפ. הנשיא שונא את אפל, אבל עדיין מדובר במעצמת טכנולוגיה שהוא לא יתבטא נגדה יותר מדי: הציבור האמריקאי פשוט אוהב אותה יותר מדי, בטח יותר משהוא אוהב את הנשיא. ועדיין, אפל נמצאת במצב רגיש מולו: טים קוק תמך אישית בהילרי קלינטון ואף ארגן אירוע תרומה עבור הקמפיין שלה ב-2016, ובימים שלפני הבחירות אפילו עלו דלף מייל ממנו עלה שקלינטון שקלה להציע לו את תפקיד סגן הנשיאה.

דונלד טראמפ, צילום: איי אף פי דונלד טראמפ | צילום: איי אף פי דונלד טראמפ, צילום: איי אף פי

המציאות הלכה למקום אחר ואל הבית הלבן נכנס טראמפ. הנשיא הביט באפל בעין עקומה, והחברה נאלצה למצוא חן בעיניו; אפל שיתפה פעולה בקידום רפורמת המסים התאגידיים, והצליחה לשכנע את הרפובליקנים לוותר לה על הון עתק שהשאירה בחו"ל. ועתה, צריכה אפל להראות לממשלה שהיא מייצרת כסף בבית; המטה החדש הולך לייצר הרבה משרות, פעילות ולעודד צמיחה בטקסס - והנשיא טראמפ יוכל לזקוף את הצמיחה הזו לזכותו. הוא כבר התחיל, תראו:

בניגוד לאפל, אמזון פחות מוטרדת מהדימוי שלה בעיני השלטון; בעיני הציבור האמריקאי, היא בגדר שירות חיוני. לג'ף בזוס לא אכפת איך מסתכל עליו הנשיא, ומה ינסה לעשות כדי להחליש את החברה. אם אכן יוטלו מגבלות על דואר ארה"ב כפי שאיים טראמפ בעבר, זה יכאב לאמזון, אך היא תתרומם ותסתדר. לאפל יש הרבה מאוד אלטרנטיבות עבור הצרכן האמריקאי, והיא תלויה בייצור בסין. הנשיא מחפש דרכים להסלים את מלחמת הסחר המיותרת שלו עם המעצמה הקומוניסטית, בה מיוצרים כמעט כל מוצרי האלקטרוניקה שנמכרים בארה"ב. מס על חברות טכנולוגיה עשירות יכניס הרבה כסף לקופה הציבורית, אולי אפילו מספיק כדי לבנות את החומה המיותרת ההיא מול מקסיקו. ולכן, תהיה הנהגת אפל שקטה ומנומסת, קואופרטיבית ונוחה עבור השלטון. לפחות עד שייחלש קצת הנשיא - או ימצא דברים אחרים להתעסק בהם. למשל, החקירות נגדו, שצפויות רק להתרחב.  

גוגל לובשת את המסכה האתית

גוגל הודיעה רשמית שלא תמכור את טכנולוגיות זיהוי הפנים שלה לגורמים ממשלתיים, לפחות עד שתגדיר מדיניות שתבטיח שהכלים הללו לא ישמשו לפגיעה באנשים. החברה לא מתכוונת לזיהוי פנים כשאתם מנסים להיכנס לסמארטפון שלכם בלי הקלדת סיסמה, אלא לזיהוי פנים המוני; אלגוריתמים שיודעים מי נמצא בקהל של עשרות אלפי אנשים, ע"ב מצלמות אבטחה בסביבתו. אתם יודעים, כמו שמפעילים ממשלת סין וטיילור סוויפט; כן, הזמרת סרקה פני אנשים ללא ידיעתם בהופעות שלה, כדי לגלות אם בקהל נמצאים סטוקרים. עוד סיבה לא להגיע להופעות שלה (כאילו שהמוזיקה לא היתה מניע מספק).

זיהוי פנים המוני, צילום: רויטרס זיהוי פנים המוני | צילום: רויטרס זיהוי פנים המוני, צילום: רויטרס

מה עומד מאחורי ההכרזה של גוגל? קשה לי להאמין שאתיקה; זו חברה ששותה מידע אישי ממשתמשים וטוענת שהאחריות לפרטיות היא עליהם. לא, הסיבה אחרת: גוגל ניסתה להרגיע את הממשלה האמריקאית כשהמנכ"ל סונדאר פיצ'אי אמר במפורש שגוגל לא מתכננת לחזור לפעול בסין. ההצהרה הזו קצת התנגשה בעובדה שלגוגל יש כבר משרדים שמקדמים את שירותי הפרסום של החברה במדינה, ופועלים בסבסוד השלטון הסיני. זה לא בדיוק מתנגש עם דברי פיצ'אי; גוגל מעולם לא הבטיחה שלא תמכור שום דבר לממשלת סין. אבל העניין האתי תלוי באוויר, ועלול ליפול על ראשה של החברה - מה שלא כל כך כדאי שיקרה לה בתקופה בה מתבשלת חקיקת הגנת מידע פדרלית, ויש יותר ויותר קולות שקוראים לשים קולר רגולטורי על החברה הזאת.

סונדאר פיצ סונדאר פיצ'אי מעיד בבית הנבחרים האמריקאי | צילום: מתוך שידור חי של ועדת המשפט של הקונגרס האמריקאי סונדאר פיצ

סוגיית האתיקה חשובה מאוד לגוגל, ולא רק כלפי חוץ. העובדים שלה הרימו פעולות מחאה נגד שיתוף הפעולה שלה עם הפנטגון ואפילו התפטרו בגללו; אותו פרויקט נועד להעניק לכלי טיס בלתי מאוישים יכולות טובות יותר באיתור בלתי מעורבים - אך גרר זעם עצום בקרב העובדים בשל מה שווינט סרף, מאבות האינטרנט ואוונג'ליסט גוגל, הגדיר כאי הבנה והיעדר שקיפות. הפרויקט בוטל בלחץ פנימי, מה שהראה לעולם שאנשי גוגל יש קווים אדומים. ולכן, חשוב לחברה להרגיע כל חשש אפשרי - ממשלתי, ציבורי, ופנימי. אבל שלא תטעו: אם תהיה לחברה אפשרות לעשות כסף בסין - גם אם מדובר בהתפשרות על הערכים שהיא מנסה להציג - היא תתפוס אותה בשתי ידיים.

קצרצרים

1. תביעה מטופשת במיוחד הוגשה נגד אפל: קורטני דיוויס, משתמשת אמריקאית, טענה שהחברה עבדה עליה משום שבכל פרסומיה קשה לראות שלדגמי האייפון האחרונים יש מגרעת בראש המסך. יש בזה היגיון: התמונות שהציגה החברה באמת לא מדגישה אותה. אז כדי לא לדעת שיש לטלפון מגרעת צריך רק להתעלם מכל הפרסומים בכל כלי התקשורת בכל העולם במשך שנה שלמה (המגרעת הופיעה באייפון X של 2017, כן?) לא לראות אייפון בחנויות או בידי אנשים וממש להקפיד על זה. לפי התביעה, גם המפרט הטכני אינו אמיתי: בניכוי המגרעת, גודל המסך באייפון XS הוא כ-5.68 אינץ' ולא 5.8 אינץ'. התובעת ביקשה להפוך את התביעה לייצוגית ובין המשפט בקליפורניה שוקל זאת. אני מקווה שהשופט יזרוק את דיוויס מכל המדרגות; אני יודע שאמריקאים אוהבים לתבוע זה את זה, אבל יש גבול.

רואים מגרעת? גם אני לא. אבל יודעים שהיא שם, נכון? רואים מגרעת? גם אני לא. אבל יודעים שהיא שם, נכון? רואים מגרעת? גם אני לא. אבל יודעים שהיא שם, נכון?

2. הנהלת אפליקציית סיגנל הודיעה שלא תוכל לציית לחוק האוסטרלי החדש, שמחייב הענקת גישה ליישומי צ'ט מוצפנים. לדברי החברה, אין לה גישה לפרטים ולמידע של המשתמשים, ושכל הרעיון של צ'ט פרטי מוצפן הוא עניין הפרטיות. החוק האוסטרלי הוגדר בצורה רחבה מאוד, שעלולה לסכן חירויות גולשים ולפתוח בעתיד פתח לצנזורת רשת בלתי סבירה. סיגנל תהיה חשופה לקנס של עד 7.3 מיליון דולר - לא כסף קטן עבורה. לא מן הנמנע שיהיה על החברה לסגור את פעילותה באוסטרליה, לפחות רשמית; ישנם די כלי גלישה שעוקפים חסימות, והמשתמשים יוכלו להגיע אליה אם יחפצו בכך.

3. מדוע עדיין יש הטרדות מיניות ובריונות נגד נשים בארגונים? בגלל שחברות סוגרות תלונות בשקט והתקריות לא מגיעות למשטרה, ושמנהלים מגעילים לא נענשים. חברת Riot Games, מפתחת כותר Legue of Legends הפופולרי שמכניס לה הון, סיפקה לנו את הדוגמה האחרונה לכך בסוף השבוע האחרון. ההנהלה הנהיגה מדיניות מיזוגנית, מחלישה ומקטינה כלפי נשים, וספגה על כך ביקורת לא מבוטלת לפני שלושה חודשים. בין השאר, נטען שסמנכ"ל התפעול מסתובב חופשי ונוגע בעובדות. מה עשתה Riot? כלומר, חוץ מלהתעלם במשך שלושה חודשים? השעתה את סמנכ"ל השיווק המבחיל לחודשיים ללא תשלום. בנוסף, יקבל הדרכה בנושא הטרדות מיניות. אני מרחם על מי שצריך לעבוד תחת מנהל שלא יודע אם מותר או אסור לשלוח ידיים לאנשים, ובז לחברה שמעסיקה אחד כזה כשהיא יודעת בדיוק איזה מין אדם הוא.

תגיות