אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
למוטי בן-משה עדיף לוותר על רכישת אפריקה ישראל צילום: עמית שעל

דעה

למוטי בן-משה עדיף לוותר על רכישת אפריקה ישראל

גיוס של 800 מיליון שקל, הדרוש להשלמת העסקה לרכישת אפריקה, הולך ונהיה בלתי אפשרי לאחר שתשואות אג"ח ד' של אלון רבוע כחול נסקו ל־7.8%. בתנאים האלה מוטב לבן־משה לוותר על ההרפתקה, שעלולה לסבך אותו

18.12.2018, 07:23 | גולן חזני

לחצו כאן לערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט

השערוריה החמורה ביותר סביב אירועי אפריקה ישראל בשנה האחרונה היא מעורבותו של מוטי בן־משה בהתנהלות הקבוצה, אף שלא השלים את העסקה לרכישתה. זאת מתחת לאפם של מחזיקי האג"ח, בידיעתם, ואף שנציגותם שלחה מכתבים בעניין לדירקטוריון.

קראו עוד בכלכליסט

כבר במאי, טרם נחתמה העסקה עם בן־משה ואושרה על ידי מחזיקי האג"ח, עלתה בעיית מעורבותו. נציגות המחזיקים, באמצעות עוה"ד גיא גיסין ואופיר נאור, שיגרה מכתב לדירקטורים בחברה והבהירה: "אין לתת לבן־משה כל פרט נוסף על החברות, נכסיהן ופעילותן, אין לאפשר לו להיכנס למשרדי החברה או לנכסיה, או להתערב בהחלטות עסקיות שלה". המכתב נשלח אחרי שהשופט איתן אורנשטיין קיבל הודעה מבן־משה כי אין בכוונתו להשלים את ההסדר אם לא תיפתר סוגיית תשלום של 70 מיליון שקל לרשויות המס. הנאמנים הוסיפו: "לידיעתנו, מידע בהיקף עצום הועבר לבן־משה ולנציגיו, אף שמעולם לא היה לו מעמד רשמי בחברה".

מוטי בן משה, צילום: אוראל כהן מוטי בן משה | צילום: אוראל כהן מוטי בן משה, צילום: אוראל כהן

ביולי האחרון נחתמה העסקה, ונקבע כי התנאים המתלים יתמלאו עד 15 בנובמבר. המועד הוארך ל־15 בדצמבר, יום חמישי האחרון, אך אישורי ההגבלים העסקיים של הרשויות בסרביה, צ'כיה ופולין לא התקבלו, ולמעשה מחזיקי האג"ח רשאים כרגע לסגת מהמכירה.

העובדה שהחברה לא בשליטתו לא הפריעה לבן־משה למנות באוגוסט את אורן הוד, מנכ"ל אפריקה מגורים, אחת החברות שרכש, למנכ"ל אלון רבוע כחול — חברת האחזקות שלו. המינוי הותנה בהשלמת ההסדר לרכישת אפריקה, אבל הוד החל לשבת במשרדי אלון רבוע כחול ולעבוד בחפיפה עם המנכ"ל היוצא זאב שטיין, ובמקביל המשיך לכהן כמנכ"ל אפריקה מגורים. מצב בעייתי. בנוסף, מנהלי החברות־הבנות של אפריקה עומדים בקשר רציף עם בן־משה, שנחשף למידע רב.

המחזיקים באפריקה העדיפו בהצבעתם לפני שנה את הצעתו של בן־משה על זו של נתי סיידוף, אף שמרכיב המזומן של האחרון היה גדול יותר. חלפה שנה והעסקה לא הושלמה. את סוגיית המס פתרו בסופו של דבר המחזיקים, שלקחו על עצמם תשלום של 30 מיליון שקל מהקנס.

ביולי נחתמה סוף סוף העסקה, אך עבור נכסים ב־2.3 מיליארד שקל נדרש בן־משה להעמיד תשלום זעום: להזרים 150 מיליון שקל לקופת אלון רבוע כחול ביום השלמת העסקה ונכסים בשווי כ־200 מיליון שקל - אחזקותיו הפרטיות בתחנת הכוח IPM בבאר טוביה בשווי 100 מיליון שקל, וסימנים מסחריים של דור אלון ואלונית. האחרונים נתפסו כבדיחה בעיני הנושים, שכן בן־משה עצמו העריך את שוויים ב־75 מיליון שקל. 135 מיליון שקל נוספים העביר בן־משה לאפריקה השקעות.

בן־משה במצב של נוחי

בן־משה ידע ליהנות מרוח גבית בשוק כשזינב בנוחי דנקנר ורכש עם אדוארדו אלשטיין את אי.די.בי ב־2014. היום מצבו כמו של דנקנר אז. השוק מריח מצוקה, והמוסדיים לא מגלים כלפיו אהדה יתרה, גם לא אלה שהצביעו בעדו. גופים כמו הראל, פסגות, איילים ומיטב דש מתנערים ממנו. מחזיקי האג"ח החלו לגשש השבוע אצל גורמים שמתעניינים ברכישת אפריקה, ויש לא מעט.

הסנטימנט השלילי בשוק כלפי בן־משה מתבטא בתשואות האג"ח הממריאות. אג"ח ד' הארוכה של אלון רבוע כחול ירדו אתמול זה יום תשיעי ברציפות לתשואה של 7.8%. אג"ח ה', שעבורה גייס בן־משה רק לפני כחודש 300 מיליון שקל בריבית של 4%, נסחרת בתשואה ברוטו של 6.5%. אפילו האג"ח של רבוע נדל"ן יורדות ל־3.5%.

בן־משה פנה שלשום לנציגות במכתב, שבו האריך חד־צדדית את מועד התנאים המתלים לסוף ינואר; במקביל טען כי עסקת אפריקה נכסים מנותקת מרכישת אפריקה השקעות. זוהי הכרזת מלחמה.

המחזיקים מיהרו להשיב ובכתבי הצבעה שפרסמו אתמול הם נדרשים להצביע אם בן־משה יידרש להגדיל את הפיקדון שהעמיד לרכישה מ־90 מיליון שקל ל־130 מיליון שקל ולשלם ריבית של 15 מיליון שקל. פגישה שנקבעה לאתמול ב־19:00 בוטלה על ידי בן־משה, שאמר כי יקיים אותה רק אחרי פרסום תוצאות ההצבעה. המחזיקים מציגים קו אגרסיבי, ואם יתמכו בהגדלה הזו, העסקה קרובה יותר לפיצוץ מאשר להשלמה.

משמעות הבקשה של בן־משה להארכת התנאים היא שהשלמת העסקה תידחה לסוף פברואר, ועבור החודשיים האלה הוא יידרש ל־20 מיליון שקל ריבית. אין סיכוי שהמחזיקים יסכימו לדחייה כה ארוכה, בטח לא בלי ריבית.

בן־משה אמנם חובב מינוף, אבל בתשואה של 7%–8% הגיוס נהפך לא כדאי. השחקנים שמבינים זאת מוכרים את האג"ח, וכניסה למערבולת בתנאי שוק קשים תעמיד את כדאיות העסקה בספק מבחינת בן־משה.

גובר הרושם שעסקת אפריקה היא הרפתקה הגדולה על בן־משה. השילוב של שוק חלש, סגירת פעילות האנרגיה בבריטניה והיעדר האישורים הרגולטוריים מעניקים לו פתח מילוט מהעסקה. נראה כי הסיכון גדול מהסיכוי. גם אם יצליח לגייס את 800 מיליון השקלים הדרושים לו, בריבית של 8%–9%, יצטרך בן־משה לפרוע את החוב, וספק אם תזרים המזומנים של אפריקה יספק לאלון רבוע כחול את ההחזר הדרוש לפירעון. מוטב לבן־משה לא לקפוץ מעל הפופיק ולוותר. הוא הוכיח עצמו כמי שיודע לעצור דימומים: כשיצא מאי.די.בי בהפסד של 500 מיליון שקל וגם כשוויתר על החברה בבריטניה, שבה השקיע 105 מיליון יורו. אובדן הפיקדון שהעמיד, 90 מיליון שקל, עשוי להתברר כצעד הנכון אל מול הפסד גדול הרבה יותר.

מנאמני האג"ח נמסר: "לאורך המגעים לאישור הסדר נושים, פעלה אפריקה באמצעות נושאי המשרה בה. הנאמנים הפנו את תשומת לבה להקפדה על עצמאותה ולהימנע מהכנסת הרוכשת או מי מטעמה לעמדות ניהול או אחריות".

בן־משה: "נחוש להשלים"

מטעם בן־משה נמסר: "בן־משה נחוש להשלים את עסקת אפריקה ישראל. את השיחות ננהל עם חברי הנציגות. ההחלטות בכל חברות הקבוצה מתקבלות בידי האורגנים המוסמכים בה. בן־משה ונציגיו מיודעים בהחלטות עם השפעה ארוכת טווח. אורן הוד מעולם לא יועד בידי בן־משה להיות מנכ"ל אפריקה נכסים. רק באחרונה מונה אבי ברזילי למנכ"ל אפריקה נכסים, ובן־משה רוחש לו הערכה. לגבי המזומן בעסקה, הזרמות המזומן גבוהות לאין שיעור מהסכומים שצוינו, וכפי שמפורט בהסדר".

תגיות