אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפתרון הנבחן לקיצוץ בפנסיות: משיכת כל הסכום בבת אחת צילומים: עמית שעל, אלכס קולומויסקי

בלעדי לכלכליסט

הפתרון הנבחן לקיצוץ בפנסיות: משיכת כל הסכום בבת אחת

הממונה על שוק ההון מעוניין למנוע את הפגיעה בחוסכי הקרנות הוותיקות שיפרשו לגמלאות עד יוני בשל אי־העלאת גיל הפרישה לנשים. שוקל לאפשר להם למשוך את כספם כסכום חד־פעמי ולחמוק מקיצוץ של כ־1,000 שקל בשנה בקצבאות

19.12.2018, 06:44 | רחלי בינדמן

הממונה הטרי על שוק ההון ד"ר משה ברקת בוחן לאפשר למאות חוסכים בקרנות הוותיקות שיפרשו לגמלאות עד יוני 2019 למשוך את כספם כסכום חד־פעמי ובכך לחמוק מהקיצוץ הצפוי של כ־1,000 שקל בשנה בקצבאות, כך נודע ל"כלכליסט". החלטה כזו עלולה להיתפס כאפליה מול יתר החוסכים והפנסיונרים ולהעמיק את הגירעון בקרנות.

גירעון של 5 מיליארד שקל

 

הקיצוץ הצפוי בקצבאות הפנסיה של החוסכים בקרנות הפנסיה הוותיקות – עמיתים – המנוהלות על ידי המנהל המיוחד מטעם המדינה יואב בן אור, צפוי להיכנס לתוקף ביוני ולחתוך כ־1,000 שקל בשנה מקצבאותיהם של 285 אלף פנסיונרים ובעתיד של עוד 131 אלף חוסכים פעילים (ועוד 766 אלף חוסכים לא פעילים) בקרנות לכשיפרשו.

הקיצוץ מקורו בגירעון אקטוארי שאליו נקלעו הקרנות הוותיקות שהולאמו בשנות התשעים על ידי המדינה לאחר שנקלעו לגירעונות כבדים, כתוצאה מעיכוב בהעלאת גיל הפרישה לנשים מ־62 ל־64 שהקרנות הסתמכו עליה בתמחור העלויות הצפוי להן. כל עוד הנשים ממשיכות לפרוש בגיל 62 הן זכאיות לתשלום קצבה פנסיונית למשך שנתיים נוספות, דבר שבהנחות היסוד של הקרן היה אמור להסתיים השנה. הגירעון שנוצר עומד על כ־5 מיליארד שקל והעלות שלו – במידה שלא היה מתבצע הקיצוץ – היתה עומדת על כ־250 מיליון שקל בשנה, שכמובן המדינה לא מוכנה לממן.

הממונה שקדמה לברקת, דורית סלינגר, הקפיאה את הקיצוץ עד ליוני אף שמנגנון האיזון האקטוארי של הקרנות כבר הופעל בדו"חות הרבעון השני של 2018. הסיבה לדחייה היא לאפשר למקבלי ההחלטות באוצר ובכנסת לחפש פתרון שישלב בין העלאת גיל הפרישה לנשים לבין אפשרות לתקציב שיממן את העלות הנוספת לקרנות הפנסיה בשל אי־העלאת גיל הפרישה.

האיזון האקטוארי בקרנות הופעל כבר למרות הדחייה ביישום שלו כדי למנוע ממבוטחים למשוך את כספם כבר עכשיו במשיכה הונית (משיכה של הסכום הכולל במזומן במקום לקבל קצבה חודשית) ובכך לחמוק מהקיצוץ בקצבאותיהם. מדובר בחוסכים שצפויים להגיע לגיל פרישה בין ספטמבר ליוני הבא (מועד הפעלת הקיצוץ) ועלולים לבקש למשוך את הכסף כסכום הוני במקום כקצבה חודשית. לכאורה משיכה כזו כרוכה בתשלום מס, אך כשמדובר בסכומים נמוכים, מדובר בעלות שולית והמשיכה ההונית תאפשר לחמוק מהקיצוץ כאמור ששווה ערך ל־1.26% מהסכום שמושך במזומן. לפי הערכות, יש מאות חוסכים כאלה שאם ימשכו את כספם מבלי לספוג את הקיצוץ יסבו לקרנות הוותיקות נזק של כ־2–3 מיליון שקל שמצדו כמובן היה מגולגל על יתר החוסכים שהקיצוץ שלהם היה מעמיק הגם שבהיקף קטן. לכן הוחלט כי חוסכים שינסו לעשות זאת יספגו את הקיצוץ מיידית.

מימין: המנהל המיוחד של עמיתים יואב בן אור והממונה על שוק ההון משה ברקת, צילומים: עמית שעל, אלכס קולומויסקי מימין: המנהל המיוחד של עמיתים יואב בן אור והממונה על שוק ההון משה ברקת | צילומים: עמית שעל, אלכס קולומויסקי מימין: המנהל המיוחד של עמיתים יואב בן אור והממונה על שוק ההון משה ברקת, צילומים: עמית שעל, אלכס קולומויסקי

אלא שכעת ברקת בוחן לאפשר לאותם חוסכים שפורשים השנה למשוך את כספם כסכום חד־פעמי מבלי לספוג את הקיצוץ, אך לפני שיקבל החלטה בעניין, הוא בוחן את ההשלכות של החלטה כזו.

אחד החששות ממהלך כזה הוא שניתן יהיה לתקוף אותו ברמה המשפטית שכן מתן אפשרות לאותם חוסכים לחמוק מהקיצוץ שעליו כבר הוכרז עלול להיות מהלך לא חוקתי ולהוות אפליה אסורה לעומת יתר החוסכים – אלו שכבר פרשו ובחרו במשיכה קצבתית ואלו שפורשים רק לאחר יוני 2019.

כחלון מתנגד לקיצוץ

 

שר האוצר משה כחלון צייץ בטוויטר בסוכות האחרון כי לא יאפשר את הקיצוץ בקצבאות הפנסיונרים של עמיתים אך לא ממש הסביר כיצד, בוודאי כאשר עדיין יש מחלוקות סביב העלאת גיל הפרישה.

כפי שנחשף ב"כלכליסט", באוצר וברשות שוק ההון שקלו פתרון לבעיה דרך קביעה שחוסכים שתקוצץ להם הקצבה יפוצו בהמשך רטרואקטיבית אם יעלה גיל הפרישה בהמשך, ובעקבותיו יבוטלו הגירעון והצורך בקיצוץ.

ברקת הספיק לעלות לכותרות לא מעט בחודשים הספורים שבהם הוא מכהן בתפקיד, כשהאחרונות שבהן היו כשזימן למשרדו לשיחת נזיפה את שלמה אליהו, בעל השליטה בחברת הביטוח מגדל.

מרשות שוק ההון לא נמסרה תגובה.

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
אם כל הכאב גיל הפרישה לנשים חיב לעלות
נשים עוברות היום את ה80 ומסיבות פוליטיות וחוסר הבנה העלאת גיל הפרישה מתעכב אין יש מאין אם צריך לשלם עוד שנתים כי הם חיות יותר אז שום קסם לא יצור את הכסף זו האמת הכואבת נתחיל עם עובדי צארון לבן ולאחר מכן במקצועות שויקים ויפה שעה אחת קודם כי גם ביטוח לאומי הולך להיות בבעיה
הברבור הירוק  |  22.12.18
6.
כמה ציניות ופופוליזם
ההצעה הזו היא בניגוד גמור לכל המדיניות האחראית של הממשלה בשנים האחרונות בתחום הפנסיה, ששיאה בחקיקת חוק פנסיה חובה. עכשיו, כדי להמנע מהחלטה נכונה אך לא פופולרית: העלאת גיל הפרישה לנשים או קיצוץ הפנסיות בגובה הגירעון, מציעים לאפשר לפנסיונרים למשוך את כספם באופן חד פעמי במקום לקבל קצבה שתבטיח את קיומם עד לסוף חייהם. עידוד להתנהגות כלכלית לא אחראית, ופתח לניצול לרעה של קשישים ע״י סביבתם שעשויה לפעול לרשת אותם עוד בחיים. כתוצאה המדינה תצטרך להגדיל את קצבאות השלמת הכנסה לקשישים כשיגיעו לפת לחם.
יואב  |  22.12.18
5.
לא מספיק ששלמנו כל שנות העבודה עבור הפנסיה הצוברת הזאת,עכשיו עולים רעיונות מטורללים
יושבים אנשים שבחודש מרוויחים את הפנסיה השנתית שלי ומעלים רעיונות שרק יזיקו לי ולחברי במקום לפתור את בעיית חוסר של הקרנות. מיליארדים לחרדים ולמתנחלים יש לכם, מיליארדים להסכמים הזויים של עובדי חברת החשמל ונמלי הים - יש לכם. אז תוציאו כמה מאות מיליונים לטובת אנשים ששלמו עבור הפנסיות שלהם במשך עשרות שנים וכך עשו המעבידים שלהם. לא המבוטחים יצרו את הגרעונות אלא מנהלים כושלים.
מנחם  |  20.12.18
3.
אי צדק בעניין הפנסיות.
למה לאזרחים שחסכו כול החיים לפנסיה צריך לקצץ בקיצבה? למה לא מקצצים ל מקבלי פנסיות תקציביות? מה יש להם דם כחול? בעלי פנסיות תקציביות לא יפרישו כספים לפנסיות בכלל. גם נהנים מכל העולמות. גם יוצאים לפנסיה מוקדמת וגם לא מפחדים שיקצצו להם בפנסיות. אם קרנות פנסיה נמצאות בקשיים מדינה צריכה להזרים כספים ולדרוש התיעלות. אותו דבר לגבי ביטוחי מנהלים שרווחים שלהם קשורים לבורסה. כולנו אזרחים שווים. לגבי גיל פרישה לנשים מ62 ל64 צריך לבנות רשת ביטחון תעסוקתי לנשים שיבטיח להם תעסוקה בגיל 62 עד64.
דור ג  |  19.12.18
לכל התגובות