אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אבי שמחון: "כשקוטג' עולה 5.5 שקלים אין בסיס למחאת המחירים" צילום: אוראל כהן

ראיון כלכליסט

אבי שמחון: "כשקוטג' עולה 5.5 שקלים אין בסיס למחאת המחירים"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה סבור שכדאי לכל הצדדים לפתוח את חוזה הגז ועוקץ את כחלון: "הרפורמה בחברת החשמל לא טובה"

20.12.2018, 06:49 | אדריאן פילוט

"אני לא מכיר את האנשים האלו, אנשי המחאה הנוכחית, ולא יודע מהיכן הם באים. אבל אני יודע שב־2011 היה בסיס אמיתי למחאה חברתית. למרות שעבדתי אצל שר האוצר דאז יובל שטייניץ, תמכתי בה. היום, לעומת זאת, אין למחאה הזו בסיס", כך אומר ל"כלכליסט" פרופ' אבי שמחון, יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה וממקורבי ראש הממשלה בנימין נתניהו.

"אז שכר המינימום היה 3,500 שקל וקוטג' עלה כמעט 8 שקלים. היום שכר המינימום הוא 5,300 שקל וקוטג' עולה 5.5 שקלים", ממשיך שמחון. "אז יכול להיות שאנשים מזהים איום של העלאת מחירים ויוצאים להפגין. אני, ככלכלן ואיש מקצוע, חש כי אין לזה צידוק והציבור מסכים איתי כי עובדה שהוא לא ממהר לצאת לרחובות".

קראו עוד בכלכליסט

פרופ פרופ' אבי שמחון. על העלאת מסים אפשרית: "יש לנו כריות ביטחון מצוינות. הדבר האחרון שצריכים לעשות זה להעלות מסים ואני בטוח שגם לא תהיה העלאה כזו" | צילום: אלכס קולומויסקי פרופ

אם אין למחאה צידוק, למה שר האוצר מקים ועדה לבחינת יוקר המחייה?

"מדוע שר האוצר החליט כעת להתייעץ עם ירון זליכה היא שאלה שאתה צריך להפנות לשר האוצר – לא אליי. לא אנחנו, ולבטח לא ראש הממשלה, התחלנו אתמול לבדוק מדוע המוצרים במשק יקרים ומה עושים כדי להוזיל אותם".

אבל משהו קרה עכשיו, יש התפרצות מחירים.

"אני לא רואה שום התפרצות. היה חשש מסוים שעוררה הידיעה שמחירי החשמל יעלו בכ־8% ושאסם גם תעלה מחירים. החשש הזה התפוגג כי שר האוצר התחייב שלא תהיה עלייה כזו בחשמל והיא תהיה הרבה יותר נמוכה".

למיטב ידיעתי מי שמחליט על השינויים במחיר החשמל הוא יו''ר רשות החשמל אסף אילת.

"אילת מחליט על בסיס נתונים שהוא מקבל ואני משוכנע שבסוף שר האוצר יידע להביא אותו להחליט שהעלאת מחיר החשמל תהיה נמוכה בהרבה. אני גם מבטיח שהעלאה תהיה נמוכה בהרבה מזו שפורסמה".

"חוכמה בדיעבד"

אולי לא היינו מגיעים לנקודה הזאת אילולא הרפורמה בחברת החשמל שכחלון ומנכ"ל משרדו שי באב"ד קידמו?

"הרפורמה הזו לא היתה מספיק טובה. מאוד חשוב היה להפריד את מגזר הייצור ממגזר החלוקה ולא נכון להותיר את שתי הזרועות ביחד. זה יוצר ניגוד אינטרסים. רציתי לראות הפרדה".

מה דעתך על חוזה הגז, הוא לא היה טעות?

"בדיעבד אנו מבינים שהחוזה לא היה טוב אבל זו חוכמה בדיעבד – שזאת לא חוכמה. מה ניתן לעשות? חוזה הוא חוזה, אבל בגלל שהוא צריך להיפתח ב־2021, יש אינטרס לשני הצדדים להסכים לא להמתין עד אז. ב־2021 תהיה סכנה לשני הצדדים ולשני הכיוונים: חברות הגז עומדות בפני סכנה שמחיר הגז יצנח עוד יותר ואז יקבלו על החלק השני של החוזה סכום נמוך מאוד; מאידך, חברת החשמל עומדת בפני סיכון שמחירי הגז יעלו. לכן, גם אם תאריך הפתיחה הפורמלית הוא עוד שנה וחצי, הן יכולות עכשיו לשבת ביחד ולהקדים את הפתיחה. בכל מקרה זו שאלה עסקית ולממשלה אסור להתערב".

"הקופה לא ריקה"

בנוגע לעליות המחירים, האם האיומים שהושמעו כלפי אסם הובילו להתקפלות שלה?

"מה שאיים על אסם זה בטוח לא ירון זליכה ואפילו לא שר האוצר אלא תחושת הציבור שקורה פה משהו לא נכון. חברות עסקיות תלויות בצרכנים ואם הם לא ירצו לקנות את המוצר שלהן – הן לא יתקיימו".

פקידי אגף תקציבים, בנק ישראל ואפילו ב־OECD מדברים על בעיה תקציבית אמיתית כעת. כולם מסכימים שיש צורך ב־2019 בהעלאת מסים או קיצוץ תקציבי. הקופה התרוקנה.

"הקופה לא ריקה. אנו מגיעים לסוף 2018 עם יחס חוב תוצר מהנמוכים במערב – בניגוד למגמה – וזה מה שחשוב ולא מה שהוצאת בחודש האחרון. אי אפשר להאשים את הממשלה הזאת בהתנהגות לא אחראית – נהפוך הוא. 2019 עוד לא התחילה ואני לא רואה בעיות, לבטח לא בהייטק שהוא מנוע הצמיחה של המשק. יש איומים כמו שוק המניות האמריקאי שנמצא בתהליך של תיקון משמעותי. אבל יש לנו כריות ביטחון מצוינות. הדבר האחרון שצריכים לעשות זה להעלות מסים ואני בטוח שלא תהיה העלאת מסים. אני מאמין שגם לא נזדקק לקיצוצים בתקציב".

תגיות