אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הדיל למסמוס חוק הגיוס צילום: אייל בסון

הדיל למסמוס חוק הגיוס

היוזמה החדשה שמקדמים חברי הכנסת של הליכוד והמפלגות החרדיות במטרה לעכב את פירוק הקואליציה היא צפצוף בוטה על בג"ץ: לא יחוקק חוק גיוס חדש עד אמצע ינואר ובה בעת לא יינקטו פעולות נמרצות לגיוס חרדים לצה"ל

20.12.2018, 09:36 | צבי זרחיה

במטרה לדחות את הבחירות, ולשלוט בצורה מיטבית במועדן, גורמים בכירים בקואליציה ובסיעות החרדיות גיבשו הסכמה שתדרוס את האולטימטום שהציב בג"צ לחקיקת חוק גיוס חדש, כך נודע ל"כלכליסט". לפי ההצעה, גם כשתפוג, באמצע החודש הבא, האורכה שנתן בג"ץ לחקיקת חוק גיוס חדש - לא יחוקק חוק כזה, כדי למנוע פרישה של יהדות התורה מהממשלה שתוביל אוטומטית לבחירות. בה בעת, המדינה לא תפעל לגיוס חרדים לצה"ל.

סגן שר הבריאות, יעקב ליצמן. חוק גיוס חדש יגרום לפרישתו, צילום: אמיל סלמן, הארץ סגן שר הבריאות, יעקב ליצמן. חוק גיוס חדש יגרום לפרישתו | צילום: אמיל סלמן, הארץ סגן שר הבריאות, יעקב ליצמן. חוק גיוס חדש יגרום לפרישתו, צילום: אמיל סלמן, הארץ

על פי ההסכמה, שמשמעותה צפצוף על החלטות בג"ץ, הממשלה תודיע שנבצר ממנה לחוקק חוק גיוס חדש. אם בג"ץ לא יעניק אורכה נוספת, לא יהיה חוק גיוס תקף, כך שבאופן תיאורטי - יש לגייס את כלל החרדים לשורות צה"ל. מובן שמהלך כזה לא יצא לפועל, כך שהלכה למעשה תמשיך הממשלה להתנהל על פי חוק שתוקפו פג, בניגוד, כאמור, להחלטת בג"צ. בכנסת אומרים כי מצב כזה כבר התרחש בעבר, כאשר חוק גיוס נפסל על ידי בג"ץ, וחוק גיוס חדש נחקק רק שנה וחצי לאחר מכן.

בג"ץ קוצב את הזמן

במקרה הנוכחי, פסל בג"ץ את חוק הגיוס הקיים ביולי 2017 ואפשר לממשלה לחוקק חוק חדש עד ספטמבר 2018. הממשלה לא עמדה במועד וכבר ביקשה שתי דחיות. בתחילה ביקשה המדינה אורכה עד אפריל 2019, אך בג"ץ העניק לה רק 3 חודשים עד תחילת דצמבר 2018. בתחילת החודש פנתה שוב הממשלה לבג"ץ וביקשה אורכה עד אפריל 2019, אלא שנשיאת בית המשפט העליון השופטת אסתר חיות, העניקה למדינה אורכה של חודש וחצי בלבד, כלומר עד אמצע ינואר 2019.

לשרוד עד יום העצמאות

סגן שר הבריאות ח"כ יעקב ליצמן (אגודת ישראל) כבר הודיע שיפרוש מהקואליציה אם יחוקק חוק הגיוס שהוגש על ידי שר הביטחון הקודם אביגדור ליברמן (ישראל ביתנו). גורמים באגודת ישראל אישרו אמש ל"כלכליסט" כי החלטת מועצת גדולי התורה לפרוש מהממשלה במקרה של חקיקת החוק - לא השתנתה. במקרה כזה, לקואליציה המונה 61 חברי כנסת לא יהיה רוב בכנסת והבחירות יוקדמו.

מאחר שנתניהו אינו מעוניין להקדים את הבחירות, בוודאי שלא על רקע חוק הגיוס, גוברת ההערכה בקואליציה שלא ניתן כעת, בשל הנסיבות הפוליטיות לחוקק חוק גיוס חדש, ועל כן, המדינה תודיע לבג"ץ שאין באפשרותה לעשות כן.

נתניהו יכול לחוקק את החוק בתמיכת יש עתיד וישראל ביתנו אבל הוא לא מעוניין לעשות כן מחשש לפירוק הקואליציה. נתניהו אינו מעוניין להקדים את הבחירות שמיועדות להיערך בנובמבר 2019, וודאי שלא לקיימן לפני חודש מאי. אם הממשלה תשרוד עד ה-20 בינואר 2019, 5 ימים לאחר סיום האורכה של בג"ץ, יערכו הבחירות בתחילת מאי 2019, לכל המוקדם. אבל מאחר שבמאי חל חודש הרמאדן אזי לכל המוקדם הבחירות יערכו ביוני 2019, כשבועיים לאחר חגיגות העצמאות שבהן יככב נתניהו בטקסים ממלכתיים כראש ממשלה וכשר ביטחון.

תגיות