ענקיות הטכנולוגיה מחקו טריליון דולר מאז השיא בקיץ
השערוריות בחברות הטכנולוגיה משכו את נאסד"ק לנפילה של 22% מאז השיא באוגוסט. הצניחה בפריגו מאיימת לעכב את הפתיחה בת"א
הירידות בוול סטריט חתמו את השבוע הקשה ביותר, במונחי ירידות שערים, מאז המשבר הפיננסי של 2008. מדד נאסד"ק מוטה הטכנולוגיות נכנס רשמית לטריטוריה דובית, לאחר שנפל בסיכום שבועי בכ־8.4%, ירידה של כ־22% מהשיא שרשם בסוף אוגוסט. בסך הכל מחקו מניות הטכנולוגיה המובילות פייסבוק, אמזון, אפל, נטפליקס וגוגל (FAANG) כטריליון דולר מאז השיא בחודשי הקיץ. דאו ג'ונס איבד כ־6.9% בסיכום שבועי בשעה ש־S&P 500 איבד 7.1% ונגע בשפל שנתי של 2,408 נקודות. גם מחיר הנפט נפל בשישי ב־1% למחיר של 45.42 דולרים לחבית.
חברות הטכנולוגיה הגדולות סיכמו את החודש בירידות שערים בשיעורים של בין 3.6% ל־12.5%. השבוע האחרון לא היה קל עבורן וכמעט כל אחת מחברות הענק נאלצה להתמודד עם משבר לא פשוט שהגביר את היחס השלילי של משקיעים כלפיהן.
שערוריות בצרורות
ההסתבכות הגדולה ביותר היתה של פייסבוק. ברביעי פרסם "הניו יורק טיימס" תחקיר נרחב על הקשרים של הרשת החברתית עם חברות טכנולוגיה אחרות, שלפיו היא העניקה להן גישה לכאורה למידע אישי של משתמשים. התחקיר לא היה מדויק לחלוטין, ובפרט החשיפה המרכזית שלפיה פייסבוק העניקה לנטפליקס ולספוטיפיי גישה למסרים אישיים של משתמשים. בפועל, מדובר היה במתן הרשאות גישה לאפליקציות של חברות אלו, שאפשרה למשתמשים לשלוח דרכן מסרים אישיים לחברי פייסבוק, והיתה נתונה לשליטתו המלאה של המשתמש.
אלא שפרט זה לא שינה יותר מדי והסברי החברה לא סייעו לה. הזעם היה גדול מכדי שאפשר יהיה להרגיע אותו, עדות לשינוי מסיבי בסנטימנט הציבורי כלפי פייסבוק. אחרי שנה של שערוריות הציבור כבר לא מוכן לתת לפייסבוק ליהנות מהספק.
אפל בינתיים מתמודדת עם משבר מסוג אחד. משתמשיה דווקא די מרוצים ממנה ומשירותיה. הבעיה שלה היא עם הציבור שלא משתמש במוצריה, ובפרט תושבי הודו שאפל משתוקקת להפוך ללקוחות נאמנים. בשנתיים האחרונות השקיעה אפל מאמצים ניכרים בטיפוח השוק ההודי, אך דיווח השבוע ב"וול סטריט ג'ורנל" הזכיר שלא ממש היו לה הצלחות שם. אף ששוק הסמארטפונים ההודי בצמיחה מואצת, מכירות האייפון שם ירדו השנה ב־40% ונתח השוק של אפל נחתך בחצי ל־1%. הכנסות אפל במדינה הן רק חצי משהיא קיוותה לרשום.
במקביל, אפל ספגה מספר מכות במאבק הפטנטים שמנהל נגדה יצרנית השבבים קוואלקום. זו זכתה למספר פסיקות מבתי משפט שאוסרות על מכירת דגמי אייפון ישנים בסין ובחלקים מגרמניה. ומעל כל זאת מעיבים הדיווחים העונתיים על מכירות חלשות מהצפוי של דגמי האייפון החדשים. דיווחים אלו לרוב מתפוגגים לאחר פרסום דו"חות הרבעון האחרון של השנה, אך הפעם הם תכופים מבעבר ומעוררים חשש אמיתי.
מצבה של אמזון שפיר יחסית. היא נהנתה מעונת חגים מוצלחת ונמנעה משערוריות, אך גם אצלה לא הכל דבש. דיווח של בלומברג הצביע שההימור הגדול של החברה על כניסה לתחום מוצרי המזון,בעיקר באמצעות רכישת הענק של הול פודס, לא לגמרי משתלמת: מספר מנויי הפריים שרוכשים מצרכים דרך החברה ירד השנה, ובשעה שלקוחות שירותי הזמנת מצרכים מתחרים מוציאים בהם 200 דולר בחודש בממוצע, אלו של אמזון מסתפקים ב־74 דולר בלבד.
הפערים מגיעים לת"א
נראה כי השבוע הקשה שסיכמו בורסות וול סטריט מארגן למשקיעי הבורסה בתל אביב בוקר אדום למדי. המסחר צפוי להיפתח בפערים שליליים מצד מניות בולטות כשתי ענקיות התרופות טבע ופריגו. ככל שיגיעו הפרים השליליים שנפתחו במחירי המניות ביחס לשעריהן בסוף השבוע, הדבר עלול להביא למצב של פתיחה אנגלית: ירידות חדות במיוחד שמובילות להפסקת מסחר קצובה בידי מחשב הבורסה.
הפער השלילי של מניות הארביטראז' על בורסת תל אביב גבוה למדי והן יגררו את מדד ת"א 35 מטה בשיעור של כ־1.35% ברגעי הפתיחה. פער הארביטראז' של טבע ביחס לשער שבו חתמה את המסחר בתל אביב בחמישי הוא 7.74%–, בשעה מניית פריגו נחתכה בשישי בשיעור דרמטי של 29.3% ביום אחד והיא נמצאת בפער ארביטראז' שלילי חריג של 30.7%–.
שווי השוק של פריגו הסתכם בתום אותו יום בכ־5 מיליארד דולר לאחר שכמיליארד דולר נמחקו ממנו ביום מסחר בודד. הסיבה היא דרישה לתשלום מסים מהרשויות באירלנד על רקע מיזוגה של פריגו לתוך חברת אלאן האירית כחלק מתכנון מס. האפשרות שפריגו תיתבע לשלם תשלומי מס מוגדלים לרשויות האיריות הבהילה את המשקיעים.
פריגו נחתכה בוול סטריט, אך מניותיה מהוות חלק חשוב ממדד ת"א 35 בתל אביב, מאז רכשה את חברת אגיס המקומית ב־2005. שווי השוק של פריגו ביום חמישי עמד על כ־24 מיליארד שקל (כ־7.4 מיליארד דולרים), כך שהפער של כ־2.4 מיליארד דולרים מהשווי הנוכחי שנגזר לה יעיב מאוד על המניה בתל אביב הבוקר.
תגובה אחת לכתיבת תגובה