אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סערת דצמבר היא סיום הולם לשנה מטלטלת בשווקים צילום: שאטרסטוק

סערת דצמבר היא סיום הולם לשנה מטלטלת בשווקים

הירידות החדות של החודש האחרון מסיימות שנה עתירת אירועים. מהתרסקות הלירה הטורקית וריבית של 60% בארגנטינה ועד לעימות בין ממשלת איטליה לאיחוד האירופי ומשבר האמון הגדול בפייסבוק. אלו ההתרחשויות המרכזיות שהזיזו את המניות בכל העולם ב־2018

25.12.2018, 10:01 | פייננשל טיימס

בשבוע הראשון של ינואר, אחרי שהמניות האמריקאיות זינקו בכמעט 3% הזהיר מייסד חברת ההשקעות GMO ג'רמי גרנת'אם, שחזה את בועות הדוט.קום והנדל"ן, כי האופוריה לא תאריך ימים. אבל המשקיעים, שהתענגו עדיין על השפעות רפורמת המס האמריקאית על רווחי התאגידים, התעלמו מאזהרותיו, וינואר הפך לאחד החודשים הטובים ביותר עבור שוקי המניות הגלובליים מאז משבר 2008. בשבועות דלאחר מכן הראלי הזה דעך, ומשקיעים הפנימו כי 2018 תהיה תנודתית הרבה יותר מאשר 2017. הם צדקו. אלו היו המגמות והאירועים הבולטים שהשפיעו על השווקים בשנה שחלפה.

קראו עוד בכלכליסט

חברות הטכנולוגיה איבדו מזוהרן

משקיעים נאלצו להתמודד עם איום שריחף מעל ענקיות הטכנולוגיה, הידועות כ־Faangs, אשר בשנים האחרונות היו אחראיות לעליות התלולות במניות האמריקאיות. בעוד החשש לגבי יציבותן ריחף כבר זמן רב, טענות שעלו בחודש מרץ לפיהן קיימברידג' אנליטיקה אספה נתונים אישיים של 50 מיליון משתמשי פייסבוק במהלך קמפיין הבחירות, חידדו את החששות כי ענקיות הטכנולוגיה עומדות בפני החמרת רגולציה. בעוד כל אחת מהן - אפל, אמזון, נטפליקס, אלפאבית ופייסבוק - התמודדה עם אתגרים אחרים, השנה הנוכחית התבררה כקשה יותר עבורן מאשר 2017.

התחזקות הדולר

בפסגת הפורום הכלכלי בדאבוס, שר האוצר האמריקאי סטיב מנושין ערער את מעמד הדולר כאשר אמר שהממשל הפדרלי מעדיף מטבע חלש יותר. אף שדבריו היו רק קדימון למלחמת הסחר שתתפרץ בסופו של דבר בין ארה"ב לסין, עד אפריל נשכח כבר השיח על דולר חלש. על רקע הצפי לצמיחה כלכלית בארה"ב בשילוב העלאת הריבית של הפד, הדולר פתח בראלי שנגד את התחזיות. הדולר זינק ביותר מ־8% בין אמצע מרץ לאמצע אוגוסט לעומת סל מטבעות אחרים, ואנליסטים בג'יי.פי מורגן סטנלי הגדירו את תקומת הדולר כ"תופעת השנה".

משבר בטורקיה ובארגנטינה

הדולר החזק היקשה באופן מיוחד על השווקים המתעוררים, ובאביב, האג"ח, המניות והמטבעות שלהם החלו במגמת צניחה. טורקיה היתה אחת הנפגעות המרכזיות, בין השאר באשמת הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן. בחודש מאי הוא סיפק מתחרה הולם לציטוט השנה, אחרי שהכריז על שיעורי הריבית כ"אם כל החטאים", מה שהצית משבר מטבעות גורף. השילוב של אינפלציה גבוהה יותר, התחזקות הדולר וספקות לגבי יכולת הבנק הטורקי להעלות ריבית, הביאו לצניחה של הלירה. המשבר הוחרף על רקע מעצרו של כומר אמריקאי בטורקיה. המטבע המשיך לצנוח במהלך הקיץ כולו, מה שהעלה את החשש להשפעה על הבנקים האירופיים. הבנק המרכזי מיתן קצת את המשבר עם סדרה של מהלכי פיקוח, ולבסוף נקט יוזמה בספטמבר וביצע העלאה משמעותית בריבית.

בעוד משבר המטבע הטורקי העמיק במהלך הקיץ, ארגנטינה ספגה את הפגיעה הקשה ביותר מבין מדינות דרום אמריקה. אחרי הקריסה של המטבע המקומי בעקבות בקשת הממשלה מקרן המטבע הבינלאומית לזרז העברת כספי סיוע, הבנק המרכזי העלה את הריבית בשלהי אוגוסט מ־45% לכ־60%. בתגובה, הפסו הארגנטינאי צנח ב־12% ביום אחד. מאז, המצב התייצב במידת מה.

הנשיא ארדואן, צילום: איי אף פי, רויטרס הנשיא ארדואן | צילום: איי אף פי, רויטרס הנשיא ארדואן, צילום: איי אף פי, רויטרס

צופרי אזעקה באיטליה

בעוד הלחצים על השווקים המתעוררים החריפו בשלהי האביב, איטליה הסיטה את תשומת הלב של המשקיעים בחזרה לשווקים המפותחים. הבחירות שנערכו במדינה בחודש מרץ חיזקו את המפלגות הפופוליסטיות, תנועת חמשת הכוכבים והליגה, תוצאה שמשקיעים כמעט והתעלמו ממנה. המגמה הזו התחלפה בשלהי מאי, כאשר שתי המפלגות הקימו ממשלה. התשואות על אג"ח איטלקיות זינקו, על רקע דאגות המשקיעים מפני תוכנית ההוצאות של הממשלה. אחרי קיץ שקט, איטליה שוב הטרידה את מנוחת המשקיעים בראשית הסתיו, כאשר הממשלה נערכה להציג את תקציבה הראשון. התקציב, שעליו הוכרז באוקטובר, גרם לאיחוד האירופי לפתוח בהליכים משמעתיים נגד רומא בגין הפרת החוקים הפיסקאליים של בריסל.

שר האוצר של איטליה, ג שר האוצר של איטליה, ג'ובאני טריה | צילום: אי פי איי שר האוצר של איטליה, ג

אוקטובר האדום

העלייה בתשואות על האג"ח היתה הטריגר הראשוני להיחלשות המניות בפברואר, ובאוקטובר נרשם שידור חוזר. התשואות על האג"ח טיפסו בשקט מאז הקיץ, אבל יו"ר הפדרל ריזרב ג'רום פאוול החיש את מגמת המכירה בתחילת אוקטובר אחרי שאמר כי שיעור הריבית "רחוק מאוד מלהיות ניטרלי". המשקיעים פירשו זאת כרמז לכך שהבנק המרכזי עשוי להעלות את קצב העלאות הריבית. כתוצאה, התנודתיות בשווקים התעצמה והביאה בשיאה למכירת חיסול אשר אנליסטים הגדירו "אוקטובר האדום". כמעט כל המניות שרשמו תוצאות טובות מוקדם יותר בשנה, היו עכשיו במוקד מגמת המכירה, במיוחד מניות טכנולוגיה.

היחלשות הנפט

בראשית אוקטובר היו מחירי הנפט גבוהים ב־30% לעומת תחילת השנה. נפט מסוג ברנט הגיע ל־86 דולר לחבית ונשמעו אף ספקולציות ל־100 דולר לחבית. אבל השיח הזה דעך כאשר המחירים החלו לצנוח על רקע תחזיות לתפוקת יתר, יצור איראני חזק מהצפוי אחרי הסנקציות והיחלשות הביקושים. בעוד המגמה הזו שמחה את הנשיא טראמפ, שהשתוקק לשמור על מחירי גז נמוכים, המגמה הדאיגה את סעודיה ושאר יצרניות אופ"ק, לאחר שבראשית דצמבר הן קיצצו בייצור בהיקף של כמיליון חביות ביום. צניחה של כ־12% במחירי הנפט מאז נחתך הייצור על ידי הקרטל מלמדת כי הרוחות החזיתיות עדיין שם.

מהומות דצמבר

התשואה על אג"ח ממשלתיות אמריקאיות לעשור צנחה מ־3.24% בראשית נובמבר ל־2.8% ב־21 בדצמבר, זאת כאשר משקיעים החלו לחזות התרחבות אטית יותר בארה"ב ב־2019. בעוד אנליסטים חותכים תחזיות לרווחי החברות, המניות האמריקאיות הוסיפו לצנוח. החשש של המשקיעים העמיק כאשר הפד העלה ריבית בפעם הרביעית השנה, ב־19 בדצמבר, והנגיד פאוול אמר כי הבנק המרכזי דבק בכיווץ המאזן. התוצאה היתה שעקום תשואות האג"ח אמריקאיות, שבודק את הפער בין תשואת אג"ח לשנתיים ולעשור, השתטח לרמה הנמוכה ביותר מ־2007. היסטורית, היפוך עקום התשואה, כאשר התשואה על אג"ח קצרות מועד גבוהה משל אג"ח ארוכות טווח, הוכיח את עצמו כמנבא מדויק למיתון. בעוד כלכלנים לא חוזים תרחיש כזה לארה"ב ב־2019, המשקיעים מסיימים את השנה כשהם פוזלים החוצה.

תגיות

14 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

לכל התגובות