אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אורבוטק משלמת על מלחמת הסחר: אקזיט של 3.4 מיליארד דולר בסכנה

אורבוטק משלמת על מלחמת הסחר: אקזיט של 3.4 מיליארד דולר בסכנה

רכישת הענק על ידי קלה־טנקור, שעליה דיווחה אורבוטק במרץ האחרון, מתעכבת אצל הרגולטור הסיני - והמניה הגיבה בנפילה של 7%. מקורב לחברה: "התמורה בעסקה גבוהה ביחס למחירים של היום, לכן באורבוטק ממש רוצים שתתממש"

25.12.2018, 08:31 | דרור רייך

לחצו כאן לערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט

עסקת הרכישה של אורבוטק בסכנה. לפיה מתווה העסקה, שעליה הודיעה החברה במרץ האחרון, חברת השבבים האמריקאית קלה־טנקור (Tencor־Kla) אמורה היתה לרכוש אותה עד סוף השנה הנוכחית, אך תרחיש זה כבר לא ייצא אל הפועל.

קראו עוד בכלכליסט

החברות דיווחו לבורסה כי הן עדיין מנסות להשיג את אישור הרגולטור הסיני ומקוות כי הוא יתקבל במהלך 2019. בעקבות הדיווח, נפלה במסחר בנאסד"ק מניית אורבוטק ב־7% למחיר של 50 דולר ומניית הרוכשת מאבדת 3.3% מערכה למחיר של 82.8 דולר.

העסקה שעליה דיווחו הצדדים במרץ היתה במזומן ובמניות. 36.86 דולר במזומן ו־0.25 ממניה של קלה־טנקור עבור כל מניית אורבוטק. שווי התמורה הכוללת עמד אז על 69.02 דולר למניה, או 3.4 מיליארד דולר לחברה כולה, 17% מעל מחיר השוק.

נכון להיום המחיר הזה משקף פער של 27.5% לעומת שווי השוק הנוכחי, 2.5 מיליארד דולר. מאורובטק, שבניהול אשר לוי, לא נמסרה תגובה, אך גורם מקורב לחברה אמר ל"כלכליסט": "התמורה בעסקה גבוהה ביחס למחירים של היום, לכן באורבוטק ממש רוצים להוציא אותה אל הפועל".

אשר לוי אורבוטק אשר לוי אורבוטק אשר לוי אורבוטק

מלחמת הסחר הסוערת בין ארה"ב לסין כבר גרמה למספר עסקאות בשוק ההון להתקרר. הבולטת שבהן היתה ביטול הרכישה של חברת השבבים ההולנדית NXP על ידי קוואלקום תמורת 44 מיליארד דולר.

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הכריז שהוא נכון להטיל מכסים נוספים על כל סחורה סינית שמיובאת לארה"ב אם יהיה בכך צורך. הטלת המכסים ההדדיים בין סין לארה"ב האטו את קצב הייצוא של עץ ותבואות מארה"ב, הקפיצו מחירי מוצרים וכיווצו את שולי הרווח של יצרניות ממגוון תחומים, משבבים ועד כלי עבודה.

מלחמת הסחר בין שתי הכלכלות הגדולות בעולם מרחפת בשלושת החודשים האחרונים מעל ארה"ב, סין וכלל שוקי ההון. "הסינים לא קונים מהאמריקאים והאמריקאים לא קונים מהסינים", מספרים מקורבים לעסקה. "לפחות המצב לא משפיע על ישראל, כי אנחנו מצליחים למכור לשני הצדדים".

מלחמת הסחר של טראמפ טרם נגמרה והמכסים עלולים להגיע בקלות להיקף של טריליון דולר, שיהיו שקולים לרבע מהמסחר הכולל של ארה"ב עם העולם.

בחשבון הטוויטר של ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו מיהר לברך על העסקה: "ברכות לחברת ההייטק אורבוטק, שנמכרה היום לחברת קלה־טנקור האמריקאית תמורת סכום של כ־3.4 מיליארד דולר" נכתב אז. "שמחתי לשמוע שהחברה, שמעסיקה 2,500 עובדים, תמשיך לפעול מיבנה. עוד בשורות טובות לענף ההייטק ולכלכלת ישראל!". לא ברור אם ממשלתו הביאה בחשבון שאת הכספי המסים מעסקת הענק הזו היא לא תראה — לפחות לא השנה.

קלה־טנקור האמריקאית הוקמה ב־1997 כמיזוג בין קלה אינסטרומנטס לטנקור אינסטרומנטס. היא מתמחה במערכות ניטור, בקרה וטיוב לתעשיית המוליכים למחצה.כ־80% ממכירותיה מגיעות מחוץ לארה"ב, והשוק הצומח ביותר מבחינתה הוא האסייתי, שבו צמחו מכירותיה ב־12% בשלוש השנים האחרונות. מאז נוסדה רכשה קלה־טנקור 13 חברות. אם הרכישה של אורבוטק תתממש, היא תהיה הגדולה שבהן.

דו"חות הרבעון השלישי של השנה, שהיו אמורים להיות האחרונים של אורבוטק כחברה עצמאית, נרשמה ירידה בתוצאות. הכנסות החברה הסתכמו ב־261 מיליון דולר, נמוך מתחזיות האנליסטים להכנסות של 263 מיליון דולר.

בשורה התחתונה הציגה אורבוטק רווח נקי של 39.3 מיליון דולר או 79 סנט למניה, נמוך ב־12% ביחס לתחזיות האנליסטים שצפו רווח נקי של 44.6 מיליון דולר.

תגיות