אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הבלאגן בבית הלבן: ככה זה כשאין מבוגר אחראי צילום: איי אף פי

הבלאגן בבית הלבן: ככה זה כשאין מבוגר אחראי

הנפילות של השבוע האחרון בבורסות בארה"ב מעלות שאלה מטרידה: האם לנשיא טראמפ ולעוזריו בצמרת הכלכלה האמריקאית יש בכלל מושג מה הם עושים? ומה יקרה אם יתרחש משבר אמיתי, לא רק בשוק המניות?

25.12.2018, 23:00 | אורי פסובסקי

רק לפני ארבעה חודשים, ב־22 באוגוסט, לנשיא ארה"ב דונלד טראמפ היתה סיבה לחגיגה: שוק המניות האמריקאי שבר עוד שיא, ורשם את רצף העליות הארוך בהיסטוריה שלו. טראמפ חגג את האירוע בטוויטר, כמובן. ביום שני השבוע החגיגה נגמרה: מדד S&P 500 צנח בעוד 2.7% והשלים ירידה של 20% משיאו בספטמבר, הנאסד"ק הפך לדובי כבר בשבוע שעבר, מדד הדאו ג'ונס רשם את ערב חג המולד הגרוע ביותר שלו, וחודש דצמבר הנוכחי כולו בדרך להיות הדצמבר הגרוע ביותר לשוק המניות האמריקאי מאז השפל הגדול.

קראו עוד בכלכליסט

כל השיאים השליליים האלה תפסו את טראמפ תקוע בבית הלבן עם מצב רוח עכור, אחרי שההשבתה החלקית של הממשל מנעה ממנו לצאת לחופשה בפלורידה. הוא האשים את הדמוקרטים שלא מוכנים לסגור עסקה על תקציב לחומה בגבול מקסיקו - המחלוקת שהובילה להשבתה, שגם היא מעיבה על השווקים. אבל למען האמת, לטראמפ עצמו ולשר האוצר שלו, סטיבן מנושין, היה חלק לא מבוטל בגל הנפילות. ביום שני, טראמפ המשיך להשתלח בבנק המרכזי, וצייץ ש"הבעיה היחידה של הכלכלה שלנו היא הפד". זו הצהרה יוצאת דופן בכלל ובחריפותה בפרט: הכלל הוא שהנשיא לא נוהג לבקר את מדיניות הפד או את העומדים בראשו. הירידות בשוק רק גברו.

מנושין ורעייתו. הרגעה מחופשת הגולף, צילום: איי פי מנושין ורעייתו. הרגעה מחופשת הגולף | צילום: איי פי מנושין ורעייתו. הרגעה מחופשת הגולף, צילום: איי פי

מנושין קיים ערב החג התייעצות טלפונית מיוחדת ומתוקשרת על יציבות המערכת הבנקאית עם יו"ר הפד ג'רום פאוול ועוד שורת בכירים, בשיחת ועידה מהחופשה שלו במקסיקו. גם זה לא הוסיף ביטחון לשווקים, שהחלו לשאול האם צריכה להיות להם עוד סיבה לדאגה, הפעם מכיוון הבנקים.

יותר מכך, כפי שציינה שורה ארוכה של פרשנים, כשמוסיפים לכאוס השורר בבית הלבן בחודש האחרון את התגובות של טראמפ ומנושין לנפילות בשוק שרק הוסיפו דלק למדורה, עולה חשש לגבי שיקול הדעת של האנשים שמנווטים את הכלכלה האמריקאית. האם הם יודעים מה הם עושים? ואיך הם יגיבו למשבר אמיתי? כפי שניסח זאת פרשן ה"פייננשל טיימס", ברנדן גרילי, "אנחנו חוששים שאין יותר שום תהליך מסודר בבית הלבן, שלא נשאר אף אחד שיוכל להגיד לנשיא איך הדברים עובדים. יש רק אדם שיושב לבד בחדר".

יפטר או לא יפטר

שתי תזכורות חשובות: ראשית, בשלב הזה, אלה רק נפילות בשוק המניות. נכון, הן מחקו טריליוני דולרים למשקיעים, אבל הן לא מעידות בהכרח על בעיה בכלכלה הריאלית. שנית, כמו שהניסיון של טראמפ לקחת בעלות על העליות בשוק המניות היה קצת מופרך (ובדיעבד עשוי להתברר כטעות פוליטית רצינית), כך לא נכון להטיל עליו את האחריות הבלעדית על הנפילות בשוק.

ובכל זאת, במישור המיידי יש לנשיא יכולת לגרום נזק אדיר למערכת. וזו האפשרות שהקפיצה את השווקים: טראמפ עלול לנסות לפטר את יו"ר הפדרל ריזרב ג'רום פאוול, ולפי הדיווחים דן באפשרות הזאת בשבוע שעבר. האם בסמכותו להדיח את פאוול? כנראה שלא, אבל התשובה לא ברורה, ואין תקדים למהלך כזה. פיטורים כאלה עשויים להתגלגל לבית המשפט, או לעימות בין שאר נגידי הפד לטראמפ. כפי שסיכם זאת השבוע הכלכלן פרופ' טים דואי, "נראה שטראמפ מוביל למשבר, ומערער את המוסד שאמור להגיב למשבר הזה".

טראמפ ופאוול. האם יצליח הנשיא להדיח את היו"ר?, צילום: בלומברג טראמפ ופאוול. האם יצליח הנשיא להדיח את היו"ר? | צילום: בלומברג טראמפ ופאוול. האם יצליח הנשיא להדיח את היו"ר?, צילום: בלומברג

גם פאוול עצמו ספג ביקורת בשבוע החולף, אחרי שבלבל את השווקים: המסרים המתונים שלו, שהובילו את השוק לחשוב שהפד ינקוט מדיניות מרוככת יחסית, התחלפו במסר נצי יותר שתרם לנפילות. אבל כל זה מתגמד לעומת הניסיון הכושל של מנושין להרגיע את השווקים. ביום ראשון בערב, מנושין שחרר הודעה לעיתונות מהנופש במקסיקו: הוא דיבר עם ששת ראשי הבנקים הגדולים, ואין כל חשש לקשיי נזילות. לכאורה, מרגיע. העניין הוא שאף אחד לא דיבר על חשש לנזילות הבנקים, שאמנם שיחקה תפקיד מרכזי במשבר של 2008, אבל לא עמדה על סדר היום בתקופה האחרונה. ולכן ההודעה של מנושין רק עוררה חששות נוספים. האם מנושין יודע משהו שבשוק לא יודעים או שאולי פשוט ניסה לשחק את תפקיד המבוגר האחראי (בעודו בחופשת גולף במקסיקו!), בלי לדעת איך לעשות את זה.כך או כך, הכלכלן זוכה פרס נובל פול קרוגמן הגדיר את ההצהרה של מנושין "ביזארית". לפי הדיווחים, מעמדו של שר האוצר כבר בסכנה.

צוות יועצים נחות

ואם כבר חוזרים ל־2008, הרי שכפי שציינה פרשנית ה"וושינגטון פוסט" קתרין רמפל, ההשוואה בין האנשים שניהלו אז את המשבר למי שמקיפים היום את טראמפ בלתי נמנעת, ולא מחמיאה לצוות הנוכחי. שר האוצר של ג'ורג' וו. בוש, הנק פולסון, היה בעברו מנכ"ל גולדמן זאקס. מחליפו טים גייתנר היה קודם נשיא הפד של ניו יורק. היועץ הכלכלי הבכיר של אובמה היה פרופ' לארי סאמרס. זה לא שהם היו חפים מטעויות לפני המשבר ובמהלכו, אבל את המערכת הפיננסית הם הצילו, ומנעו משבר חריף יותר. הצוות של טראמפ מרשים הרבה פחות, וזה לא רק מנושין, אלא גם יועצו הכלכלי הבכיר של טראמפ, לארי קודלו (בעברו פרשן טלוויזיה), שהסתבך בחודשים האחרונים עם הערכות מופרכות על קיצוצי המס של הנשיא והשפעתם על הגירעון.

ולקינוח, יש את טראמפ. אם בוש נמוג אל הרקע והפקיד את הטיפול במשבר בידי יועציו ויו"ר הפד, בן ברננקי, הרי שטראמפ עסוק במרץ, כאמור, בהתנגחות חזיתית ביו"ר הפד, המוסד שהציל בשעתו את המערכת הבנקאית העולמית. וזה אמור להדאיג גם את מי שיושב הרחק מארה"ב.

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
הצוות הקודם לא הציל את המערכת הבנקאית, אלא את חבריהם, מלשבת בכלא
הם עשו את כל הטעויות האפשריות, שהובילו לכלכלה גרועה במשך עשור שלם. הם העבירו כספים לכיסיהם של חבריהם הבנקאים, וניפחו בועות במניות בדיור ובכל תחום אפשרי. היו צריכים לעשות מה שעשו בשנות ה 30 - את הכסף שהעבירו לכיסי חבריהם, היו צריכים להפנות ל"עבודות יזומות". כך היו יוצרים עסוקה למיליונים, משדרגים בצורה משמעותית את תשתיות ארה"ב, ומשפרים את יהכולת התחרותית ואת התמ"ג לטווח הארוך. אבל - הם העדיפו לצ'פר את חבריהם, בכסף חינם.
המגיב  |  26.12.18
לכל התגובות