אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עלות הבחירות: הפז"ם מדבר, גם בפריימריז צילום: אוהד צויגנברג

בחירות 2019

עלות הבחירות: הפז"ם מדבר, גם בפריימריז

אם לא די שבחירות 2019 ישברו שיא בעלות הארגון ובמימון המפלגות, הן מציגות צ'ופר חדש: מימון ההתמודדות בבחירות המקדימות לח"כים מכהנים. הפטנט יפתור אותם מתלות בתורמים, אבל יפלה לרעה מועמדים מבחוץ שייאלצו להמשיך לחזר על הפתחים

27.12.2018, 08:08 | צבי זרחיה

1. הכנסת מרעיפה צ'ופרים מהקופה הציבורית לא רק על חבריה שיפרשו בקרוב, אלא גם על מי שיושבעו לכנסת ה־21 שתיבחר באפריל. בפריימריז הקרובים במפלגות הליכוד, העבודה, והבית היהודי, חברי הכנסת לא ייאלצו לחזר על פתחי תורמים. המדינה תממן עבורם את הוצאות הקמפיין, שכירת המשרדים והיועצים האסטרטגיים ‑ הכל בזכות חוק שיזם בקדנציה החולפת ח"כ דודי אמסלם מהליכוד, שמטרתו המוצהרת לתגמל מפלגות דמוקרטיות.

קראו עוד בכלכליסט

בזכות החוק החדש, חבר כנסת באחת משלוש המפלגות הללו שיודע שקלושים סיכוייו להתברג במקום גבוה ברשימה המפלגתית, לא יצטרך להתלבט. המדינה משלמת, אז הוא יתמודד. אם לא זכה, לא הפסיד כלום: החוק לא מחייב אותו להחזיר את הכסף.

המימון הממשלתי להוצאות הפריימריס אמנם עדיף על השיטה הקודמת, שהפכה את המתמודדים לתלויים בחסדי תורמים עשירים, אבל אליה וקוץ ובה: הוא מפלה לטובה את חברי הכנסת המכהנים. בעוד שהם יקבלו מענק אוטומטי, פטור מסיכון, עמיתיהם שמחוץ לכנסת ייאלצו להמשיך לגייס תרומות. אמנם, גם להם המדינה מציעה סיוע: הלוואה מקופת האוצר בהצגת ערבות בנקאית. אבל במקרה שלהם, ההלוואה תהפוך למענק רק אם יצליחו לקבל כיסא בכנסת; אם ייכשלו יצטרכו לכסות את החוב בעצמם.

2. חברי הכנסת שייצאו ביום רביעי הבא לפגרת הבחירות ימשיכו לקבל שכר חודשי של 42.5 אלף שקל ברוטו, מבלי שיצטרכו כלל להגיע לכנסת: כארבעה חודשי שכר. הכנסת עוד תכונס בשני ובשלישי הבא להשלמת חקיקה, ואחר כך רק במקרים מיוחדים, לפי הסכמה בין הקואליציה לאופוזיציה.

גם אם ימצאו את עצמם לבסוף בחוץ, חברי הכנסת לא ייצאו בידיים ריקות. הכנסת תעניק להם מענק הסתגלות בגובה משכורת חודשית אחת לכל שנת כהונה, החל בשנה השנייה ועד שש משכורות. תקרת המענק תגיע אפוא ל־255 אלף שקל לחבר כנסת שכיהן יותר משבע שנים.

דודי אמסלם, יו"ר הקואליציה, צילום: אלכס קולומויסקי דודי אמסלם, יו"ר הקואליציה | צילום: אלכס קולומויסקי דודי אמסלם, יו"ר הקואליציה, צילום: אלכס קולומויסקי

גם מי שיישארו בפנים לא יעבדו קשה מדי, לפחות לא בשנה הראשונה: הכנסת תתחיל לעבוד באמת רק במושב הקיץ שייפתח באמצע מאי, ויימשך כחודשיים וחצי. אחריו ייצאו הח"כים לפגרה עד נובמבר. בכל 2019 צפויים להם רק 4.5 חודשי עבודה.

מענק ההסתגלות הוא כאין וכאפס לעומת הבונוס הצפוי למוכשרים ולמקושרים שיפרשו מבית המחוקקים. אלה יהיו מחוזרים בידי החברות הגדולות כדי שייצגו אותן במסדרונות השלטון כלוביסטים, או בשמם המכובס "יועצים אסטרטגיים" ו"חברי דירקטוריון". ח"כים פורשים שנחשבים קומבינטורים לא נותרים לרוב מובטלים.

פריימריז בליכוד (ארכיון), צילום: איי אף פי פריימריז בליכוד (ארכיון) | צילום: איי אף פי פריימריז בליכוד (ארכיון), צילום: איי אף פי

3. מנקודת מבט כלכלית, הצ'ופרים האלה אינם אלא סעיפים שוליים בהוצאות שיעמיסו הבחירות על קופת המדינה. עלות הבחירות לכנסת ה־21 תגיע לשיא היסטורי של יותר מחצי מיליארד שקל, סכום שעיקרו יוקדש למימון מפלגות ולתקציב ועדת הבחירות המרכזית המופקדת בין השאר על הפקת יום הבחירות. ומעל לכל עומדת העלות למשק של שבתון הבחירות, שלפי התאחדות התעשיינים תגיע ליותר מ־1.5 מיליארד שקל.

המפלגות עצמן צפויות לקבל לרגל הבחירות בסך הכל כ־250 מיליון שקל, והחלוקה ביניהן תושפע מההישגים בבחירות. כל מפלגה זכאית לקבל יחידת מימון בגובה 1.37 מיליון שקל לכל ח"כ; אבל מספר הח"כים מחושב לפי הממוצע בין מספר המנדטים בכנסת היוצאת ובכנסת החדשה. בנוסף ניתנת יחידת מימון נוספת לכל רשימה.

תגיות