אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רוסיה שופכת מים קרים על האפשרות להקים קבוצת על של מפיקות נפט צילום: שאטרסטוק

רוסיה שופכת מים קרים על האפשרות להקים קבוצת על של מפיקות נפט

14 חברות אופ"ק, רוסיה ותשע מדינות יצרניות נפט נוספות דנות מזה שנה באפשרות להקים ארגון שיאגד אותן; אולם שר האנרגיה הרוסי אמר שהדבר ייצור בירוקרטיה מיותרת ויחשוף את המדינות שאינן חברות באופ"ק לסנקציות אפשריות מצד ארה"ב

29.12.2018, 11:27 | שירות כלכליסט

שר האנרגיה הרוסי אלכסנדר נובאק שפך אתמול (ו') מים צוננים על התוכניות המתבשלות מזה זמן רב להפוך את בריתה של מוסקבה עם אופ"ק ומדינות יצרניות נפט אחרות לקבועה. 24 המדינות שהיו אמורות לקחת חלק בהסדר מנהלות את את אספקת הנפט העולמית בשנתיים האחרונות מתוך מגמה לאזן מחדש את השוק לאחר ירידת מחירים ממושכת וקשה. קבוצת המדינות הצליחה במאמציה להקטין את מלאי הנפט הגולמי העולמי ולהעלות את המחירים לשיא של ארבע שנים – עד אשר השוק התרסק שוב באופן לא צפוי בתחילת אוקטובר. מאז הסכימה על סבב חדש של קיצוצי תפוקה - בהיקף כולל של 1.2 מיליון חביות ליום - שאמור להיכנס לתוקף ב-1 בינואר.

קראו עוד בכלכליסט

לפי CNBC, המזכיר הכללי של אופ"ק, מוחמד ברקינדו, מנהל במשך שנה לפחות דיונים שמטרתם מיסוד ההסדר, אשר אמור היה ליצור למעשה קבוצת על של מדינות מפיקות נפט שכוללות את 14 חברות אופ"ק, רוסיה ותשע יצרניות נפט נוספות -  ביחד יוכלו להגיב ביתר מהירות לבעיות בשוק. שרי האנרגיה של המדינות ניהלו שיחות לקידום ההסדר הקבוע עוד בפגישתם האחרונה בווינה, אך אתמול אמר נובאק שהסיכויים שהוא ייכנס לתוקף נראים כעת קלושים. הוא אמר גם שהדבר ייצור יותר מדי בירוקרטיה ויחשוף את המדינות שאינן חברות באופ"ק לסנקציות אפשריות מצד ארה"ב.

אלכסנדר נובאק, צילום: בלומברג אלכסנדר נובאק | צילום: בלומברג אלכסנדר נובאק, צילום: בלומברג

לדבריו, "כולם מבינים שהארגון הזה לא יקום, וזאת כיוון שהדבר יביא למהומה בירוקרטית בכל הקשור לפיננסים ולענישה אמריקאית. הענישה אליה התייחס נובאק מעוגנת ב-NOPEC, או "החוק נגד קרטלי יצור ויצוא נפט", שאמור להתיר למשרד המשפטים האמריקאי לתבוע קבוצות כמו אופ"ק שנחשבות לקרטל עקב תיאומי מחירים ופרקטיקות שנוגדות תחרות. החוק עוקף את ההגבלה החלה על תביעה נגד מדינות ריבוניות שקיימת כיום בחוק האמריקאי.

החוק הוצג לראשונה ב-2007, בתקופה של עליית מחירי הנפט הגולמי וחששות מכך שמאגר הנפט העולמי יתייבש. הוא קם שוב לחיים השנה והועלה לדיון בקונגרס על ידי קבוצת מחוקקים משתי המפלגות. הבית הלבן התנגד היסטורית לחוק, אבל מתקפותיו של הנשיא דונלד טראמפ על אופ"ק והשפעתה על מחירי הנפט העלו את הסיכויים שהוא עשוי לשנות את עמדת הבית הלבן ביחס לחוק.

תגיות