אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנכ"ל פעילים השקעות: "ריביות אפסיות זה לא נכון לאורך זמן מבחינה כלכלית" צילום: אוראל כהן

מנכ"ל פעילים השקעות: "ריביות אפסיות זה לא נכון לאורך זמן מבחינה כלכלית"

חצי שנה לאחר שנכנס לתפקידו כמנכ"ל פעילים, של בנק הפועלים, אבישי קרואני מסתכל על 2018 כ"תיקון", ומספק תחזית אופטימית ל־2019: "זו תהיה שנת ההזדמנויות של מניות הטכנולוגיה"

30.12.2018, 07:52 | צלי גרינברג

שנת 2018 נפתחה בעליות וסיומה מלווה בירידות חדות. באמצע המסע השנתי של העליות והירידות בשווקים נכנס אבישי קרואני (52) לתפקיד מנכ"ל פעילים ניהול תיקי השקעות של בנק הפועלים, המנהלת כספים בהיקף של כ־18 מיליארד שקל. קרואני לא מתרגש מגל הירידות, אך נשאר עם היד על הדופק ועם הרגל על דוושת הבלם. 

קראו עוד בכלכליסט

בשיחה עם "כלכליסט" הוא מספק תחזית ל־2019, מסביר את חשיבות המגע האישי עם המשקיעים, את הצורך בקור רוח ומבט ארוך טווח ומספר כיצד הוא בוחן השקעה וממליץ עליה ללקוחותיו. ספוילר: הוא מעדיף השקעות סולידיות עם מינימום סיכון.

"רמת העצבנות בשווקים עלתה ובאופן טבעי משקיעים שרואים ירידות מגיבים בעצבנות. צריכים להתייחס לעצבנות, אבל לא להפוך אותה לדבר המוביל השקעה. יש הזדמנויות שצריך לבחון בכל שוק, כי כל שוק, בכל מצב, מהווה הזדמנות. במסגרת הבדיקה אנו בוחנים את רווחיות החברות ואת המצב הכלכלי, ורמת העצבנות מהווה עבורנו יותר מדד לתזמון הרכישות" הוא מנסה להרגיע.

"העצבנות – בגלל טראמפ, מלחמת הסחר והריבית"

"העצבנות נגרמת, בין היתר, בשל אי־הוודאות בעקבות המדיניות של הנשיא טראמפ, מלחמת הסחר עם סין, תוואי העלאת הריבית וגם תקופת הבחירות שאליה אנחנו נכנסים כעת בישראל. אבל שוב, הממשלה בסך הכל מגלה אחריות תקציבית, הגירעון אמנם עלה ללא פריצות מהותיות בתקציב. יתרה מכך, בישראל חווים מחסור בעובדים, וזה רק מראה שהמשק בצמיחה. כך שאמנם יש תנודתיות אבל אנחנו אופטימיים", הוסיף קרואני.

קרואני מנסה להסביר איך האירועים שהתרחשו וצפויים להתרחש בעולם משפיעים וישפיעו עלינו, כאן בישראל: "בהשוואה בינלאומית, מדדי המניות המקומיים, ת"א־35 ות"א־125, רשמו מתחילת השנה ירידות מתונות של 3.7% ו־3.3% בהתאמה. לעמידות היחסית של שוק המניות הישראלי בהשוואה לשווקי מניות אחרים תרמו רמת הריבית הנמוכה, מצבו האיתן של המשק הישראלי (צמיחה מעל 3%, אבטלה בשפל היסטורי), השיפור בביצועי החברות ותמחור נוח יחסית של שוק המניות המקומי.

"בדומה לתוואי עליית הריבית בארה"ב גם ריבית בנק ישראל עלתה בנובמבר לרמה של 0.25% וצפויה להמשיך לעלות באופן מתון עד לרמה של 0.75% בסוף 2019. לתוואי ריבית מתון יש השפעה חיובית על ביצועי שוק האג"ח, ולכן, אם לא יהיו הפתעות, גם בתקופה של העלאות ריבית ישמרו הבנקים המרכזיים של ארה"ב וישראל על רמות ריבית שתומכות בפעילות הכלכלית".

אבישי קרואני, מנכ"ל פעילים ניהול תיקי השקעות של בנק הפועלים, צילום: אוראל כהן אבישי קרואני, מנכ"ל פעילים ניהול תיקי השקעות של בנק הפועלים | צילום: אוראל כהן אבישי קרואני, מנכ"ל פעילים ניהול תיקי השקעות של בנק הפועלים, צילום: אוראל כהן

אז אפשר להיות אופטימי לגבי ישראל ב־2019?

"המשק הישראלי הוא אי של יציבות בעולם סוער. הוא גם צפוי לקבל רוח גבית בסוף 2019 עם תחילת הפקה מסחרית ליצוא ממאגר הגז לווייתן. בנוסף, תוצאות החברות ברבעון השלישי מציגות שיפור ברווחיות, והמגמה הזו צפויה להערכתנו להימשך.

"עונת הדו"חות לרבעון הסתיימה, ובניגוד לקלישאת הספורט הידועה, אנו סבורים כי הפעם 'הטבלה כן משקרת'. זאת, כיוון שהתמונה הכללית אמנם מציגה ירידה של 42% ברווח הנקי המצרפי של חברות ת"א־35, אך אם תנכה את טבע, דלק ודלק קידוחים תראה שהרווח של החברות במדד ת"א־35 דווקא עלה. בנטרול תוצאות שלוש החברות: טבע – חברה בינלאומית עם משקל גבוה במדד ושפחות מייצגת את ביצועי הכלכלה המקומית – דלק קבוצה ודלק קידוחים – שהיה לה רווח חד־פעמי מעסקת תמר פטרוליום בשנת 2017 – ראינו רבעון שלישי מצוין, עם צמיחה של כ־14.3% ברווח המצרפי, כשבלטו לחיוב תוצאות חברות הפיננסים, התעשייה, הנדל"ן והקמעונאות.

"נתוני שוק העבודה ומדדי אמון הצרכנים תומכים בהמשך השקעה בשוק המקומי ובמגמת היציבות במשק הישראלי. שוק העבודה נמצא במצב של תעסוקה מלאה, עם שיעורי אבטלה נמוכים ובחלק מהענפים כמו ההייטק אף מסתמן מחסור בעובדים מתאימים. כל זה בא לידי ביטוי בעליות שכר, שתומכים גם בהמשך הגידול בצריכה הפרטית, שהיא מנוע הצמיחה העיקרי של המשק. נתוני המשק הישראלי מציבים את רמת הסיכון בשוק המקומי כנמוכה יותר מבשווקים הגלובליים, ובוודאי מבשווקים המתעוררים".

ומה לגבי שאר העולם?

"אנחנו נמצאים בתקופה של האטה בקצב הצמיחה העולמי, אך לא מדובר במיתון או אפילו גלישה למיתון. צריך לשים את הדברים בפרופורציות, ואם מסתכלים על שיעורי הצמיחה, אז מדובר בהתאמה קטנה מטה של שיעורי הצמיחה העולמית מרמה של 3.8% ל־3.6%, בארה"ב מ־3% לרמה של 2.5%, ובשווקים המתעוררים מרמה של 6.6% ל־6.2%.

"זה הבסיס, כך אנחנו נכנסים ל־2019. בנוסף, יש תהליך של העלאת ריבית שנובע דווקא ממשק חזק בסך הכל, המאפשר לבנק המרכזי להעלות את הריבית. עם זאת, אנחנו רואים ירידה קלה בקצב הצמיחה ולכן הורידו את העלאת הריבית ל־2 פעימות, וזו תגיע ככל הנראה לכ־3%. זו הריבית הניטרלית המהווה את הריבית שמאפשרת המשך צמיחה ומטפלת בנושא האינפלציה. זו הריבית שצריכה להיות בשוק המתוקן. ריביות אפסיות זה לא דבר נכון לאורך זמן מבחינה כלכלית.

"קיימת אי־ודאות לגבי יחסי הסחר בין ארה"ב לבין סין, שימשיכו למשוך את תשומת לב המשקיעים במחצית הראשונה של 2019. פגישת הפסגה בין מנהיגי ארה"ב וסין לפני כמה שבועות היתה ברוח טובה והשיגה לשווקים פסק זמן עד לתחילת מרץ 2019 מהעלאת שיעורי המכס שהוטלו, או מהרחבת רשימת המוצרים שעליהם יוטלו מכסים. בנוסף, הסינים עשו כמה מחוות מצדם. הם חזרו, למשל, לקנות סויה מארה"ב והודיעו על האפשרות להקטין את שיעורי המכס על ייבוא מכוניות מארה"ב. אנו סבורים שיידרש עוד זמן עד שייווצר אמון בין הצדדים והם יגיעו להסדר סחר חדש ביניהם".

"למרות כל זאת, אנו מאמינים בשווקים ומאמינים, לדוגמה, כי ההתפתחויות הטכנולוגיות בענפים השונים תימשך גם ב־ 2019 ותמשיך להניע את גלגלי הכלכלה. שנת 2019 תהיה שנת ההזדמנויות במניות הטכנולוגיה. יש חברות שמכפילי הרווח שלהן נמוכים יחסית. צריך לבחון כמובן את העיתוי הנכון להיכנס ולבחור אילו ממניות החברות כדאיות לרכישה על פי התמחור שלהן ואחוזי הצמיחה שלהן.

"נקודת הפתיחה לבניית תיק השקעות טובה יותר"

לדברי קרואני, "לראייתנו, נקודת הפתיחה לבניית תיק השקעות ב־2019 טובה יותר מהנקודה ב־2018. ירידות השערים באיגרות חוב ממשלתיות וקונצרניות, אלו שאנו מוצאים כטובות שבהן, הביאו לכך שהתשואה הפנימית גבוהה יותר בסוף 2018 מאשר היתה בתחילת 2018. גם ירידות השערים בעולם ובישראל הביאו לכך שמכפילי הרווח החזויים בסוף 2018 ותחילת 2019 נוחים יותר להשקעה מאשר היו בתחילת 2018 ולדעתנו ‑ השוק באובר שוטינג".

איך תייעצו ללקוחות שלכם לבנות את תיק ההשקעות?

"הסיכון אמנם מגדיר גם את התשואה האפשרית, אבל כל דבר יש לבדוק בצורה רציונלית טרם ביצוע פעולה. עוד לא הומצא הפעמון שמכריז מתי כדאי לקנות ומתי כדאי למכור. בגדול, שוק ההון הוא לא לכל אחד, ומי שזה מדיר שינה מעיניו, לא כדאי שיהיה בשוק ההון. יותר חשובה הבריאות. מי שכן יכול לספוג זאת, אז תשואה גבוהה יותר, לאורך זמן, מזו שהוא יכול לקבל בשוק ההון — לא תהיה לו".

תגיות