השנה של מיקרוסופט: חלונות מבריקים ומשקיעים מחייכים
ענקית התוכנה הצליחה להציג צמיחה מתמדת בכל תחומי הליבה שלה, ואפילו בתחום המחשבים עצמם; החברה הצליחה לחמוק מהשפעת משבר השבבים העולמי ואף לנצל אותו לטובתה, ולהימנע מסיבוכים פוליטיים - אך חוותה שתי תקריות מביכות שנגעו לעדכוני ווינדוס
המשברים לא נוגעים בענקית התוכנה האמריקאית
מיקרוסופט רשמה בשנה האחרונה צמיחה בכל תחומי הפעילות העיקריים שלה: מערכות הפעלה, שירותי ענן ארגוניים, גיימינג ואפילו חומרה. פלטפורמת Azure היותה מנוע רווח מרכזי רבעון אחר רבעון, כשלצידה צמחו גם רווחי ווינדוס (בעיקר בגרסת ה-Pro הארגונית) ורווחי פלטפורמת האקסבוקס. מיקרוסופט ביצעה השנה מהלך אסטרטגי בולט: רכישת גיטהאב, אתר משאבי המפתחים הפופולרי מסוגו בעולם, ב-7.5 מיליארד דולר. בכך, קיבלה החברה גישה ישירה למפתחים בכל העולם, ושילוב של כלים ארגוניים שונים בגיטהאב יוכל להפוך רבים מהם ללקוחות משלמים.
גם כשהשתבשו דברים בלתי צפויים יצאה החברה כשידה על העליונה: משבר השבבים העולמי, שפרץ בסוף 2017, איים להשפיע גם עליה, שכן תיקון הליקויים הצריך פגיעה בביצועי המחשבים. ואולם, לא מעט ארגונים ניצלו את ההזדמנות לשדרוג מואץ של צי המחשבים שלהם. מיקרוסופט, במובן הזה, הרוויחה ממשבר השבבים יותר מכל חברה אחרת. למעשה, החברה נהגה בשקיפות רבה ושחררה עדכוני אבטחה במהירות, מה שתרם לאמון לקוחותיה.
תחום נוסף בו צמחה מיקרוסופט היה עסקי ה-PC: ברבעון שעבר אף דורגה בין חמשת יצרניות המחשבים הפופולריות ביותר בארצות הברית. מחשבי הסרפס שלה, שהם יקרים ביחס לתחרות, זכו להצלחה גדולה. יתכן שהסיבה היא העיכוב של אפל בעדכון קו המקבוק שלה, ושמדובר בזינוק נקודתי ולא במגמה. המשקיעים פירגנו לחברה על כל הישגיה, ובנובמבר אף עקפה את אפל, והיתה לזמן קצר החברה בעלת הערכת השווי הכי גדולה בעולם.
הצלחתה נבעה משילוב בין ניהול בוגר ושקול, והרבה מזל; השנה היתה עמוסת שערוריות גדולות בתחום הפרטיות והשירותים המקוונים, ליקויי חומרה מהותיים ועוד תחומים בהם מיקרוסופט לא משחקת תפקיד מורגש. כמו כן, לא נגעו בה סוגיות רגישות כגון פעילות בסין והתלות במשברים בינלאומיים כמלחמת הסחר של טראמפ. חברות טכנולוגיה אחרות פשוט משכו אליהן את האש.
רגעי שפל: מלצר, יש לי באג במרק
עדכוני ווינדוס 10 האחרונים יצרו ליקויים והפחידו לקוחות
ענקית התוכנה חוותה בשנה האחרונה כמה אירועים שלא אופתע אם הביאו את מפתחיה ואנשי השיווק שלה לסף התקף לב: באוקטובר הופץ עדכון ווינדוס 10 ובו באג לא ברור שגרם למחיקת קבצים במחשבי המשתמשים. מיקרוסופט עצרה מיידית את הפצת העדכון ותיקנה את הליקוי. גם עדכון התוכנה שקדם לו, והופץ באפריל, לווה בבאגים שונים - אם כי פחות מפחידים. החברה אמנם מגיבה במהירות לליקויים כאלה, אך חבל שבכלל קרו; ווינדוס 10 היא מערכת הפעלה יציבה וגמישה בהרבה מקודמותיה, אך הבאגים עדיין מופיעים בה, גם כאלה שמסכנים לקוחות.
בנוסף, נודע השנה שווינדוס 10S, הגרסה הקלה של מערכת ההפעלה שנועדה עבור מחשבים חלשים יותר, אך מאפשרת שימוש רק באפליקציות מחנות מיקרוסופט, לא כבשה את לב הקהל. למעשה, דווח שכ-40% מהמשתמשים ניצלו את האפשרות להחליף אותה בחינם בווינדוס 10 רגילה - רובם תוך יום מהפעלה ראשונה של המחשב.
עוד נקודת שפל מפתיעה היא קורטנה, הסייענית החכמה של מיקרוסופט. הוערך בעבר שהיא מתקדמת טכנולוגית מכל מתחרותיה, אך השנה לא ראינו אותה מגיעה לשווקים חדשים בהיקפים מורגשים. מיקרוסופט משתפת פעולה עם אמזון בתחום ההפעלה הקולית, ולא ברור איזו תועלת צומחת לה מכך; אלקסה של אמזון תופסת תאוצה וצוברת פופולריות, בעיקר בזכות נוכחותה בשוק הרמקולים החכמים. קורטנה, לעומתה, עברה לאחורי הבמה על אף שהיא זמינה על כל מחשב PC שנמכר כיום.
מוצרים ושירותים: שיפורי ממשק
החברה הציגה יכולות חדשות לווינדוס ואופיס, וגם מחשבים מרשימים משלה
מיקרוסופט הציגה שורת עדכונים לווינדוס 10, שכוללים רכיבים כמרכז ניהול פעולות ומעין טיימליין שמראה את שרשור הפעולות שביצע המשתמש, כלי בקרת משך שימוש במחשב, חיפוש בתוך אפליקציות ורכיבי ממשק נוספים. כמו כן, הציגה החברה שירותים כשכירת שולחן עבודה וירטואלי, שמוזרם ישירות מהענן ולא מצריך התקנות מקומיות. בהמשך, יתמוך הדסקטופ הווירטואלי גם באפליקציות עסקיות, מה שיוכל לסייע לארגונים בצמצום מספר המחשבים שלהם והורדת עלויות תפעול.
השנה הוצגה חבילת אופיס 2019, בה רכיבי בינה מלאכותית מובנים שמסייעים למשתמש בהצעות לעיצוב מצגות, סיוע באיתור מידע בתוך טבלאות אקסל, ושלל כלים שמקורם בגרסה המקוונת אופיס 365. הגרסה החדשה של אופיס לא תתמוך בווינדוס 7 ו-8, במטרה לעודד ארגונים ומשתמשים לשדרג את מערכות ההפעלה.
ליין החומרה של מיקרוסופט שודרג השנה: נחשפו דגמים חדשים של מחשבי הסרפס המוצלחים, שלכולם מעבדי דור שמיני של אינטל ושיפורים מהותיים בביצועים ובזמן הסוללה. הסרפס פרו ההיברידי החדש, למשל, אמור לאפשר עבודה של 17 שעות ברציפות. השנה דווח שמיקרוסופט מתקדמת בפיתוח סמארטפון היברידי - טלפון בעל מסך מתקפל שנפרס לגודל של טאבלט, ולפי הערכות ייחשף במהלך 2019. לא ברור איזו מערכת הפעלה תהיה לפיתוח הזה, והאם תנצל מיקרוסופט את ההזדמנות כדי לחזור לשוק המובייל - או שתסתפק בגרסה מתואמת של אנדרואיד, כפי שעשתה בעבר במכשירי נוקיה, כשעוד שלטה במותג הוותיק.
9 תגובות לכתיבת תגובה