אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
2 מושגים שאתם חייבים להכיר לקראת שנת 2019 בשוק ההון צילום: רויטרס

2 מושגים שאתם חייבים להכיר לקראת שנת 2019 בשוק ההון

על רקע תמונות של סוחרים מודאגים הצופים במסכים אדומים, דנים להם הכלכלנים בשוק האם הירידה החדה של סוף שנת 2018 היא תחילתו של מיתון, או שכל זה היה בסך הכל תיקון בתוך המגמה החיובית של השנים האחרונות

01.01.2019, 14:34 | אמיר רוזנבאום

שנת 2018 בשווקים הפיננסים, שהחלה בשיאים חדשים, תיזכר בעיקר בשל סופה העגום שבו השווקים שינו כיוון מהמגמה החיובית של העשור האחרון וחתמו את השנה בירידות  - החדות ביותר מאז 2008.

קראו עוד בכלכליסט

בוול סטריט, בסיכום שנתי רשמו המדדים דאו ג'ונס ו-S&P 500 את השנה הגרועה זה עשור (ירידות של 5.6% ו-6.2% בהתאמה), ובסיכום חודשי את דצמבר הגרוע מאז 1931 (8.7% ו-9.2%), והחודש הגרוע בכלל מאז פברואר 2009. בסיכום רבעוני: דאו ג'ונס איבד 12% (הרבעון הגרוע מאז הראשון של 2009), נאסד"ק - 17.5% ו-S&P 500 איבד 14% (הרבעון גרוע מאז הרביעי של 2008).

היתה זו השנה הראשונה מאז 1978 שדאו ג'ונס סיים את השנה בסיכום שלילי לאחר שעלה בשלושת הרבעונים הראשונים, והפעם הראשונה שדבר זה קורה ב-S&P 500 מאז שנת 1948. לגבי הנאסד"ק - זו הפעם השנייה בלבד בתולדותיו בו דבר מעין זה קורה, כשהפעם האחרונה היתה בשנת 1987.

לפי הכלכלנים בשוק, לא חסרות סיבות שניתן למנות לירידות בשווקים: מלחמת הסחר בין סין וארה"ב, היעדר הסכמות בין הבריטים לאירופאים בנושא הסכם הברקזיט, המשך ההאטה בפעילות הכלכלית בסין, יפן ואירופה והרעש הבלתי פוסק שמגיע מחשבון הטוויטר של נשיא ארה"ב.

עם זאת, לגבי ההמשך דעות הכלכלנים חלוקות. על רקע תמונות של סוחרים מודאגים הצופים במסכים אדומים, הם דנים על שני המושגים שכל משקיע צריך להכיר: 'מיתון' ו-'תיקון'. 

מיתון - מונח כלכלי שפירושו תקופה ארוכה יחסית של האטה בפעילות הכלכלית בכלל המשק. מיתון בדרך כלל מלווה בירידות מחירים, צמצום של הייצור והמסחר וירידה חדה בתעסוקה. תקופות מיתון מתאפיינות בשוקי המניות בירידות חדות של יותר מ-20% מהשיא האחרון. המינוח המקובל בעיני המשקיעים למצב שוק זה הוא 'שוק דובי'. 

תיקון - תיקון מוגדר כירידה של כ-10% מהשיא האחרון - בתוך מגמה חיובית (מגמה שבה השוק עולה לאורך זמן - 'שוק שורי'). לדברי הכלכלן הראשי של פסגות, אורי גרינפלד, בשנה נורמלית יש בממוצע בין 2 ל-3 תיקונים. התיקונים יכולים להתרחש במניות בודדות, אינדקסים, סחורות, מטבעות או כל נכס הנסחר בבורסה. התיקון אינו מוגבל בזמן והוא יכול להתרחש במשך פרקי זמן קצרים וארוכים - ימים, שבועות, חודשים ואף יותר. 

 , צילום: בלומברג צילום: בלומברג  , צילום: בלומברג

אז מה לעשות?

לדברי כלכלני הראל פיננסים, "מי שצופה מיתון גלובלי בתקופה הקרובה, ראוי שישקול הקטנה של החשיפה למניות". מי שלא צופה תגובה כזו ומעריך כי בסופו של דבר הכלכלה תגבר על הפסיכולוגיה והנתונים הטובים של הכלכלה והחברות יחזרו לשלוט בשווקים – שווה לו להמשיך לשמור על חשיפה מנייתית.

עם זאת, הם מציינים, כי בתקופת חוסר ודאות זו לא כדאי לחפש ריגושים ולהעדיף מניות מוכרות, מדדים "משעממים" ולהגדיל משקל מניות ערך: מדדים כדוגמת S&P500, ת"א 125 וכו'.

בהראל מציינים כי גם בעולם נראה שיש לעמדה זו תמיכה. "מניתוח של המלצות 10 בתי ההשקעות המובילים בעולם לשנה הקרובה עולה כי 8 מהם, כולל ענקי ההשקעות מורגן סטנלי, גולדמן סאקס, ברקליס ואחרים המעניקים משקל עודף לפחות לסקטור דפנסיבי אחד ב-2019. הכוונה לסקטורים כמו צריכה בסיסית, תשתיות וכו'. "מצב זה זה שונה מאוד מהמצב לפני שנה, שבו רק שניים מבתי השקעות המליצו על סקטור דפנסיבי כלשהו", סיכמו בהראל. 

תגיות