אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חומות המיינסטרים ושופרות התוכן: למה גם 2019 לא תהיה שנת ה-VR? צילום: the Verge

דו"ח טכנולוגי

חומות המיינסטרים ושופרות התוכן: למה גם 2019 לא תהיה שנת ה-VR?

המחסור בתכנים מתאימים אינו הסיבה האמיתית בגינה אין עדיין משקפי מציאות מדומה בכל בית; הרחקת וואווי ממכרזי תקשורת בדור החמישי עתידה לשתק את התחרות העולמית בתחום ולהזיק לחברות אחרות; ולמה כעסה השחקנית סקארלט ג'והנסון על אומת האינטרנט

01.01.2019, 16:04 | ניצן סדן

התוכן הוא רק תירוץ

שנת 2018 לא היתה "שנת המציאות המדומה"; למרות הבטחות של חברות והערכות של כלי תקשורת מאשתקד - ביניהם כלכליסט - זה לא קרה. לא היה אימוץ נרחב של משקפי ה-VR ולא נפרצו חומות המיינסטרים. ואתם יודעים מה? כשחושבים על זה, גם 2019 לא תהיה.

מדוע? כבר יש הרבה דגמי משקפי מציאות מדומה, מוגברת ומעורבת (MR, המצאה של מיקרוסופט שמשלבת VR ו-AR) בחנויות, אפילו פה בישראל. הסיבה היא שמאז 2012, כל שנה הוגדרה כ"שנת המציאות המדומה" בעיני אנליסטים וחברות בעלות עניין: ב-2012 הושלם קמפיין הקיקסטארטר של אוקולוס, והם היו אופטימיים; ב-2014 השיקה גוגל ערכת VR מקרטון שאיפשרה להפוך כל סמארטפון תומך למשקפי VR והאופטימיות היתה עד הגג; ב-2015 נרכשה אוקולוס בידי פייסבוק והאופטימיות הרקיעה שחקים; והכניסה של HTC, סוני, מיקרוסופט, לנובו ואסוס לתחום נראתה כאילו זהו, עכשיו אימוץ VR נרחב נמצא מעבר לפינה.

מציאות מדומה? הצלחה מדומה, צילום: upluadVR מציאות מדומה? הצלחה מדומה | צילום: upluadVR מציאות מדומה? הצלחה מדומה, צילום: upluadVR

ומה קרה בשטח? גורנישט: לא רק שרוב הקהל כלל לא מודע למוצרים הללו ובוודאי שלא מחזיק אחד בבית, פייסבוק אפילו חיסלה את חנות סרטי המציאות המדומה של אוקולוס בשל חוסר עניין ציבורי. היחידים שמתעניינים במשקפי ותכני VR הם גיימרים, בדיוק כמו ב-2012. אומרים שהבעיה היא התוכן, שפשוט אין מספיק סרטים וחוויות VR שימשכו קהל גדול. אני חושב שזה תירוץ של התעשייה עצמה וקצת נמאס לי שמאשימים התוכן; שיחקתי ארוכות בכעשרים משחקי VR והתוצאה מהממת, זה פשוט תענוג. סרטי 360 מעלות במשקפי VR זה כיף,

הבעיה היא אחרת: אנשים פשוט לא אוהבים לשים קונסטרוקציות מגושמות על הראש. משקפי מג'יק ליפ שהושקו השנה לא נשאו עמם בשורה טכנולוגית: למשתמש לא אכפת שיש לה טכנולוגייה ליצירת אפקט עומק בשיטה א' במקום בשיטה ב' כמו לשאר.

הבשורה היתה טכנית: שאפשר לבנות מוצר מתפקד כזה, שלא יהיה בגודל של קופסת נעליים ויזכיר משקפיים ולא קסדה של טייס קרב. עד שלא ייפתר האתגר הזה, אין מה להאשים את היעדר התוכן, את המחיר הגבוה או את בשלות הציבור.

תנו לוואווי לשחק

 

ממשלת ארה"ב מנהלת מזה שש שנים מלחמת חורמה בוואווי הסינית, ענקית המובייל וציוד התקשורת. החברה הואשמה בכך שהיא עלולה לסייע לממשלת סין בריגול, באמצעות דלתות אחוריות במוצרים שלה - ממתגי רשת ועד סמארטפונים. עד כדי כך, שה-CIA וה-NSA סיווגו אותה, רחמנא ליצלן, כסיכון לביטחון הלאומי האמריקאי. החברה ניסתה להשיק טלפונים בשיתוף ספקיות סלולר אמריקאיות? הממשלה סיכלה את העסקה. קבוצת פוטבול חתמה על חוזה עם וואווי לפריסת רשת WiFi באחד האיצטדיונים? הממשלה הכריחה אותה לבטל.

אבל האם החברה נתפסה פעם בסיוע לריגול ממשלתי? לא ולא; וה-NSA לא צריך הוכחה: בעולם המודיעין, מוגדר איום לפי אמצעים שבידו (רשתות תקשורת) וכוונות זדון סבירות (של ממשלת סין, שתיאורטית יכולה לאלץ את החברה לעשות דברים כאלה). הנסיבות פחות מעניינות את הסוכנות. למשל, העובדה שוואווי היא חברה מסחרית שממש מתה להיכנס לארה"ב ולעשות שם כסף, ושממשלת סין גם ככה מצליחה לפרוץ פחות או יותר לאן שבא לה, גם בלי וואווי.

 

שרתי רשתות סלולר של וואווי, צילום: huawei שרתי רשתות סלולר של וואווי | צילום: huawei שרתי רשתות סלולר של וואווי, צילום: huawei

שקוף שהמאבק בוואווי אינו אידיאולוגי ושהסוגיה הביטחונית היא בעיקר תירוץ: ארה"ב רוצה שחברות תקשורת אמריקאיות יהיו אלה שיקבלו מקסימום נוכחות בשוק רשתות הדור החמישי, שעושה את צעדיו הראשונים בשנתיים האחרונות. אבל יש מי שיפסידו מניצחון אמריקאי בזירת הרשתות העתידיות, אפילו הרבה מהם: כל מי שאינו אמריקאי.

וואווי לא סתם עלתה על הכוונת האמריקאית: טכנולוגית, היא אחת המובילות בעולם. עד כדי כך, שאף חברה אחרת לא יכולה לתת פייט לאמריקאים בתחום תשתיות הדור החמישי. זה כולל את נוקיה ואריקסון מאירופה, שלפי הערכות מפגרות אחריה בצורה משמעותית. עכשיו, חישבו על ספקיות סלולר וממשלות באיחוד: אם תוחרם וואווי, יהיה עליהן לבחור בין טכנולוגיה אירופית נחותה, ובין טכנולוגיה עילית אמריקאית שתהיה יקרה יותר תייצר תלות טכנולוגית בספק זר ודוגרי - תהווה בעצמה פתח לריגול ממשלתי; אתם זוכרים מי נתפס בהתקנת דלתות אחוריות? ממשלת ארה"ב, זה מי.

איך הופכים את התחרות להוגנת יותר? מאלצים את האמריקאים לתת לחברות אירופיות גישה לפטנטים הרלוונטיים, ומעדיפים קצת את המקומיות על הזרות. המחיר הוא פגיעה בחדשנות המקומית: כשמוצר עיקרי שלך נשען על פיתוח זר, אתה מאמץ את הגישה שלו, הטעויות המעגליות שלו, והמו"פ שלך יתמקד בלשפר ולייעל את מה שיש - פחות בלהמציא משהו חדש ומקורי. לא יהיה קל יותר פשוט לתת גם לוואווי לשחק?

 

טלפון המייט 20 פרו של וואווי, צילום: ניצן סדן טלפון המייט 20 פרו של וואווי | צילום: ניצן סדן טלפון המייט 20 פרו של וואווי, צילום: ניצן סדן

 

נוכחות שלה בשוק תשים אותו במקום של תחרות קצת יותר הוגנת - ותאלץ את המתחרים מארה"ב להוזיל עלויות, להציע באנדלים, לתת ללקוח קצת יותר. כן, ישנו סיכון לריגול ממשלתי והשלטון הסיני יכול להגדיר לוואווי שמעכשיו, היא מגויסת למבצע מודיעיני וכל המשדרים והמגברים שלה יגיעו עם דלת אחורית. אבל לצד האמצעי, צריך לקחת בחשבון את הכוונה: וואווי מכניסה המון כסף לממשלת סין, וגם מהווה קלף פוליטי ביריבות שלה עם ארה"ב. למה לה לוותר עליו, כשיש לה עוד כלי ריגול רבים ומוצלחים? רק לפני שבועיים נודע שהאקרים סינים פרצו למערכות הצי האמריקאי, וגנבו תוכניות של טיל ניסיוני נגד ספינות. בשביל זה לא הצטרכו פרצה ברשת תקשורת, רק מייל נגוע שיגיע לכתובת הנכונה וייראה אמין דיו.

ולכן, אני סבור שצריך לאפשר לוואווי להצטרף למשחק ה-5G. בסופו של דבר, כל מדינה תרצה תשתית 5G ותשיג כזו, והחכמות לא יאפשרו לממשל טראמפ להפחידן לכדי ביטול התחרות.

קצרצרים

1. השחקנית סקרלט ג'והנסון התלוננה בראיון לוושינגטון פוסט על תופעת הדיפ פייק - השימוש בכלי AI כדי לשלב פני אדם אחד בסרטון; במקרה שלה, שילובה בסרטוני פורנו והפצתם. תמונות אינטימיות של השחקנית דלפו לרשת בעבר, ומבצע משטרתי הצליח להביא למעצרו של הגנב והמפיץ. ואולם, הסבירה ג'והנסון, בעידן הדיפ פייק לא יהיה את מי לעצור: תוכנה תוכל לגרום לכל אחד להופיע בסרטון משפיל ומבזה. לדבריה, למדינות שונות יש חוקי ונהלי הסגרה שונים, וסרטונים כאלה יכולים להסתובב ברשת שנים לפני שיימצא בסיס משפטי שיאפשר אפילו להתחיל לחפש את המפיץ. האינטרנט היא "חור-תולעת אפל שבולע את עצמו", אמרה השחקנית. יש משהו בדבריה.

סקרלט ג סקרלט ג'והנסון | צילום: אימג'בנק, Gettyimages סקרלט ג

2. יצרניות הסלולר מזייפות בבדיקות תוכנה סינתטיות - תהליכים שנועדו לדרג את ביצועי הטלפון בעזרת כלים שמוציאים את המיץ למעבד, למסך, לרכיב הגרפי ולזיכרון. הן פשוט שותלות בטלפונים כלי שיודע לזהות את הבדיקה ולהתאים את הפעולה שלהם. אתר Android Authority חשף את רשימת החברות שנתפסו בזיופים כאלה ב-2018 - וואווי, OPPO, שיאומי ו-HTC. החריגה הגדולה ביותר בין ביצועי האמת וביצועי המבחן התגלתה בטלפון המייט 20 פרו של וואווי, שמונע במעבד מתוצרתה. זה טלפון מרשים מאוד, ולא ברור איזו מין רוח חוסר ביטחון נחה על היצרנית הסינית בעניינו.

3. לאחרונה הושק המשחק Star Control: Origins, משחק לו ציפו גיימרים מזדקנים רבים: הוא ממשיכו הלא-רשמי של Star Control 2, משחק מ-1992 ששילב אלמנטים של קווסט, ארקייד ואסטרטגיה - ונחשב לאחד העשירים והמשעשעים בהיסטוריה. העניין הוא שהיות Origins המשך לא-רשמי לא התחבר כל כך לעובדה שקוראים לו סטאר קונטרול, וכמה מבעלי הזכויות של המותג תובעים את החברה המפתחת ואף הצליחו להשיג אישור מניעת הפצה. כגיימר מזדקן, כואב לי לראות את זה: אוהדים רבים חיכו למשחק הזה, ונהנו ממנו לאחר שהושק. ועתה עשוי להיחסם מידי המשתמשים. רק שלא נצטרך לחכות עוד 26 שנה למשחק הבא.

תגיות