אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סעודיה קיבלה את 2019 עם התקציב הגדול בתולדותיה צילום: איי פי

סעודיה קיבלה את 2019 עם התקציב הגדול בתולדותיה

בשעה שבמשפחת המלוכה גוברת ההתנגדות ליורש העצר שנתפס כאחראי לחיסול העיתונאי חשוקג'י, הממשלה הציגה את התקציב היקר בתולדותיה. כדי להבטיח את השקט הפנימי, התקציב כולל סוכריות לתושבים והבטחות מוגזמות להכנסות מנפט

01.01.2019, 21:14 | דורון פסקין

בחודש שעבר הציגה סעודיה את תקציבה ל־2019, שמסתכם בכ־295 מיליארד דולר. האירוע לווה בחגיגה תקשורתית שנמשכה כיומיים, בהם הוא כונה "התקציב ההיסטורי". שרים וכלכלנים מקומיים יצאו מגדרם כדי לשבח את התקציב, שהוגדר כבשורה של ממש לאזרחים.

קראו עוד בכלכליסט

המסע התקשורתי חיזק את הרושם שהצגת התקציב הינה חלק מהמאמץ הפוליטי אותו משקיעה ההנהגה, בראשות יורש העצר מוחמד בן סלמאן, לשדר "עסקים כרגיל". זאת לנוכח המשבר הדיפלומטי החמור שהצית רצח העיתונאי ג'מאל חשוקג'י באיסטנבול לפני כחודשיים.

הממלכה משווקת את התקציב כהמשך לרפורמה הכלכלית עליה הכריזה ההנהגה לפני שלוש שנים, השואפת להרחיב את מקורות ההכנסה אל מעבר למגזר הנפט. לפיכך, לא מדובר רק בתקציב היקר בתולדות סעודיה, אלא הוא כולל גם יעד גירעון של 35 מיליארד דולר, כלומר 4.2% מהתמ"ג, לעומת גירעון של 4.6% בתקציב הקודם.

סוגיית הגירעון ממחישה את המלכוד בו נמצאת כיום סעודיה. מצד אחד היא שואפת לגוון את מקורות ההכנסה, אך כדי שזה יקרה היא זקוקה לעוד מזומנים, כלומר, לעלייה בהכנסות הנפט. במילים אחרות, גם עם יישום תוכנית הרפורמות, התלות בנפט נמשכת.

שני הסעיפים המרכזיים, החינוך והביטחון, אחראים על כשליש מההוצאות. סעיף החינוך הוא הגדול מביניהם בהיקף של 193 מיליארד ריאל (51.5 מיליארד דולר). עם זאת מדובר בקיצוץ של 6% לעומת 2018. סעיף הביטחון קוצץ ב־12% ויעמוד על 191 מיליארד ריאל (כ־51 מיליארד דולר). קיצוץ זה מרמז, בין השאר, כי הנהגת סעודיה סבורה שההוצאות על המלחמה בתימן צפויות להצטמצם השנה. אפשרות נוספת היא שהממלכה תצמצם את הוצאות הרכש הביטחוני, שהפך אותה לאחד מהשווקים האטרקטיביים ביותר בתחום.

עוד לפני פרסום התקציב אישר המלך סלמאן את המשך תשלום "תוספת היוקר" למועסקי המגזר הציבורי. מדובר בתוספת של 130-260 דולר בחודש שנועדה לסייע לאזרחים להתמודד עם גזירות התקציב בשנים קודמות, דוגמת הטלת מע"מ בשיעור של 5% והעלאת מחירי האנרגיה. הציבור הביע חשש כי השלטונות ינצלו את התקציב החדש כדי לבטל את תוספת היוקר, ששולמה לראשונה בתחילת 2018. לפי מרבית ההערכות, המשך תשלום תוספת היוקר, שעלותה המוערכת היא כ־13 מיליארד דולר בשנה, נובע מרצונו של השלטון לשמור על שקט פנימי בתקופה שהיא גם כך רגישה ביותר מבחינתו.

מימין: המלך סלמאן ויורש העצר מוחמד, צילום: איי פי מימין: המלך סלמאן ויורש העצר מוחמד | צילום: איי פי מימין: המלך סלמאן ויורש העצר מוחמד, צילום: איי פי

אבטלת הצעירים מטפסת

לפי התקציב לשנת 2019, תחזית הצמיחה של המשק עומדת על 2.6%, לעומת 2.3% ב־2018. אלו אמנם שיעורי צמיחה אטיים, אך מדובר בשיפור ניכר ביחס ל־2017 אז המשק הסעודי התכווץ ב־0.5%. שר הכלכלה והתכנון מוחמד תוויג'ירי אמר לאחר הצגת התקציב ש־2019 תהיה שנת המפנה במלחמה באבטלה, העומדת כיום על 12.9%. זהו אחד הנתונים המדאיגים מבחינת הממשלה בריאד, קל וחומר כאשר ישנם כלכלנים עצמאיים שמזהירים כי האבטלה בקרב הצעירים גבוהה הרבה יותר.

בשוק התעסוקה הסעודי קיים חוסר התאמה בולט בין תחומי ההכשרה של התושבים לבין היצע העבודה. ההשקעה האדירה בחינוך נועדה לנסות ולגשר על הפער הזה, שדוחק רבים מהצעירים והצעירות בסעודיה שלא התקבלו לעבודה במגזר הציבורי, למשרות בתנאי שכר נמוכים במגזר הפרטי. בשורה נוספת, לפי השר תוויג'ירי, היא שההשקעות הזרות בסעודיה שהגיעו ב־2018 לכ־4.3 מיליארד דולר צפויות לצמוח במהלך 2019, בין השאר בזכות הפרטת נכסי מדינה. זוהי הערכה אופטימית נוכח העננה השוררת מעל המשק לאור ההאשמות החריפות כנגד יורש העצר בן סלמאן על חלקו בחיסול העיתונאי.

לפי הערכת הממלכה, הכנסותיה ב־2019 יסתכמו ב־260 מיליארד דולר. באופן טבעי, הנפט הוא עדיין מקור ההכנסה הראשי עם כ־177 מיליארד דולר, או 68% מכלל ההכנסות. מדובר בעלייה של 10% כמעט בהשוואה לצפי ההכנסות מנפט ב־2018 - כ־162 מיליארד דולר.

מוותרים על מיליון דולר בשנה יועצים מהמערב ברחו מהקרן הסעודית קרן ההשקעות הציבורית של סעודיה (PIF) המנהלת נכסים בהיקף של כ־200 מיליארד דולר, נקלעה למשבר ניהולי בעקבות נטישה של יועצים; הם התלוננו על המיקרו־ניהול של יורש העצר בן סלמאן, אסטרטגיית השקעות לא ברורה וסביבת עבודה לא מסודרת שירות כלכליסטלכתבה המלאה

אבל, קיימים ספקות רבים באשר להתגשמות הצפי. הממשלה לא חשפה מה מחיר הנפט הממוצע לפיו חושבו ההכנסות. הערכות מחוץ לסעודיה מדברות על 80-70 דולר לחבית, סכום שנראה כרגע תלוש מהמציאות בשל צניחת המחיר מאז סוף נובמבר לכ־50 דולר. בנוסף, נוכח ההסכם שהושג רק באחרונה בין אופ"ק לבין היצרניות העצמאיות לקיצוץ התפוקה ב־800 אלף חביות ביום, לא ברור על מה הסעודים מבססים את ההערכה לפיה הכנסות הנפט יצמחו השנה. אלא שגם אם מחיר הנפט יתקשה לחזור לרמה של 80 דולר לחבית ויעד הגרעון לא יושג, לערב הסעודית עדיין יש דרכים להתמודד עם המצב. ראשית, לממלכה יש עתודות מט"ח שנאמדות ב־530 מיליארד דולר. שנית, שר האוצר הסעודי כבר הודיע כי כדי לממן את הפער בין ההכנסות להוצאות מתכננת סעודיה להנפיק אג"ח בשווי של כ־32 מיליארד דולר ברבעון הראשון של השנה.

חשש מהדחה ברוטאלית

קשה לנתק את תקציב 2019 מההקשר הפוליטי. למרות ההצהרות הסעודיות החוזרות ונשנות כי לחיסולו של העיתונאי באיסטנבול לא תהיה השלכה על תוכנית הרפורמות הכלכליות ועל מעמדו של יורש העצר, נראה כי בפועל התמונה הפוכה. בתוך משפחת המלוכה גוברת ההתנגדות לבן סלמאן. לפי הדיווחים בממלכה, מי שמנסה למצוא מוצא של כבוד לכל הצדדים הוא שר הפנים לשעבר, הנסיך אחמד, שחזר מגלות בלונדון. אחמד, אחיו של המלך הנוכחי סלמאן, הוא לא מאוהדי הנסיך הצעיר, שאותו הוא הגדיר בשיחות סגורות כ"פזיז". אך גם הוא מבין כי הדחה ברוטאלית עלולה לעורר אי־יציבות גדולה, שממנה חוששת משפחת המלוכה.

במהלך שנתפש כניסיון לחזק את אחיזת בנו בשלטון, הכריז בשבוע שעבר המלך סלמאן על שורה של שינויים בממשלה. אחד הבולטים שבהם, החלפת שר החוץ עאדל אלג'ובייר בשר האוצר לשעבר איבראהים אלעסאף, שב־2017 נעצר בחשד לשחיתות. מינויו של אלעסאף, הנעדר רקע דיפלומטי, מבטא לפי גורמים בסעודיה את רצון הממלכה להתמקד בנושאים כלכליים גם ביחסי החוץ, וזאת כדי לקדם את חזון 2030 של יורש העצר.

ואכן, רצח חשוקג'י והחשש מחוסר יציבות נוכח קריאות של מנהיגים בינלאומיים להדיח את יורש העצר, גובים מחיר מהכלכלה. משקיעים חוששים לשים את כספם בשוק הסעודי נוכח העתיד הלא ברור. באחרונה צוטט בן סלמאן כאומר בחדרים סגורים, כי המגה־פרויקט שלו, "עיר העתיד" לחופי ים סוף, למעשה נמוג כתוצאה מהמהומה הבינלאומית. עוד דווח, כי בעקבות חיסול העיתונאי מכרו משקיעים זרים את מניותיהם בחברות סעודיות בבורסה המקומית, ומי שנאלצה להשקיע מיליארדי דולרים בכדי למנוע את קריסת הבורסה היא קרן ההשקעות הציבורית, זרוע ההשקעות הממשלתית.

הכותב הוא מנהל חברת קונקורד המזה"ת

תגיות