אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רקפת רוסק עמינח מתניעה את הנפקת לאומי ארה"ב בניו יורק צילום: רון קדמי

בלעדי לכלכליסט

רקפת רוסק עמינח מתניעה את הנפקת לאומי ארה"ב בניו יורק

אף שהמפקחת חדוה בר רמזה לבנקים לצמצם את פעילותם בחו"ל, מנכ"לית לאומי דנה עם מנכ"ל השלוחה על ההנפקה הצפויה, לפי שווי מוערך של יותר ממיליארד דולר. בבנק מחכים לרגיעה בשווקים כדי לצאת להליך ההנפקה. מלאומי לא נמסרה תגובה

03.01.2019, 07:37 | רחלי בינדמן

הצטרפו לעדכונים שוטפים בערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט

 

בנק לאומי מקדם הנפקה של שלוחת לאומי ארה"ב בבורסת ניו יורק עוד השנה. כך נודע ל"כלכליסט". מנכ"ל לאומי ארה"ב אבנר מנדלסון הגיע בשבוע שעבר לביקור פרטי בארץ, אך "על הדרך" שוחח על תוכניות ההנפקה עם מנכ"לית בנק לאומי רקפת רוסק־עמינח.

קראו עוד בכלכליסט

בלאומי מתחילים לקדם את תוכניות ההנפקה תוך המתנה להתייצבות השוק בארה"ב שסובל מתנודתיות חדה ונטייה חזקה לירידות, כדי לצאת להנפקה כבר בחודשים הקרובים.

מנכ"לית לאומי, רקפת רוסק־עמינח. השלוחה ככלי לגיוס הון, צילום: אוראל כהן מנכ"לית לאומי, רקפת רוסק־עמינח. השלוחה ככלי לגיוס הון | צילום: אוראל כהן מנכ"לית לאומי, רקפת רוסק־עמינח. השלוחה ככלי לגיוס הון, צילום: אוראל כהן

הכנסת שותפים אסטרטגיים

התוכנית לצאת להנפקה לפי שווי מוערך של יותר ממיליארד דולר לא מגיעה בוואקום. בינואר השנה השלים הבנק מכירה של 15% מלאומי ארה"ב לשני משקיעים אסטרטגים – קרנות ההשקעה אנדיקוט גרופ שבראשה עומד ויין גולדשטיין ואמ.אס.די קפיטל שמנהלת את נכסי המיליארדר האמריקאי מייקל דל, שהוא גם מייסד חברת המחשבים דל.

העסקה נערכה בתמורה ל־140 מיליון דולר ששיקפו ללאומי ארה"ב שווי של 933 מיליון דולר, פרמיה של 20% על ההון העצמי של הבנק בעת העסקה.

בראיון שהעניק מנדלסון ביוני האחרון לאתר "אמריקן בנקר" הוא התייחס לתוכניות שלו ואמר, "הרגשנו שהבאת שותפים כאלה תסייע לנו למקסם את האפשרויות ולהבטיח שאנחנו מנצלים את ההזדמנויות הנכונות שעשויות לכלול גם רכישות חדשות". ההנפקה אמורה לשמש את לאומי ארה"ב ככלי לגיוס הון כאשר לדברי מנדלסון בראיון, הוא היה רוצה לראות את לאומי ארה"ב "מגיע לנכסים של 15 מיליארד דולר". כיום תיק האשראי של הבנק עומד על יותר מ־5 מיליארד דולר.

הדו"חות הכספיים של לאומי חושפים כי הרווח הנקי של השלוחה בארה"ב בינואר־ספטמבר 2018 עמד על 52.1 מיליון דולר, שיפור של 14% לעומת התקופה המקבילה, אז עמד הרווח הנקי על 36.9 מיליון דולר. בראיון צפה מנדלסון רווחיות בסדר גודל כזה כשציין כי הרווח הנקי של הבנק "ברבעון הראשון של 2018 עמד על 17 מיליון דולר, והוא נמצא במסלול להשגת רווח של 70 מיליון דולר לפחות (כ־250 מיליון שקל).

סכום זה הוא 8% מהרווח השנתי של קבוצת לאומי כולה.. אנחנו מאמינים שבגודל שלנו אסטרטגיית ההתרחבות היא יתרון עבורנו. הבנק ממוצב היטב להגדיל עסקים ורווחיות מבנקאות פרטית ומתן אשראי מסחרי לחברות בינוניות, במיוחד בתחום הטכנולוגיה".

המדינות המרכזיות שבהן מתמקד לאומי ארה"ב, שמעסיק 450 עובדים, הן ניו יורק, קליפורניה, אילינוי ופלורידה. חרף הטראומה שחווה לאומי בעקבות פרשת הסיוע ללקוחות אמריקאיים להעלמות מס ללקוחות אמריקאיים שעלתה לבנק בקנס של 400 מיליון דולר, לאומי שדווקא פעל לסגור פעילויות בחו"ל כמו בשוויץ או ברומניה, מרחיב את הפעילות בארה"ב.

זאת, למרות טיוטת החוזר שפרסמה המפקחת על הבנקים חדוה בר בספטמבר 2017 שבו ביקשה מהבנקים "לבחון מחדש את אסטרטגיית הפעילות בחו"ל" תוך שהיא רומזת להם לצמצם את הפעילות שלהם מעבר לים.

עליית הדולר והריבית

 

לאומי איננו לבד במערכה. הבנקים שמחזיקים פעילות בארה"ב נהנים מהרוח הגבית של עליית הדולר ועליית הריבית. לפי דו"חות דיסקונט, הסניף בניו יורק ייצר רווח נקי של 78 מיליון דולר בינואר־ספטמבר – זינוק של 62.5% לעומת 48 מיליון דולר בתקופה המקבילה.

עיקר העלייה ברווח מיוחס לצמיחת תיק האשראי ולעלייה במרווח המימוני, כאמור, תודות לעליית הריבית בארה"ב ועליית שער הדולר. תיק האשראי של דיסקונט בחו"ל צמח ב־7.4% מינואר, ל־22.2 מיליארד שקל. תיק האשראי של סניף הפועלים בניו יורק כבר עומד על 10.9 מיליארד שקל לעומת 10 מיליארד שקל בינואר.

מלאומי לא נמסרה תגובה.

תגיות